Federația Rusă dezvoltă arme pentru lupta împotriva rachetelor hipersonice

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 12.02.2020, citând surse din cadrul Complexului Militar Industrial, că inginerii ruși dezvoltă o rachetă cu rază lungă de acțiune, cu bazare aeriană, care poate intercepta ținte de mare viteză și manevrabile. Până în prezent, au fost efectuate studiile teoretice pentru noua rachetă aer-aer, cu focos multiplu.

Potrivit datelor deținute de gazetă, Ministerul rus al Apărării a luat decizia de a dezvolta pentru avioanele de vânătoare MiG-31 și avioanele de perspectivă MiG-41 un complex multifuncțional de rachete de interceptare la distanță, care este capabil să distrugă muniții hipersonice. După cum au informat sursele Izvestia, în prezent sunt stabilite caracteristicile și compunerea complexului, iar unul dintre cei mai probabili candidați pentru modelul ogivei pare să fie racheta de aviație cu rază medie de acțiune K-77M.

Publicația informează că muniția grea cu bazare aeriană va transporta la o distanță de câteva sute de kilometri un focos cu câteva rachete moderne aer-aer. După aceasta, racheta se va desprinde de platforma purtătoare și va fi capabilă nu numai să găsească ținta, ci și să o atace la o distanță foarte mare. Potrivit datelor deținute de Izvestia, cea mai eficientă va fi întrebuințarea complexului de rachete în timpul acțiunilor avionului în compunera unui spațiu informațional unic.

În luna mai 2019, în timpul unei consfătuiri cu privire la Complexul Militar Industrial, președintele rus, Vladimir Putin, a cerut să se dezvolte mijloace de apărare împotriva armelor hipersonice, înainte ca acestea să fie create în stăinătate. În prezent, Federația Rusă este singura țară care a dezvoltat și introdus în înzestrare complexe de rachete hipersonice. Pe 24 decembrie 2019, Vladimir Putin a subliniat că, pentru prima dată în istorie, Federația Rusă se află în fața altor țări în ceea ce privește dezvoltarea armelor avansate, inclusiv a celor hipersonice.

În ultimele luni, Pentagonul a recunoscut, de mai multe ori, că Statele Unite au rămas în urma Federației Ruse și Chinei în producerea de arme hipersonice. Șeful Pentagonului, Mark Esper, a declarat, pe 07 decembrie 2019, că Statele Unite se află în acest domeniu în rolul urmăritorului. Adjunctul său, Ellen Lord, care supraveghează achizițiile și asigurarea logistică, a anunțat, pe 14 ianuarie, la o întâlnire cu reporterii, la care a participat și un corespondent al agenției Tass, că Statele Unite intenționează să intensifice în mod semnificativ dezvoltarea armelor hipersonice și a mijloacelor de protecție împotriva vehiculelor aeriene fără pilot.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În prezent, Federația Rusă este cu un pas înaintea celorlalte țări atât în ceea ce privește producerea și întrebuințarea rachetelor hipersonice, cât și apărarea împotriva acestora.

În zona Arctică se află în curs de instalare stații de radiolocație de tip Rezonans-N, capabile să detecteze ținte hipersonice. Deja trei dintre acestea sunt operaționale, iar alte două vor fi instalate în cursul acestui an. În total, pe toată lungimea graniței de nord a Federației Ruse vor fi amplasate 10 radare de tip Rezonans-N.

Stațiile de radiolocație lucrează în gama undelor metrice și folosesc principiul rezonanței valurilor, permițând descoperirea avioanelor și rachetelor dezvoltate pe baza tehnologiei stealth, precum și a țintelor hipersonice, care zboară cu o viteză de până la 20 de Mach. Radarele Rezonans-N descoperă ținte aerodinamice la distanțe de 600 de kilometri și ținte balistice la distanțe de 1.200 de kilometri.

În ceea ce privește armamentele de luptă împotriva rachetelor hipersonice, trebuie remarcat faptul că avionul MiG-31 a fost ales ca și platformă purtătoare pentru acestea. În prezent, avionul în versiune MiG-31K este singura platformă purtătoare pentru rachetele hipersonice de tip Kinzhal.

Recent, reprezentanții militari ruși au anunțat că Aviația navală va fi dotată cu rachete hipersonice Kinzhal. În prezent, în compunera Forțelor Navale ale Federației Ruse există două unități militare dotate cu avioane de vânătoare MiG-31. Una dintre acestea este dislocată pe aerodromul Monchegorsk din regiunea Murmansk, iar cea de-a doua pe aerodromul Elizovo din Peninsula Kamchatka. Probabil că, pe lângă avioanele MiG-31 dotate cu rachete hipersonice Kinzhal, acestea vor dispune și de avioane MiG-31 dotate cu noile rachete aer-aer destinate contracarării rachetelor hipersonice.

Surse: iz.ru, tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s