Federația Rusă va introduce în serviciul de luptă în Arctica al treilea radar de tip Rezonans-N

Directorul general al Centrului Științific și de Cercetare Rezonans din Federația Rusă, Ivan Narazenko, a declarat, pe 24.10.2019, pentru agenția de presă Tass, că, în luna noiembrie 2019, în arhipelagul Novaya Zemlia, va fi introdus în serviciul de luptă al treilea radar Rezonans-N din Arctica.

Potrivit precizărilor sale, radarul este capabil să descopere obiecte aeriene, inclusiv cele dezvoltate pe baza tehnologiei stealth, rachete de croazieră, ținte balistice și hipersonice.

“Al treilea radar Rezonans-N din Arctica a fost desfășurat în Novaya Zemlia. Acesta va intra în serviciul de luptă în luna noiembrie 2019. Stația este deja pornită, configurată și este gata de întrebuințare în luptă. O comisie interdepartamentală lucrează în prezent pentru recepția acesteia și transferul către apărarea aeriană a Flotei de Nord”, a spus Narazenko.

Potrivit acestuia, până în prezent, armata rusă a primit patru stații de tip Rezonans-N, iar cea de-a cincea este în stadiu de finalizare. Două dintre stații se află deja în serviciul de luptă.

“Toate stațiile au ca misiune acoperirea direcției nord, în Arctica”, a declarat Narazenko.

“Lungimea de undă metrică a stației permite detectarea aeronavelor dezvoltate pe baza tehnologiei stealth și a țintelor hipersonice, care zboară la viteze de până la 20 de Mach, deoarece, atunci când este utilizată, există o creștere a rezonanței suprafeței reflectorizante efective a aeronavelor”, a spus directorul general.

Radarul este capabil să descopere și să efectueze indicarea țintelor la distanțe de 600 de kilometri, în cazul țintelor aeriene aerodinamice, și la 1.200 de kilometri, în cazul țintelor balistice, la o altitudine de până la 100 de kilometri. Primul radar Rezonans-N a fost inclus în serviciul de luptă în Federația Rusă în urmă cu cinci ani.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În prezent, stația de radiolocație dincolo de linia orizontului de tip Rezonans are trei versiuni, astfel:

Rezonans-N: versiunea pentru Forțele Armate ale Federației Ruse;

Rezonans-NE: versiunea pentru export;

Ghadir: versiunea pentru Forțele Armate ale Iranului.

În Federația Rusă, stația de radiolocație staționară Rezonans-N se află în exploatare începând din anul 2014. Prima stație a fost instalată în localitatea Shoyna (Regiunea Militară Vest), iar în 2018 a doua stație a fost dată în exploatare în Arctica.

De asemenea, prima stație Gahdir a fost instalată în vara anului 2014 în localitatea Hermsar din Iran, situată la aproximativ 80 de kilometri este de Teheran. A doua stație a fost dată în exploatare în anul 2015 în sud-vestul Iranului, în localitatea Khuzestan, în apropiere de Ahvaz.

La începutul lunii octombrie 2019, o sursă militar-diplomatică a informat despre intenția Federației Ruse de a livra, începând din anul 2020, pentru unele state din Orientul Mijlociu, noile stații de radiolocație Rezonans-NE.

Aceasta a precizat că “au fost încheiate contracte cu o serie de state din Orientul Mijlociu pentru livrarea de radare Rezonans-NE. Acestea vor fi predate beneficiarilor într-un interval de timp de un an și jumătate – doi ani”. Despre ce state este vorba nu s-a precizat, sursa menționând doar că “sunt state prietene ale Federației Ruse”.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s