Aviația din sudul Federației Ruse desfășoară exerciții deasupra Mării Negre

Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a anunțat că, pe 10.04.2019, peste 20 de avioane ale Armatei de Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană au depășit sistemul de apărare antiaeriană al unei grupări navale a adversarului convențional, în spațiul aerian situat deasupra acvatoriului Mării Negre.

De asemenea, în timpul exercițiului, Aviația Regiunii Militare Sud a îndeplinit misiuni de distrugere a unor nave care încalcă granița de stat, al căror rol a fost jucat de două nave ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

Aviația de cercetare a Regiunii Militare Sud a transmis informații privind coordonatele navelor infractoare la punctul de comandă al Armatei de Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană. Pentru lovirea unui distrugător al adversarului convențional au fost implicate avioane de vânătoare Su-27SM și bombardiere multifuncționale Su-34. O fregată a adversarului convențional, care a intrat în zona maritimă apropiată a peninsulei Crimeea a fost distrusă de bombardiere de front Su-24 și avioane de asalt Su-25SM.

Potrivit planului exercițiului, acoperirea adversarului convențional din aer a fost asigurată de o celulă de avioane de vânătoare, în rolul cărora s-au aflat aeronave Su-30.

Lupta aeriană a piloților Regiunii Militare Sud s-a desfășurat în cadrul verificării de control asupra perioadei de instrucție de iarnă.

“Caracterul intercategorii și dubla partidă vor deveni baza pregătirii pentru luptă a piloților marii unități operative, a declarat comandantul Armatei de Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană”, general maior Nikolai Gostev.

Exercițiul comun al Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană și forțelor FRMN se desfășoară sub conducerea comandantului Trupelor Regiunii Militare Sud, general colonel Aleksandr Dvornikov.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Începând din 08.04.2019, sub pretextul desfășurării unor verificări de control la încheierea perioadei de instrucție de iarnă, Trupele Regiunii Militare Sud din Federația Rusă desfășoară o serie de activități de pregătire pentru luptă în zona Mării Negre, care reprezintă, în mod clar, o reacție la exercițiul NATO Scutul mării-2019.

Foarte probabil, exercițiul desfășurat cu aviația deasupra Mării Negre nu are un caracter planificat, fiind organizat în contextual prezenței în zonă a Grupării Navale Permanente a NATO (SNMG-2/Standing NATO Maritime Group). Aceasta este formată din distrugătorul olandez Evertsen, fregata canadiană Toronto, fregata spaniolă Santa Maria, fregata turcă Gelibolu și nava auxiliară franceză Var. Pentru desfășurarea exercițiului Scutul mării-2019, grupării navale a NATO i s-a alăturat o grupare navală românească, formată din 14 nave de luptă și auxiliare.

Reacția Federației Ruse, care a fost transpusă în scenariul exercițiului aero-naval din Marea Neagră din 10.04.2019, include distrugerea a două nave de luptă ale adversarului, respectiv un distrugător și o fregată. Categoriile de nave corespund astfel descrierii principalelor nave de luptă din compunerea grupării navale a NATO.

În consecință, se poate aprecia că exercițiu forțelor ruse reprezintă un mesaj transmis forțelor NATO, pentru a evita apropierea de apele teritoriale ale Federației Ruse din Marea Neagră.

Federația Rusă exersează scenarii de distrugere a navelor NATO în situația în care acestea vor sprijini Ucraina să organizeze noi acțiuni provocatoare în zona Strâmtorii Kerci.

Analiștii politici și militari ruși estimează că președintele actual al Ucrainei, Petro Poroșenko, care a pierdut primul tur al alegerilor prezidențiale și pare să aibă șanse reduse să câștige în turul doi, are nevoie de o mișcare de forță pentru a răsturna situația actuală înregistrată în alegeri.

O astfel de mișcare ar putea fi desfășurată, cu sprijinul navelor militare ale NATO, în zona Strâmtorii Kerci.

Analizând compunerea grupării navale a NATO, se pare că totuși, un astfel de scenariu pare destul de greu de pus în practică. Aceasta nu include nicio navă americană, iar între fregate se află o navă aparținând Forțelor Navale ale Turciei, care, ținând cont de relațiile actuale dintre autoritățile de la Moscova și Ancara, este greu de presupus că va lua parte la acțiuni ostile împotriva statului rus.

Federația Rusă pregătește reacții pe mare, din aer și de pe uscat pentru a-și păstra poziția dominantă în Regiunea Mării Negre.

Surse: mil.ru, tvzvezda.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s