Federația Rusă și-a perfecționat tacticile de luptă împotriva rachetelor de croazieră și a dronelor

Reprezentanți ai Ministerului rus al Apărării au declarat pentru cotidianul Izvestia, că a fost actualizate tacticile de luptă împotriva rachetelor de croazieră și a dronelor, în baza lecțiilor învățate în timpul conflictului din Siria. Acestea au fost verificate în toamna anului 2019 în timpul exercițiului internațional Cooperare în luptă. Noutățile din acest domeniu au fost incluse în sistemul de pregătire a forțelor de apărare antiaeriană.

În poligonul Ashuluk din Regiunea Astrakhan, în cadrul exercițiului Cooperare în luptă-2019, Trupele de Apărare Antiaeriană și Antirachetă au respins un atac masiv al adversarului cu rachete de croazieră, rachete balistice și drone. La manevre, pe lângă militarii ruși au participat și subunități din Republica Belarus, Armenia, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan. După cum au precizat pentru Izvestia reprezentanții Ministerului Apărării, toate dronele și rachetele au fost distruse.

În timpul exercițiului a fost modelată o situație, care poate apărea în realitate la granițele CSI. Fostul locțiitor al comandantului-șef al Forțelor Aeriene pentru problemele Sistemului Întrunit de Apărare Antiaeriană al CSI, general locotenent Aytech Bizhev, consideră că, în continuare, numărul exercițiilor de acest tip ar trebui să crească.

“Noile tipuri de armamente crează noi provocări. Înaintea denunțării Tratatului INF, atacurile cu rachete de croazieră puteau fi lansate de pe nave. După încetarea valabilității acestuia, rachetele pot fi amplasate și în instalații de lansare terestre, ceea ce extinde în mod serios teritoriul de întrebuințarea a acestora. Rachetele de croazieră cu rază scurtă și medie de acțiune pot fi dislocate acum în Polonia, România sau în statele baltice. În secolul XX, rachetele terestre cu rază scurtă și medie de acțiune erau amplasate în statele NATO din vestul Europei, în timp ce Uniunea sovietică avea un tampon solid față de acestea, care era reprezentat de statele Tratatului de la Varșovia. Acum, timpul de zbor al acestor rachete spre orașe precum Moscova, Minsk sau Sankt Petersburg poate fi redus până la cinci minute. Pentru a putea respinge un astfel de atac, este nevoie de întărirea grupării de sateliți și alte mijloace de cercetare, îmbunătățirea câmpului de radiolocație, precum și de dezvoltarea și dislocarea către granițe a unor mijloace de precizie pentru executarea atacurilor preventive”, a precizat Aytech Bizhev.

La manevre, o atenție deosebită a fost acordată luptei împotriva dronelor. În prezent, chiar și unele produse semi-artizanale pot provoca daune serioase personalului și tehnicii militare. Prin urmare, înaintea exercițiului, toate atacurile teroriștilor executate cu drone asupra Bazei Aeriene ruse de la Hmeimim sau asupra altor obiective din Siria au fost analizate, iar cunoștințele teoretice au fost verificate în practică, fiind confirmată eficiența acestora.

În timpul manevrelor, au fost desfășurate și exerciții experimentale ale grupurilor mobile, formate din complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir și radare. Acestea din urmă pot fi întrebuințate pentru a întări posibilitățile de control radiotehnic al unor teritorii importante din punct de vedere strategic.

Stațiile de avertizare timpurie pot fi amplasate în zonele de frontieră sau pe direcțiile probabile de atac. Radare suplimentare sunt utile, în special, în zonele montane, unde este dificilă detectarea unor ținte care zboară la joasă altitudine, precum rachetele de croazieră. Astfel de stații vor culege informații de cercetare la distanțe mari. Acestea sunt capabile să determine numărul de aeronave, altitudinea și direcția de zbor sau construcția formațiunilor de luptă.

În caz de necessitate, radarele pot să lucreze împreună cu sistemele de rachete antiaeriene, cu aviația, cu forțele pentru controlul frontierei și litoralului și cu cele de dirijare a traficului aerian, care sunt responsabile atât pentru securitatea zborurilor aeronavelor militare, cât și ale celor civile.

Cu ajutorul complexelor de rachete și artilerie Pantsir poate fi întărită rapid o direcție strategică sau alta, din orice parte a țării. Complexele Pantsir pot intra în luptă imediat după debarcare. Echipajele trebuie doar să-și ocupe locurile și să pornească aparatura. Complexele Pantsir sunt dotate cu un radar de descoperire, o stație de escortare a țintelor și un sistem de armament în care intră două automate antiaeriene cu calibru de 30 de milimetri și rachete în containere de transport și lansare.

Acestea pot să acționeze și în tandem cu sisteme de rachete antiaeriene S-300, în diverse versiuni, S-350 Vitiaz sau S-400 Triumf. Sistemele automatizate de conducere permit radarelor și mijloacelor de apărare antiaeriană să facă schimb de informații, în regim de timp real.

Expertul militar Anton Lavrov consideră că lupta împotriva rachetelor de croazieră reprezintă cea mai complexă misiune de luptă pentru mijloacele de apărare antiaeriană.

“Pentru respingerea unor astfel de atacuri, este nevoie de un sistem de apărare antiaeriană eșalonat. În mod ideal, acesta ar trebui să aibă trei zone: pentru distrugerea țintelor în zona îndepărtată sunt necesare sistemele S-400, în cea medie complexele Buk și Pantsir, iar în zona apropiată complexele Tor. În Siria, complexele rusești sunt combinate cu ajutorul unui sistem automatizat de conducere, iar acest lucru permite ca mai multe complexe să primească comenzi de indicare și distrugere a țintelor de la un singur punct de comandă. Doar o interacțiune strânsă a sistemelor de apărare antiaeriană permite construirea unei apărări eșalonate, extrem de eficientă”, a spus Anton Lavrov.

Sistemul de apărare antiaeriană al Federației Ruse este perfecționat permanent. La sfârșitul anului trecut, după trecerea în exploatare a stațiilor de radiolocație de descoperire la distanță de tip Voronezh și a stației de radiolocație dincolo de linia orizontului de tip Kontainer, de-a lungul perimetrului țării a fost format un câmp unic de radiolocație. În perioada următoare, în înzestrare vor fi introduse și noile sisteme de apărare antiaeriană S-500 Prometheus, care sunt destinate pentru distrugerea rachetelor de croazieră și a rachetelor hipersonice, a avioanelor și elicopterelor, precum și a dronelor și a sateliților de pe orbita joasă.

Sursa: iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s