Federația Rusă va accelera testarea rachetei hipersonice Zircon de pe platforme navale

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 25.03.2020, citând două surse din cadrul Complexului Militar Industrial, că Federația Rusă va accelera ritmul de efectuare a lansărilor-test ale rachetei hipersonice Zircon de pe platforme navale. În anul 2020, vor începe și lansările de pe submarine, în paralel cu cele de la bordul fregatei Amiral Gorshkov.

“Este planificată creșterea ritmului de efectuare a lansărilor de rachete hipersonice Zircon de la bordul platformelor navale, în cadrul testelor de stat ale acesteia. Lansările de la bordul submarinelor din clasa Yasen vor începe deja în acest an, în paralel cu continuarea seriei de lansări de pe fregata Amiral Gorshkov”, a precizat una dintre surse.

A doua sursă a confirmat aceste informații și a menționat că prima lansare de pe un submarin va fi efectuată de la bordul submarinului Severodvinsk, Proiect 885, clasa Yasen. Potrivit precizărilor acesteia, prima lansare a rachetei Zircon de pe submarinul Severodvinsk va fi efectuată de la suprafața apei. Sursa nu a anunțat termenele precise de efectuare a noilor teste.

Prima lansare a rachetei hipersonice Zircon de pe o navă de luptă a fost efectuată la începutul lunii ianuarie a acestui an (după alte surse la sfârșitul lunii decembrie 2019). Fregata Amiral Gorshkov a efectuat lansarea rachetei din Marea Barents asupra unei ținte de coastă aflată la o distanță de peste 500 de kilometri. Se estimează că, până la sfârșitul anului, fregata va mai efectua alte trei sau patru lansări ale rachetei Zircon.

După cum a declarat pe 20 martie pentru gazeta Krasnaya Zvezda comandantul Flotei de Nord, viceamiral Aleksandr Moiseev, în perspectiva apropiată, submarinele acestei flote vor efectua lanăsi-test ale unor rachete hipersonice.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Submarinul K-560 Severodvinsk este primul și singurul submarin Proiect 885, aflat în dotarea Flotei de Nord din anul 2014. În continuarea seriei, se află în construcție noile submarine din cadrul Proiectului modernizat 885M. Primul dintre acestea, K-561 Kazan, a fost lansat la apă pe 31.03.2017 și se estimează că va fi livrat Flotei de Nord în luna octombrie 2020. Al doilea submarin, K-573 Novosibirsk a fost lansat la apă pe 25.12.2019 și va fi introdus în dotarea Flotei din Oceanul Pacific, probabil în luna decembrie 2020.

Alte patru submarine Proiect 885M, K-571 Krasnoyarsk, K-564 Arkhanghelsk, K-? Perm și K-? Ulyanovsk, se află în diverse stadii de construcție, fiind destinate Flotei de Nord (primul și al treilea) și Flotei din Oceanul Pacific (al doilea și al patrulea). Acestea vor fi livrate în perioada 2021-2024, într-un ritm de un submarine pe an.

Pentru alte două submarine au fost încheiate contractele și se pregătește începerea construcției acestora, planificată pentru luna mai 2020. În acest fel, Flota de Nord și Flota din Oceanul Pacific vor dispune fiecare de câte patru submarine noi Proiect 885M.

Este posibil ca, până la sfârșitul anului 2020, pe lângă submarinul K-560 Severodvinsk, în procesul de testare a rachetei Zircon să fie implicat și submarinul K-561 Kazan.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s