Studiu internațional privind modernizarea armamentelor nucleare în lume

Institutul internațional pentru studierea problemelor păcii (SIPRI) de la Stokholm a publicat, pe 17.06.2019, un studiu privind armele nucleare, în care se arată că numărul acestora este în scădere, dar puterile nucleare nu sunt pregătite să le abandoneze în viitorul apropiat și sunt angajate în modernizarea lor.

“Concluzia esențială este că, în pofida reducerii globale a numărului de focoase nucleare față de 2018, toate puterile nucleare continuă să-și modernizeze arsenalele nucleare”, a declarat președintele Consiliului de Administrație al SIPRI, Jan Eliasson.

În document se arată că, la începutul anului 2019, nouă state dețineau arme nucleare: Federația Rusă, SUA, Mare Britanie, Franța, China, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord. În total, acestea dețineau 13.865 de focoase nucleare, față de 14.465 la începutul anului 2018. Dintre acestea, 3.750 erau dislocate în unități operative, iar aproape 2.000 se găseau într-un stadiu de pregătire ridicată.

SIPRI a estimat că reducerea globală a arsenalelor nucleare s-a datorat, în principal, Federației Ruse și SUA, care dețin mai mult de 90% din armele nucleare.

Potrivit informațiilor deținute de reprezentanții institutului, la începutul anului 2019, arsenalul nuclear al Federației Ruse era reprezentat de 4.330 de focoase nucleare, din care 2.500 cu destinație strategică. Aproximativ 1.600 dintre acestea erau dislocate, fiind amplasate pe rachete balistice cu bazare terestră și navală, precum și în bazele aeriene.

Arsenalul nuclear al SUA era reprezentat de 3.800 de focoase nucleare, aproape la fel ca în ianuarie 2018. Între acestea, se aflau aproximativ 1.750 de focoase nucleare dislocate, din care aproximativ 1.600 strategice și 150 tactice.

În același timp, așa cum s-a menționat în raport, atât Federația Rusă, cât și SUA au programe costisitoare pentru înlocuirea și modernizarea focoaselor nucleare, precum și a platformelor de lansare a acestora.

Arsenalele nucleare din toate celelalte țări sunt mult mai mici, dar toate aceste state fie dezvoltă noi sisteme, fie le implementează deja, fie își anunță intenția de a urma această cale. Depozitele de astfel de arme sunt în creștere în China, India și Pakistan, se arată în document.

Sursa: vz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s