În urma summitului de la Paris, președintele Federației Ruse a remarcat “încălzirea” relațiilor cu Ucraina

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, pe 10.12.2019, la încheierea summitului de la Paris, că relațiile cu Ucraina se mișcă în direcția bună, existând o anumită încălzire a acestora.

“În ceea ce privește relațiile cu Ucraina și dacă există o încălzire a acestora, eu cred că da, există”, a spus Putin la o conferință de presă desfășurată la Paris.

Președintele rus a atras atenția asupra schimbului de persoane reținute, care a avut loc deja, la separarea forțelor din Donbas în trei puncte și la întâlnirea în format Normandia, în timpul căreia s-au înregistrat progrese în multe privințe.

“Prin urmare, toate acestea împreună ne oferă motive să credem că acest proces se dezvoltă în direcția corectă”, a subliniat Putin.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În seara zilei de 09.12.2019, la Paris, a avut loc mult-așteptata întâlnire la nivel înalt, în format Normandia, a liderilor din Germania, Franța, Federația Rusă și Ucraina, consacrată soluționării situației din estul Ucrainei.

Pe fondul acesteia, s-a realizat și o întâlnire bilaterală a președinților Federației Ruse și Ucrainei, Vladimir Putin și Volodimir Zelensky.

Deși rezultatele întâlnirii sunt modeste, se poate aprecia că aceasta a reprezentat un pas înainte în ceea ce privește restabilirea la un nivel normal a relațiilor dintre Federația Rusă și Ucraina, care s-au degradat continuu din primăvara anului 2014.

În cadrul sumitului nu au fost luate decizii majore, fiind confirmate, mai degrabă, o serie de înțelegeri incluse deja în acordurile de la Minsk. Singurele lucruri notabile sunt reprezentate de realizarea, până la sfârșitul anului, a unui schimb de persoane reținute, după formula “toți contra toți”, după schimbul recent “35 la 35”. De asemenea, a fost confirmată retragerea trupelor de pe linia de demarcație din Donbas în trei puncte stabilite anterior.

De asemenea, se pare că președinții Federației Ruse și Ucrainei au ajuns la o soluție de compromis în ceea ce privește încheierea unui nou acord pentru tranzitul de gaze naturale. Se pare că, în final va fi agreată o soluție intermediară, între pozițiile părților, care solicită încheierea unui acord pe o perioadă de un an (Federația Rusă) și 10 ani (Ucraina). În opinia mea, noul acord nu va fi undeva la jumătate, adică pe cinci ani, așa cum a precizat președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky. Federația Rusă nu va accepta un nou acord pe mai mult de doi sau maximum trei ani. Cel puțin acest lucru nu se va mai întâmpla la volumele actuale, de aproximativ 90 de miliarde de metri cubi pe an. Cantitatea de gaze tranzitată prin Ucraina va scădea în următorii doi sau trei ani undeva la 10 sau 20 de miliarde de metri cubi pe an. Altfel, nu s-ar mai justifica investițiile colosale făcute în construirea gazoductele Turkish Stream și Nord Stream-2, care ocolesc Ucraina prin Marea Neagră și Marea Baltică. Acestea vor fi date în exploatare la începutul anului 2020.

După cum au anunțat reprezentanții formatului Normandia, o nouă reuniune la nivel înalt va fi organizată peste patru luni, probabil la Berlin.

Surse: militarynews.ru, ria.ru, tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s