General ucrainean: Crimeea este o bază militară de coșmar pentru întreaga Europă și Africa de Nord

În cadrul unui interviu acordat agenției Ukrinform, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Ruslan Khomchak, a declarat, pe 24.11.2019, că Federația Rusă va folosi Crimeea doar ca bază militară, fără să o ia în considerare într-un alt mod.

Generalul ucrainean este convins că Federația Rusă consideră Crimeea doar ca o bază militară imensă, care ar trebui să reprezinte un coșmar pentru întreaga Europă și Africa de Nord și să le permită rușilor să domine Marea Mediterană. În opinia sa, peninsula nu este luată în considerare ca loc de odihnă pentru ruși.

“Pentru a înțelege mai bine, trebuie spus faptul că Federația Rusă nu are nevoie deloc de Crimeea ca loc pentru relaxarea rușilor”, a precizat Khomchak.

Potrivit declarațiilor sale, în prezent, Federația Rusă încearcă să domine nu numai Marea Mediterană, dar se și poziționează în Marea Neagră și în Marea Azov aproape ca în apele interne.

În același timp, el a menționat că Peninsula Crimeea a fost întotdeauna ucraineană și trebuie să revină sub controlul Kievului. Cu toate acestea, Ucraina singură nu poate face față Federației Ruse și, prin urmare, are nevoie de ajutorul partenerilor și aliaților din NATO și al SUA.

“SUA au predat deja două nave de patrulare Ucrainei, iar alte trei vor fi livrate anul viitor, ceea ce va crește în mod semnificativ prezența militară a Ucrainei în Marea Neagră”, a spus generalul, adăugând că, “fără ajutorul Occidentului, dezvoltarea Forțelor Navale ale Ucrainei ar dura zeci de ani”.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Declarația generalului ucrainean reprezintă un amestec de adevăruri parțiale și date eronate.

Aș începe cu afirmația potrivit căreia Peninsula Crimeea a fost întotdeauna ucraineană și trebuie să revină sub controlul Kievului. În diverse materiale postate anterior pe acest blog am demonstrat că, la scara istoriei, Peninsula Crimeea s-a aflat sub administrare ucraineană o perioadă relativ scurtă de timp, și asta doar prin bunăvoința liderilor sovietici.

De asemenea, generalul Khomchak a apreciat că prezența militară ucraineană în Marea Neagră va crește în mod semnificativ prin integrarea navelor donate de partea americană. Personal, cred că navele americane sunt de dimensiuni reduse și se află într-o stare tehnică ce ar necesita multe modernizări. Probabil, operaționalizarea acestora va dura ani de zile, iar amenințarea pentru Federația Rusă nu va fi semnificativă. Spre comparație, trebuie menționat faptul că, numai în anul 2020, Flota rusă din Marea Neagră va primi în înzestrare șapte nave de luptă noi, dotate cu complexe de rachete de tip Kalibr.

Afirmația potrivit căreia Federația Rusă încearcă, în prezent, să domine Marea Mediterană și ocupă poziții de forță în Marea Neagră și în Marea Azov este adevărată. De asemenea, este reală și aprecierea potrivit căreia Crimeea a fost transformată într-o bază militară ce ar trebui să reprezinte un coșmar pentru Europa.

Crimeea este considerată de Federația Rusă un punct strategic de importanță deosebită, reprezentând un avanpost al liniei de contact cu statele membre NATO. În consecință, în peninsulă au fost concentrate forțe impresionante, cu potențial atât defensiv, cât și ofensiv. În anii următori, acest proces va fi continuat, urmând, de exemplu ca numărul de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr să crească de la 13 în prezent la 27 în anul 2023, care vor fi capabile să lanseze, la o singură salvă, 204 rachete.

În același timp, în ultimii ani, Federația Rusă și-a extins prezența navală în estul Mării Mediterane, unde a consolidat Baza Navală – Tartus din Siria și a înființat o Grupare navală operativă a Forțelor Navale, și a întărit cooperarea cu o serie de state din nordul Africii.

Surse: topwar.ru, tass.ru, ria.ru, iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s