Noi fregate rusești în Marea Neagră, care vor viza baza militară americană din România

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 30.03.2020, citând surse din cadrul Ministerului Apărării, că a fost luată decizia dotării Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) cu noile fregate Proiect 22350 din clasa Amiral Gorshkov.

În cadrul bazelor FRMN va fi asigurată infrastructura de coastă necesară pentru dislocarea navelor. În arsenalul fregatelor se vor afla rachete de croazieră Kalibr și rachete hipersonice Zircon. Potrivit evaluărilor experților, aceste nave vor deveni o forță de descurajare importantă în regiune.

“Rachetele de croazieră ale fregatelor vor putea viza baza americană din România, fapt ce va face ca acestea să devină o puternică forță de descurajare în Regiunea Mării Negre. De asemenea, datorită sistemului zonal unic de apărare antiaeriană, navele vor fi indispensible în Marea Mediterană, de exemplu, pe coastele Siriei”, a declarat expertul militar Dmitri Boltenkov.

În prezent, în compunerea Forțelor Navale se află o singură fregată Proiect 22350, Amiral Gorshkov. A doua fregată de acest tip, Amiral Kasatonov, desfășoară testele de stat și ar trebui livrată Forțelor Navale până la sfârșitul anului. Navele Amiral Golovko și Amiral Isakov vor fi livrate Forțelor Navale în următorii doi ani.

Fregatele din seria amiralilor au fost produse cu întrebuințarea tehnologiei stealth. La construirea acestora au fost folosite materiale composite, precum și o nouă arhitectură pentru corpul navei și pentru suprastructură. Toate aceste elemente reduc expunerea fregatelor pentru adversar.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Fregatele Proiect 22350 sunt destinate pentru zonele maritime și oceanice îndepărtate, fiind cele mai puternice nave construite în Federația Rusă în ultimii ani.

Până în prezent, Ministerul rus al Apărării a comandat opt nave de acest tip, patru fiind destinate Flotei de Nord și alte patru Flotei din Oceanul Pacific.

Prima fregată Proiect 22350, Amiral Gorshkov, a fost introdusă în dotarea Flotei de Nord pe 28.07.2018 și, în prezent, este utilizată pentru testarea noii rachete hipersonice Zircon. A doua fregată, Amiral Kasatonov, se află în faza finală a testelor de stat și urmează să fie livrată în perioada următoare Flotei de Nord. Fregatele a treia și a patra, Amiral Golovko și Amiral Isakov, destinate tot Flotei de Nord, se află în construcție, urmând să fie livrate până în lunile decembrie 2021 și 2022.

Primele patru fregate Proiect 22350 dispun de două instalații de lansare verticale de tip 3S14, cu câte opt celule fiecare, ce pot întrebuința rachete de croazieră Kalibr, Onyks și, în perspectivă, Zircon. De asemenea, dispun de complexul de apărare antiaeriană Poliment-Redut, cu patru instalații de lansare a câte opt celule fiecare, pentru rachetele antiaeriene 9M96 și 9M100.

Pe 23.04.2019, a început construcția simultană a următoarelor două fregate Proiect 22350, Amiral Amelko și Amiral Chichagov, destinate Flotei din Oceanul Pacific. Față de primele patru fregate, acestea au primit în plus încă o instalație de lansare 3S14 cu opt celule, ceea ce înseamnă că pot folosi 24 de rachete Kalibr sau Onyks, față de 16 rachete la fregatele anterioare. Navele vor fi livrate până în lunile decembrie 2023 și 2024.

Construcția ultimelor două fregate Proiect 22350 pentru Flota din Oceanul Pacific va începe în 2020 și 2021. Acestea urmează să fie livrate beneficiarului până în lunile decembrie 2026 și 2027.

Potrivit unor date din anul 2019, Federația Rusă dezvoltă deja o nouă fregată Proiect 22350M. Era planificat ca până la sfârșitul anului 2019 să fie realizat proiectul tehnic pentru noul tip de fregată. În total, este preconizată construirea a 12 nave Proiect 22350M, urmând ca prima navă de acest tip să fie livrată Forțelor Navale până în anul 2027.

Deplasamentul noii fregate va fi crescut până la 7.000 de tone (față de 4.500 la fregatele Proiect 22350), în timp ce completul de rachete Kalibr, Onyks și Zircon va crește la 48 de unități (față de 16 și respectiv 24 la Proiectul 22350). În același timp, numărul de celule al instalațiilor de lansare ale complexului de rachete antiaeriene Poliment-Redut va fi crescut la 96 (față de 32 la Proiectul 22350).

Trebuie menționat faptul că, planurile inițiale din anul 2010 ale conducerii Forțelor Navale prevedeau construirea unei serii de 10-12 nave Proiect 22350, din care șase nave să fie destinate FRMN. Ulterior, din cauza întârzierilor înregistrate în producerea primei nave Proiect 22350, s-a luat decizia înlocuirii celor șase nave de acest tip pentru FRMN cu șase nave Proiect 11356. În final, din cauza conflictului cu Ucraina, care furniza sistemele de propulsie pentru navele acestui proiect, pentru FRMN au fost construite numai trei fregate Proiect 11356 (Amiral Grigorovici, Amiral Essen și Amiral Makarov), aflate în prezent în serviciul de luptă.

În urma deciziei actuale a Ministerului rus al Apărării de a aduce, totuși, în Marea Neagră noile fregate Proiect 22350, apreciez că sunt posibile trei scenarii, pe termen scurt, mediu și lung:

– pe termen scurt: direcționarea către FRMN a următoarelor nave destinate Flotei de Nord, începând cu Amiral Kasatonov (2020) sau începând cu Amiral Amelko (2021);

– pe termen mediu: introducerea în dotarea FRMN a celor patru nave destinate Flotei din Oceanul Pacific (2023-2027);

– pe termen lung: livrarea FRMN a primelor fregate modernizate Proiect 22350M (2027 sau după această dată).

Este posibil chiar ca o decizie finală pe această temă să nu fi fost luată încă de conducerea Ministerului rus al Apărării.

În orice caz, aducerea în Marea Neagră a fregatelor Proiect 22350 sau 22350M, indiferent când se va produce acest lucru, va reprezenta un mare pericol pentru România și, în special, pentru bazele militare americane de la Deveselu și Mihail Kogălniceanu.

Și așa, fără aceste nave, FRMN dispune de 14 platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, urmând ca numărul acestora să fie dublat până la sfârșitul anului 2023.

Însă, în cazul în care se va opta pentru noile fregate proiect 22350M, se pare că acestea vor fi mai puternice decât distrugătoarele grele și crucișătoarele americane. Noile fregate rusești vor dispune de 144 de instalații verticale de lansare a rachetelor. Astfel, acestea vor fi mai puternice decât distrugătoarele americane din clasa Arleigh Burke, care dispun de 90 sau 96 de instalații de lansare, în funcție de versiune. În același timp, crucișătoarele grele americane din clasa Ticonderoga au numai 122 de instalații de lansare, deși au un deplasament de 10.000 de tone.

Surse: iz.ru, militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s