Federația Rusă va monitoriza situația complexelor antirachetă THAAD, care vor fi dislocate în România

Adjunctul ministrului de externe rus, Aleksandr Grushko, a declarat, pe 13.04.2019, că la Moscova va fi monitorizată cu atenție situația privind dislocarea complexelor americane de apărare antirachetă THAAD în România.

“Există întrebări cu privire la ceea ce vor face aceste complexe în România, pentru că este bine cunoscut faptul că astăzi Statele Unite lucrează la îmbunătățirea tehnologiei de interceptare a rachetelor și deja mulți nu mai ascund faptul că apărarea antirachetă din SUA, inclusiv segmentul său european integrat în NATO, trebuie să aibă capacitatea de a intercepta rachete aflate în dotarea Forțelor Armate ale Federației Ruse”, a declarat Grushko pentru jurnaliști.

“O a doua întrebare legată de această problemă se referă la perioada în care sistemul THAAD se va afla în România și ce funcții va îndeplini în realitate acesta”, a adăugat adjunctul ministrului de externe.

În această săptămână, NATO a anunțat că, în legătură cu actualizarea planificată a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore în România, Statele Unite vor instala, temporar, în locul acestuia sistemul de apărare antirachetă THAAD.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Autoritățile de la Moscova consideră că instalațiile de lansare Mk-41 ale scutului antirachetă instalat la Deveselu încalcă Tratatul privind interzicerea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune (Tratatul INF). În opinia specialiștilor militari ruși, instalațiile pot să lanseze rachete de croazieră de tip Tomahawk.

În consecință, obiectivul de pe teritoriul României reprezintă o țintă pentru mijloacele de lovire rusești și va fi distrus cu prioritate în cazul unui conflict cu SUA sau NATO.

Probabil, pentru Federația Rusă, înlocuirea temporară a acestuia cu complexe antirachetă THAAD nu schimbă prea mult datele problemei.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s