Aviația navală a Flotei ruse din Marea Neagră a fost întărită cu o escadrilă de UAV-uri Forpost

Ministerul rus al Apărării a întărit Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) cu noi aparate de zbor fără pilot. În compunerea Regimentului 318 Aviație Mixtă, dislocat în apropiere de Sevastopol, a fost formată o escadrilă de drone cu rază lungă de acțiune Forpost. Acestea pot îndeplini misiuni de cercetare și de indicare a țintelor pentru sistemele de rachete ale navelor de luptă, pentru complexele de rachete de coastă Bastion și pentru artilerie. Potrivit declarațiilor experților, cu noile drone, forțele FRMN vor putea să descopere și să distrugă mai rapid țintele.

Surse aparținând Statului Major Principal al Forțelor Navale au declarat pentru Izvestia că escadrila de drone Forpost a intrat în compunerea Regimentului 318 Aviație Mixtă în primăvara acestui an. Eficiența noii subunități a fost verificată în cadrul unui exercițiu recent al flotei. Experiența întrebuințării dronelor a fost recunoscută ca fiind un succes. În continuare, în dotarea FRMN va fi introdusă versiunea modernizată a dronelor, Forpost-M.

Aparatele de zbor fără pilot Forpost sunt capabile să monitorizeze o porțiune importantă din acvatoriul Mării Negre. Acestea sunt destinate pentru efectuarea misiunilor de cercetare și de indicare a țintelor pentru rachetele antinavă H-35 și Kalibr, pentru artileria de pe nave și din zona de coastă și pentru complexele de rachete.

Dronele Forpost dispun de tot ceea ce este necesar pentru a îndeplini funcția de navigator pentru rachetele de croazieră sau antinavă. Dimensiunile dronei îi permit să poarte aparatură optico-electronică puternică. Cu ajutorul acesteia, drona Forpost este capabilă să descopere cu ușurință țintele mari, în primul rând navele de suprafață ale unui potențial adversar.

Aparatura modernă îi perimite dronei să lucreze și pe timp de noapte și în condiții atmosferice dificile. Forpost dispune de rezerve solide de combustibili și în acest fel poate să acționeze la o distanță de până la 250 de kilometri de locul de dislocare al operatorului, să dezvolte o viteză de peste 200 de kilometri la oră și să rămână în aer până la 17 ore. Drona poate să poarte o încărcătură de peste 450 de kilograme. Altitudinea maximă de zbor este de aproximativ 5.000 de kilometri.

“Formarea escadrilei de drone mărește posibilitățile FRMN de executare a observării vizuale în raioanele de litoral”, a declarat pentru Izvestia expertul militar Anton Lavrov.

“Principalul avantaj al dronei Forpost constă în faptul că aceasta poate să patruleze teritoriul pentru o perioadă îndeplungată de timp – minimum 12-14 ore. Pentru monitorizarea spațiilor de apă, acest lucru este foarte important. De aceea, o escadrilă de acest fel se află, de exemplu, în Kamchatka. O altă funcție importantă a dronei este reprezentată de capacitatea de a îndeplini misiuni de căutare-salvare în zona de litoral. Dispozitivele funcționează foarte bine atât ziua, cât și noaptea, având o optică bună”, a spus expertul.

“În perspectivă, dronele vor deveni un mijloc indispensabil pentru cercetare și indicarea țintelor pentru majoritatea navelor de suprafață și a sistemelor de atac rusești, ceea ce le va extinde semnificativ capacitățile de luptă”, a declarat pentru Izvestia fostul șef al Statului Major Principal al Forțelor Navale, amiral Valentin Selivanov.

“În dotarea FRMN se află sisteme de mare precizie, a căror eficiență depinde de o indicare a țintelor de calitate. Ca urmare a întrebuințării dronelor, nu mai este nevoie de folosirea avioanelor de cercetare, ceea ce înseamnă că nu mai este riscată viața piloților. Și încă un factor important: utilizarea de drone discrete pentru culegerea de informații este întotdeauna mai ieftină și mai eficientă decât aviația convențională. În plus, extinderea numărului de surse de indicare a țintelor crește relevanța informațiilor”, a spus expertul.

Dotarea electronică a dronelor Forpost este în continuă îmbunătățire. În perioada următoare, pe unele modificări ale dronelor, vor fi instalate noi module optico-electronice de identificare a obiectelor și stații de radiolocație. Cu ajutorul acestora, drona, aflată în raionul de patrulare, poate rezolva în mod independent o serie de noi misiuni de luptă. Radarul modern va ajuta la detectarea potențialelor ținte pentru atac, iar sistemul optic va capta imagini și va identifica obiectul.

Aparatul de zbor fără pilot Forpost a fost dezvoltat pe baza dronelor israeliene Searcher Mk II, achiziționate anterior din Israel. În prezent, în Federația Rusă a început producerea unei variante complet autohtone a acestui tip de aparat. Acum, drona Forpost este cea mai mare dintre dronele întrebuințate de armata rusă. Aceasta este utilizată în mod activ în Siria, pentru a căuta și identifica ținte, ceea ce contribuie la creșterea eficienței operațiunilor aviației. Versiunea modernizată a aparatului de zbor fără pilot Forpost-M va deveni prima dronă de asalt a Federației Ruse.

Sursa: iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s