În Federația Rusă, a fost lansat la apă încă un submarin diesel-electric Proiect 636.3

Agenția de presă rusă Tass a informat că, pe 26.12.2019, submarinul diesel-electric Volkhov, Proiect 636.3, a fost lansat la apă la Șantierul Naval al Amiralității din Sankt Petersburg.

“Submarinele din această serie și-au demonstrat de mai multe ori posibilitățile în condiții reale de luptă, confirmându-și caracteristicile tehnico-tactice, a declarat la ceremonie directorul general al șantierului”, Aleksandr Buzakov.

Comandantul Flotilei din Primorie din cadrul Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP), Vladimir Yakushevm, în dotarea căreia va fi introdus submarinul, a declarat că echipajele sunt gata pentru exploatarea și întrebuințarea în luptă a primelor submarine de acest tip.

În total, la Șantierul Naval al Amiralității, vor fi construite pentru FROP șase submarine Proiect 636.3. Primul dintre acestea, Petropavlovsk-Kamchatsky, a fost deja predat flotei în luna noiembrie. Anterior, o serie de șase submarine de acest tip a fost construită pentru Flota rusă din Marea Neagră (FRMN).

După cum a declarat pentru agenția Tass o sursă din cadrul industriei constructoare de nave, este analizată, de asemenea, posibilitatea construirii unor submarine Proiect 636.3 și pentru Flota rusă din Marea Baltică (FRMB). În luna decembrie, Aleksandr Buzakov a declarat că Șantierul Naval al Amiralității intenționează să încheie un contract în acest sens în anul 2020 și să treacă la realizarea lui în 2021.

Submarinele Proiect 636.3 (Improved Kilo-II în clasificare NATO) au o lungime de 74 de metri și un deplasament maxim de 3.900 de tone. Coca robustă a sumarinului asigură o adâncime de lucru de 240 de metri și o adâncime maximă de 300 de metri. Autonomia submarinului este de până la 7.500 de mile. Armamentul de bază al acestuia este reprezentat de complexul de rachete Kalibr-PL, care întrebuințează rachete de croazieră ce pot fi lansate prin tuburile lanstorpilă, din imersiune.

Comentariu remnmilitaryblog.com: După ce primul submarin Proiect 636.3 destinat FROP, B-274 Petropavlovsk-Kamchatsky, a fost introdus în înzestrare pe 25.11.2019, se estimează că al doilea submarin, B-603 Volkhov va fi livrat flotei până la data de 25.11.2020.

Construirea următoarelor două submarine de acest tip, B-602 Magadan și B-588 Ufa, a început pe 01.11.2019. Este planificat ca acestea să fie predate FROP până la 25.11.2021.

Șantierul Naval al Amiralității va începe construirea ultimelor două submarine destinate FROP, B-? Mozhaisk și B-?, în luna noiembrie 2020. Acestea vor fi predate beneficiarului până pe 25.11.2022.

Probabil că, după modelul FRMN, înainte de a fi transferate către locul de dislocare permanentă din Extremul Orient, submarinele Proiect 636.3 ale FROP vor îndeplini misiuni în Marea Mediterană, în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse. Staționarea, prin rotație, a acestor submarine în portul Tartus ar permite deplasarea submarinelor FRMN pentru reparații la Șantierul Naval al Amiralității.

În cazul în care se va lua decizia construirii unei noi serii de trei sau patru submarine pentru FRMB se va rezolva definitiv problema prezenței permanente a unor submarine Proiect 636.3, dotate cu rachete de croazieră Kalibr, în estul Mării Mediterane.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s