Bombardiere strategice americane au fost interceptate de avioane rusești în Marea Neagră și Marea Baltică

Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse a anunțat că, pe 17.06.2019, avioane de vânătoare rusești au interceptat bombardiere strategice ale SUA deasupra Mării Negre și Mării Baltice.

“Pe 17 iunie 2019, echipaje ale avioanelor rusești de vânătoare Su-27 din compunerea forțelor de serviciu pentru apărarea antiaeriană au fost ridicate în aer pentru interceptarea unor bombardiere strategice B-52N aparținând Forțelor Aeriene ale SUA, care se apropiau de granițele Fedrerației Ruse dinspre Marea Neagră și Marea Baltică”, se arată în comunicatul de presă al centrului.

“Zborurile avioanelor rusești au avut loc în strictă conformitate cu regulile internaționale de întrebuințare a spațiului aerian”, au precizat reprezentanții militari ruși.

Bombardierul strategic B-52N care a zburat deasupra Mării Negre a avut numărul de bord 61-0038 și a utilizat indicativul HODOR52. Acesta s-a apropiat de Crimeea, în raionul Sevastopol, la o distanță de mai puțin de 100 de kilometri.

Al doilea bombardier strategic B-52N, care a zburat din SUA în pereche cu cel din Marea Neagră, a avut numărul de bord 60-0009 și a utilizat indicativul HODOR51. Din datele prezentate de sursele de monitorizare occidentale, rezultă că acesta a efectuat o aterizare de urgență în Marea Britanie, având două motoare avariate.

Fostul comandant al Flotei ruse din Marea Neagră, amiral Vladimir Komoedov, a declarat că, prin geografia zborurilor, piloții americani înșiși îi provoacă pe militarii ruși la acțiuni de răspuns.

“Cred că americanii înșiși ne provoacă într-o direcție, apoi în alta: când în Marea Neagră, când în Marea Baltică”, a spus amiralul.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Cele două bombardiere americane de tip B-52N, care sunt capabile să poarte arme nucleare, au decolat de la o bază aeriană de pe teritoriul american și au fost realimentate de mai multe ori în aer în timpul misiunii.

În mod clar, acestea au simulat un atac, din două direcții, asupra a doi subiecți sensibili ai Federației Ruse, respectiv enclava Kaliningrad și Peninsula Crimeea.

La fel de cert este faptul că, în perioada următoare, Federația Rusă va organiza acțiuni de răspuns cu întrebuințarea Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică). La acestea vor participa bombardiere strategice de tip Tu-160 sau Tu-95MS.

Evoluțiile par să fie oarecum normale, ținând cont de nivelul de neîncredere și de încordare la care s-a ajuns în relațiile dintre cele două state.

Probelema este că militarii din ambele părți sunt tentați în ultimul timp să provoace incidente, atât aeriene, cât și navale, care, la un moment dat, s-ar putea solda cu accidente tragice, ce pot degenera chiar într-un conflict armat.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s