Federația Rusă va dubla numărul radarelor dislocate în zona Arctică

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 20.01.2020, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că Statul Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse a decis să crească numărul de stații de radiolocație Rezonans-N din zona Arctică de la cinci la 10.

“Statul Major General a hotărît dislocarea în nordul Federației Ruse a încă cinci stații de radiolocație de tip Rezonans-N, capabile să descopere ținte hipersonice”, a precizat sursa.

Potrivit declarațiilor acesteia, după desfășurarea în zona Arctică a tuturor celor 10 radare, direcția periculoasă pentru rachete din nord-vest va fi acoperită integral cu “vânători de aparate hipersonice”.

În prezent, se află în derulare un contract pentru livrarea către departamentul militar a cinci stații de radiolocație Rezonans. După cum a precizat în luna noiembrie 2019 pentru agenția Tass directorul general al companiei care a dezvoltat stațiile de acest tip, Centrul Științific de Cercetare Rezonans, Ivan Nazarenko, în zona Arctică se află în serviciul de luptă două radare Rezonans. A treia stație este pregătită pentru trecerea în exploatare în arhipelagul Novaya Zemlia, a patra stație a fost predată militarilor, iar a cincea se află în producție.

Stația de radiolocație Rezonans lucrează în gama undelor metrice și folosește principiul rezonanței valurilor, ceea ce face posibilă detectarea aeronavelor realizate cu utilizarea tehnologiei stealth precum și a țintelor hipersonice, care zboară cu viteze de până la 20 de Mach. Radarul este capabil să descopere și să indice ținte aerodinamice până la distanțe de 600 de kilometri, precum și ținte balistice până la distanța de 1.200 de kilometri și altitudinea de 100 de kilometri.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În prezent, stația de radiolocație dincolo de linia orizontului de tip Rezonans are trei versiuni, astfel:

Rezonans-N: versiunea pentru Forțele Armate ale Federației Ruse;

Rezonans-NE: versiunea pentru export;

Ghadir: versiunea pentru Forțele Armate ale Iranului.

În Federația Rusă, stația de radiolocație staționară Rezonans-N se află în exploatare începând din anul 2014. Prima stație a fost instalată în localitatea Shoyna (Regiunea Militară Vest), iar în 2018 a doua stație a fost dată în exploatare în Arctica.

De asemenea, prima stație Gahdir a fost instalată în vara anului 2014 în localitatea Hermsar din Iran, situată la aproximativ 80 de kilometri este de Teheran. A doua stație a fost dată în exploatare în anul 2015 în sud-vestul Iranului, în localitatea Khuzestan, în apropiere de Ahvaz.

La începutul lunii octombrie 2019, o sursă militar-diplomatică a informat despre intenția Federației Ruse de a livra, începând de la jumătatea anului 2020, pentru unele state din Orientul Mijlociu, noile stații de radiolocație Rezonans-NE.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s