Federația Rusă și Turcia continuă negocierile pentru încheierea unui nou contract de livrare a sistemelor S-400

Agenția de presă rusă Interfax a informat, pe 15.11.2019, citând o sursă rusească, despre faptul că Federația Rusă și Turcia continuă negocierile privind încheierea unui nou contract de livrare a sistemelor de rachete antiaeriene S-400 Triumf.

“Discuțiile continuă. Potrivit primului contract, Turcia are o opțiune pentru achiziționarea suplimentară a unor noi sisteme S-400”, a precizat sursa.

Anterior, au vorbit despre posibilitatea cumpărării de către Turcia a unui lot suplimentar de sisteme S-400 atât vicepremierul Iuri Borisov, cât și șeful Rosoboroneksport, Aleksandr Mikheev.

După cum a precizat agenția Interfax, Turcia a achiziționat din Federația Rusă patru divizioane de rachete antiaeriene S-400. Contractul, care este foarte criticat în SUA, are o valoare de 2,5 miliarde de dolari. Potrivit declarațiilor șefului Rostekh, Serghei Cemezov, a parte a contractului este executată pe credit. Oficialul rus nu a precizat în ce monedă va plăti Turcia pentru sistemele S-400.

Pe 23 octombrie, șeful Rosoboroneksport, Aleksandr Mikheev, a declarat pentru Interfax că Federația Rusă a îndeplinit contractul integral, livrând Turciei toate elementele sistemelor S-400, inclusiv rachetele.

Achiziționarea de către Ankara a sistemelor rusești de rachete antiaeriene S-400 a făcut obiectul unei întâlniri din această săptămână a președinților din SUA și Turcia.

Agenția de presă Bloomberg a informat joi, că președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, după întâlnirea cu omologul său american, Donald Trump, că țara sa nu poate renunța la achiziționarea sistemelor de rachete antiaeriene rusești S-400 și să cumpere în loc sistemele americane Patriot.

Erdogan a spus că renunțarea la contractul pentru sistemele S-400 nu este posibilă, având în vedere parteneriatul strategic cu Federația Rusă. Acesta a precizat că Turcia este gata să cumpere și sisteme americane Patriot, dar nu cu condiția renunțării la sistemele S-400.

Anterior, Donald Trump, după convorbirile cu Erdogan, și-a exprimat speranța rezolvării problemei legate de achiziționarea de sisteme S-400 de către Turcia. Trump a spus că „achiziționarea de către Turcia a unor armamente moderne rusești, precum sistemele S-400, reprezintă o problemă pentru noi”. În același timp, acesta a precizat că Turcia reprezintă un aliat serios al SUA și un membru cheie al NATO.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În pofida presiunilor exercitate de către SUA, este foarte probabilă încheierea unui nou contract între Turcia și Federația Rusă pentru achiziționarea de sisteme de rachete antiaeriene S-400 Triumf.

Turcia va beneficia, în acest fel, de transferul parțial de tehnologie și va avea acces la producerea în comun a noilor sisteme de rachete antiaeriene S-500.

Se pare că această perspectivă este mai atractivă pentru Turcia decât aranjamentul propus de SUA, în valoare de 100 de miliarde de dolari, în compensație la o eventuală renunțare la contractul de achiziționare a sistemelor de rachete antiaeriene S-400 din Federația Rusă.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s