Federația Rusă a amânat prima testare a rachetei hipersonice Zircon de pe o platformă navală

Analiză remnmilitaryblog.com

Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat că, pe 26.12.2019, fregata Amiral Gorshkov a revenit la Severomorsk, după ce a încheiat o primă etapă de pregătire în Marea Albă pentru testarea unui nou armament de rachete.

Acest lucru înseamnă că fregata nu va mai executa lansarea unei rachete hipersonice de tip Zircon, care era planificată până la sfârșitul acestui an. Se poate aprecia în acest fel că noua rachetă hipersonică, atât de mult așteptată și de promovată de către reprezentanții ruși, nu este încă pregătită pentru testare.

Probabil, reprezentanții Complexului Militar Industrial din Federația Rusă lucrează la dezvoltarea și producerea de rachete noi sub presiunea conducerii politice și militare a statului, care, în ultimii ani, deși afirmă că nu dorește să intre în competiție cu SUA într-o nouă cursă a înarmărilor, intenționează să obțină și să consolideze un avantaj strategic asupra părții americane.

Începând din primăvara anului 2018, președintele rus, Vladimir Putin, a făcut declarații repetate privind noile armamente hipersonice ale Federației Ruse, care nu pot fi interceptate de mijloacele actuale de apărare antiaeriană și antirachetă și reprezintă un avantaj în fața SUA, care a rămas în urmă în acest domeniu.

Este vorba despre o serie întreagă de rachete cu bazare terestră, aeriană și navală, cele mai cunoscute dintre acestea fiind rachetele hipersonice Avangard, Kinzhal și Zircon.

Dintre acestea, se pare că racheta hipersonică de aviație Kinzhal se află în stadiul cel mai avansat. O escadrilă de avioane de vânătoare MiG-31K a intrat în serviciul de luptă experimental în sudul Federației Ruse, începând de la sfârșitul anului 2017. De asemenea, racheta a fost testată recent în condiții arctice. Reprezentanții ruși au anunțat că Aviația navală va fi dotată în perioada următoare cu rachete de acest tip, care vor fi livrate unităților dotate cu avioane de tip MiG-31. Una dintre acestea este dislocată pe aerodromul Monchegorsk din Regiunea Murmansk, iar cea de-a doua pe aerodromul Elizovo din Peninsula Kamchatka. Prin apariția rachetelor Kinzhal, flota rusă va putea ajunge, practic, în orice punct al Arcticii adiacent coastelor Federației Ruse. Noile rachete sunt capabile să distrugă ținte la distanțe de până la 2.000 de kilometric și, în acest fel, avioanele dislocate în Peninsula Kola vor putea să țină sub control spațiul cuprins între coastele Islandei și Marea Kara. Iar în Kamchatka, avioanele MiG-31 vor acoperi complet acvatoriile Siberiei de Est, Mării Okhotsk și Mării Bering.

Pe de altă parte, la sfârșitul lunii noiembrie, Federația Rusă a introdus în serviciul de luptă experimental, primele complexe de rachete Avangard. Pe 13.11.2019, o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial a informat că primele două rachete balistice intercontinentale UR-100N UTTH, dotate cu blocuri nucleare hipersonice Avangard, vor intra în serviciul de luptă experimental în decurs de o săptămână, după efectuarea lucrărilor de pregătire și de amplasare a rachetelor în puțuri. Până la sfârșitul anului 2019, este planificată formarea primului regiment de rachete dotat cu noile blocuri hipersonice Avangard, care va dispune de șase rachete de acest tip. Este vorba despre un regiment din raionul localității Yasny, Dombarovsky (Regiunea Orenburg), care aparține Diviziei 13 Rachete a Armatei 31 Rachete – Rostoshi, Orenburg din cadrul trupelor de Rachete cu Destinație Strategică.

Revenind la racheta hipersonică navală Zircon, trebuie spus faptul că aceasta va fi lansată cu ajutorul instalației universale de lansare 3S14 ale complexului de rachete Kalibr. Se estimează că primele nave care vor fi dotate cu rachete hipersonice Zircon vor fi crucișătoarele Amiral Nakhimov și Petru cel Mare, portavionul Amiral Kuznetsov, noile distrugătoare de tip Lider (Proiect 23560) și submarinele din clasele Yasen-M, Hasky și Antey. Până în prezent, au fost efectuate mai multe teste ale rachetei, dar cu ajutorul unei instalații de coastă. Pe 19 noiembrie, reprezentanții Flotei de Nord au anunțat că fregata Amiral Gorshkov se va deplasa în Marea Albă pentru prima lansare a rachetei de pe o platformă navală. Aceasta a stat în Baza Navală – Severodvinsk peste două săptămâni, după care a ieșit pe mare, unde toată lumea se aștepta să aibă loc o lansare test a rachetei hipersonice Zirkon. În ultimele zile, reprezentanții ruși au anunțat că în Marea Albă nu sunt întrunite condițiile meteorologice pentru efectuarea lansării (vânt puternic și mare de gradul cinci).

Astăzi, servicul de presă al Flotei de Nord a anunțat revenirea fregatei la locul de dislocare permanentă din Severomorsk (Marea Barents), fără ca lansarea rachetei să mai fie efectuată.

În aceste condiții se poate spune că prima lansare a rachetei hipersonice Zircon de pe o platformă navală a fost amânată pentru anul 2020.

Faptul că fregata Amiral Gorshkov s-a deplasat în Marea Albă pentru testarea noii rachete și chiar a ieșit pe mare pentru o eventuală efectuare a testului arată că lansarea a fost oprită în ultimul moment. Probabil, au fost semnalate nereguli care i-au determinat pe specialiștii ruși să amâne testarea pentru o dată ulterioară. Este posibil ca procedurile să fie reluate chiar la începutul anului 2020. Potrivit anumitor surse, pentru anul viitor este planificată și o lansare a rachetei hipersonice Zircon de pe submarinul nuclear multirol Kazan, clasa Yasen-M.

În încheiere, trebuie remarcat și faptul că, la bilanțul anului de instrucție 2019, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat, pe 24 decembrie, dezvoltarea unei versiuni terestre a rachetei hipersonice navale Zircon. Probabil aceasta va fi destinată complexelor operativ-tactice de rachete Iskander.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s