Vučić: Dacă Putin ar fi condus Federația Rusă în 1999, NATO nu ar fi îndrăznit să bombardeze Iugoslavia

Agenția de presă rusă Tass a informat că, pe 04.12.2019, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat, în urma unei întâlniri desfășurate la Soci cu omologul său rus, că Vladimir Putin ar fi putut să împiedice bombardarea Iugoslaviei, dacă ar fi condus Federația Rusă în 1999.

“Noi, în Serbia, îl apreciem pe Vladimir Putin mai mult decât pe liderii precedenți ai Federației Ruse. Lăsați rușii să nu fie supărați pe noi pentru asta. Dacă Putin ar fi decis în Federația Rusă în 1999, nimeni nu ne-ar fi bombardat”, a precizat Vučić.

“Nu vom uita niciodată anul 2015, când Vladimir Putin ne-a salvat de la rușinea de a fi declarați în Consiliul de Securitate al ONU vinovați de genocid”, a adăugat președintele Serbiei.

Pe 08 iulie 2015, Federația Rusă a respins un proiect de rezoluție în Consiliul de Securitate al ONU privind evenimentele tragice de la Srebrenica din anul 1995. Documentul caracteriza uciderea a aproximativ 8.000 de musulmani bosniaci în această enclavă ca fiind genocid.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a mai declarat că Belgradul a cumpărat noi armamente rusești, la recomandarea președintelui Vladimir Putin.

“În ceea ce privește armata, avem o cooperare excelentă. Avem, de asemenea, un un număr foarte mare de evenimente comune. Tot excelentă este și cooperarea tehnico-militară. Îi mulțumesc ministrului Șoigu că a susținut armata noastră! Am vorbit despre asta. Am cumpărat deja multe lucruri importante și necesare. Când am fost la parada organizată cu ocazia Zilei Victoriei, președintele Putin m-a sfătuit ce să cumpăr, iar eu l-am ascultat. Acum armele ar trebui să sosească în Serbia”, a spus Vučić.

Serbia este unul dintre importatorii importanți de tehnică militară rusească din Europa. Anterior, statul sârb a cumpărat din Federația Rusă șapte elicoptere Mi-17 și Mi-35. De asemenea, a primit cadou șase avioane de vânătoare MiG-29 și 10 transportatoare blindate BRDM-2MS. De asemenea, Belgradul a comandat din Federația Rusă complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S.

În luna octombrie, Vučić a declarat că Serbia și-ar dori să aibă complexul de rachete antiaeriene S-400 în dotarea Forțelor Armate, dar, deocamdată, nu își poate permite acest lucru.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Informațiile prezentate mai sus arată un stat sârb capabil să fie mai apropiat de Federația Rusă chiar și decât Republica Belarus.

Cândva, cineva spunea că, de-a lungul istoriei, România a avut doar doi prieteni: Serbia și Marea Neagră. Federația Rusă a reușit ca, într-o mare măsură, să ne confiște ambii piloni de stabilitate din stânga și din dreapta noastră.

Chiar dacă relațiile noastre cu Serbia nu sunt neapărat rele, cred că apropierea de Federația Rusă primează și mai cred că, într-o situație de criză, statul sârb nu va uita că România și-a pus spațiul aerian la dispoziția NATO în anup 1999 pentru bombardarea unor obiective de pe teritoriul Serbiei.

Despre Marea Neagră ce să mai vorbim. Locul care ne era cândva prieten, a devenit acum sursa celui mai mare pericol pentru securitatea României. După integrarea Crimeii în anul 2014, Federația Rusă a construit în peninsulă și pe teritoriul învecinat din Ținutul Krasnodar o grupare militară cu posibilități înfiorătoare, care controlează Marea Neagră de pe mare, din aer și de pe uscat.

Pe lângă dispariția celor mai buni prieteni ai României aș mai remarca chiar faptul că Federația Rusă cucerește rând pe rând vecinătatea noastră apropiată.

Ca să recurg din nou la istorie, aș vrea să menționeaz că în Occident se spune că Federația Rusă suferă de sindromul încercuirii. Cea mai mare teamă a liderilor de la Moscova este reprezentată de apropierea NATO de toate granițele sale și de riscul de a fi încercuiți de state neprietene.

Nu știu dacă voit sau nu, dar se pare că Federația Rusă face acum acest lucru cu România, apropiindu-și toate statele din vecinătatea noastră.

Dacă în ceea ce privește Republica Moldova, cândva, se dădea ora exactă de la București, acum acest lucru se întâmplă, cu certitudine, de la Moscova.

Ungaria, deși membră NATO și UE, are relații foarte apropiate cu Federația Rusă. Aproape că același lucru se poate spune și despre Bulgaria.

În aceste condiții, s-ar putea afirma că singurele frontiere comune neafectate de virusul rusesc sunt cele cu Ucraina. Dar, oare, chiar așa este? Se poate baza România pe un parteneriat cu Ucraina? Probabil că nu.

La toate acestea, ar mai trebui adăugat un spațiu din zona Mării Negre pe care Federația Rusă se pare că a reușit să-l smulgă din mâna Occidentului. Este vorba, desigur, de Turcia.

Știu, se vor găsi din nou mulți care îmi vor reproșa că susțin Federația Rusă și că promovez interesele acesteia în zona Mării Negre. Însă, poate va exista și cineva care va spune că cele prezentate mai sus corespund realității și ar merita o analiză mai profundă.

Cei care prezintă și reversul medaliei nu sunt, neapărat, vânduți!

Surse: tass.ru, ria.ru, vz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s