Forțele Navale ucrainene au acuzat o navă rusească de intrarea într-un raion închis pentru navigație

Serviciul de presă al Forțelor Navale ale Ucrainei a anunțat pe pagina de Facebook, pe 10.07.2019, că fregata Smetlivy a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a intrat într-un raion închis în acvatoriul Mării Negre, unde se desfășoară exercițiul Sea Breeze-2019.

Potrivit datelor furnizate de Serviciul de presă, nava rusească Smetlivy a pătruns în zona în care se desfășurau trageri de luptă și în acest fel a provocat o situație periculoasă. Încercarea fregatei ucrainene Hatman Sagaidachny de a stabili un contact cu nava rusă, conform protocoalelor internaționale, a fost ignorant de fregata Smetlivy. Reprezentanții de pe nava rusă au pretins că aceasta are probleme cu comunicațiile.

“Pe 10.07.2019, în jurul orei 08.00 (ora Moscovei), nava Smetlivy aparținând FRMN a provocat o situație periculoasă, intrând într-un raion închis pentru navigație, în care se executau trageri practice de artilerie ale grupării navale a coaliției internaționale”, se arată în comunicatul Serviciului de presă al Forțelor Navale ale Ucrainei.

Anterior, s-a anunțat că FRMN a început desfășurarea de exerciții planificate în Marea Neagră, pe fondul manevrelor Sea Breeze-2019. În același timp, toate navele de luptă ale SUA și NATO intrate în Marea Neagră au fost preluate și escortate de către forțe și mijloace ale FRMN.

Fregata Smetlivy asigură controlul direct asupra acțiunilor distrugătorului american Carney, care participă la exercițiul Sea Breeze-2019.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Deocamdată, reprezentanții ruși au refuzat să comenteze acest incident, dar probabil că acesta este real.

Confruntările de acest tip sunt specifice războiului rece și se produc, în special, pe mare și în aer, acolo unde intră în contact direct navele de luptă și avioanele celor două părți.

Deranjați de organizarea exercițiului NATO în Marea Neagră, zonă considerată sub controlul Moscovei, reprezentanții ruși au organizat reacții care forțează limitele procedurilor și legislației internaționale. În primul rând, au obligat participanții la exercițiul Sea Breeze-2019 să-și restrângă aria de desfășurare a activităților, închizând anumite raioane pentru trageri, în zona în care erau planificate manevrele coaliției internaționale. În al doilea rând, nave de luptă ale FRMN monitorizează direct navele străine aflate în Marea Neagră pentru participarea la exerciții. Nu în ultimul rând, partea rusă desfășoară propriile exerciții în Marea Neagră, în proximitatea celor executate de participanții la exercițiul Sea Breeze-2019.

Încidente de genul celui din 10.07.2019 se pot solda cu situații tragice, care pot declanșa chiar un conflict militar între părți.

Cu toate că în ultima perioadă au fost reluate contactele la nivel înalt între reprezentanții SUA și Federației Ruse, în practică nu se resimte o detensionare a relațiilor încordate dintre cele două state.

Surse: topwar.ru, tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s