În Federația Rusă, vor fi formate grupuri de roboți de luptă

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 23.11.2019, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, până în anul 2025, în Federația Rusă, vor fi constituite grupuri de roboți multifuncționali, capabili să îndeplinească misiuni de luptă. Cu un ajutor minimal al operatorilor, vor putea să acționeze, în mod autonom, până la cinci mașini.

În prezent, tehnologia de cooperare a roboților într-un grup este dezvoltată pe platforma experimentală Marker, care a fost prezentată pentru prima dată publicului, în luna octombrie 2019, la poligonul din Magnitogorsk pentru sisteme și complexe robotizate.

“În calendarul dezvoltării tehnicii militare robotizate, misiunea de formare a grupurilor este stabilită începând din anul 2020. Până în anul 2025, această misiune trebuie îndeplinită în plan constructiv-experimental, iar ulterior trebuie să se treacă la integrarea acestor grupuri robotizare în sistemele automatizate existente de conducere a Forțelor Armate”, a precizat sursa.

Potrivit declarațiilor acesteia, deocamdată, este vorba despre subunități formate din cinci platforme. Fiecare robot dintr-un astfel de grup își va îndeplini misiunile specifice. Toți aceștia vor avea o autonomie ridicată.

“Acest șasiu permite o mulțime de lucruri. Nu va mai fi ca înainte, când exista un vehicul fără pilot și cinci persone alergau după acesta să-l deservească. Acum, va fi un grup format din cinci roboți și doar un singur operator, care-l va pune la lucru”, a menționat sursa.

Vorbind despre încărcătura utilă a roboților de perspectivă, sursa a spus că, în prezent, se are în vedere posibilitatea echipării acestora cu un modul de tragere și de aruncătoare de mine, care este capabil să lanseze drone de unică folosință și grenade zburătoare.

“În viitor, aceste mașini se vor confrunta cu platforme similare. Luăm în calcul faptul că roboții se vor lupta cu roboți. Valoarea robotului constă în faptul că înlocuiește omul și depășește posibilitățile acestuia”, a spus sursa.

Platforma robotizată experimentală Marker a fost prezentată în poligonul din Magnitogorsk la jumătatea lunii octombrie. Concepută de NPO Android Technique, platforma este destinată pentru dezvoltarea la scară largă a tehnologiilor și a elementelor de bază ale roboților tereștri de perspectivă.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În cadrul Institutuluii Central 12 de Cercetare al Ministerului rus al Apărării, se află în curs de testare complexul Kungas, care include cinci roboți. Este vorba despre un robot portabil cu greutatea de 12 kilograme, un robot ușor, cu greutatea de 200 de kilograme, un robot transportabil, cu greutatea de aproximativ două tone, robotul de luptă Nerekhta și o versiune robotizată a transportorului blindat pentru desant BTR-MDM Rakushka.

În prezent, sunt cunoscuți mai mulți roboți de luptă dezvoltați pentru armata rusă. Între aceștia se află robotul de geniu Uran-6 și roboții de luptă Uran-9, Nerekhta, Soratnik, Platforma-M și Argo. Potrivit precizărilor Ministerului rus al Apărării, roboții Uran-6 și Uran-9 au fost întrebuințați în timpul operației militare ruse din Siria. Aceștia au participat, de asemenea, la Parada Victoriei din Piața Roșie din Moscova, în anul 2018.

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s