Federația Rusă va preda Ucrainei navele reținute în Strâmtoarea Kerci, înaintea summitului de la Paris

Cotidianul rus Kommersant a informat, pe 16.11.2019, citând două surse de informații, că Federația Rusă este gata să predea Ucrainei navele reținute în noiembrie 2018, pentru încălcarea graniței în Strâmtoarea Kerci, înaintea summitului în format Normandia, programat pentru 09 decembrie, la Paris.

Potrivit datelor deținute de jurnalul rusesc, decizia de restituire către autoritățile de la Kiev a vedetelor Berdyansk, Nikopol și a remorcherului Yana Kapu a fost deja luată. În prezent, reprezentanții Ministerelor Apărării și de Externe din cele două state negociază data și locul exact de predare a navelor.

Conform surselor jurnalului, procedura de predare a navelor va avea loc pe mare. Navele reținute vor fi remorcate de partea rusă până în punctul convenit, unde ar trebui să le aștepte trei remorchere ucrainene.

Navele vor fi restituite cu armamentele din dotare, dar fără muniții. Acestea reprezintă dovezi materiale într-un dosar penal deschis în Federația Rusă.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Probabil, navele reținute în Strâmtoarea Kerci vor fi restituite părții ucrainene în jurul datei de 25 noiembrie, când se va împlini un an de la data producerii incidentului.

Anterior, pe 07.09.2019, echipajele celor trei nave au fost transferate în Ucraina, în cadrul unui schimb de deținuți ruso-ucraineni, după formula 35 la 35.

Restituirea navelor ucrainene reprezintă un gest de bunăvoință al părții ruse, înaintea întâlnirii liderilor din Franța, Germania, Ucraina și Federația Rusă, care va fi consacrată soluționării situației din estul Ucrainei.

În ultima perioadă, s-au înregistrat progrese ușoare, atât în relațiile dintre Federația Rusă și Ucraina, cât și în ceea ce privește situația din Donbas. Acest lucru a fost posibil ca urmare a alegerii lui Vladimir Zelensky în funcția de președinte al Ucrainei în această primăvară. Deși lucrurile se mișcă greu, se pare că, până la urmă, între părți s-a reluat comunicarea și se pot înregistra anumite progrese în soluționarea problemelor aflate în litigiu.

Sursa: mil.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s