Ministerul rus al Apărării a încheiat noi contracte pentru achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană

Serviciul de presă al concernului rusesc de apărare aerocosmică Almaz-Antey a informat, pe 09.06.2020, că, până în anul 2023, va livra Ministerului rus al Apărării trei complete de nivel regiment de sisteme de apărare antiaeriană S-400 Triumf și patru complete de sisteme S-350 Vitiaz.

“Concernul Almaz-Antey și Ministerul rus al Apărării au încheiat contracte pentru livrarea către militarii ruși a trei regimente de sisteme de rachete antiaeriene S-400 Triumf și patru complete de sisteme S-350 Vitiaz”, se arată în comunicatul de presă.

“Toată tehnica urmează să fie predată Forțelor Armate ale Federației Ruse până în anul 2023”, au precizat reprezentanții concenului.

Sistemul de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune S-350 Vitiaz este un sistem mobil, multicanal, destinat pentru apărarea obiectivelor militare, de stat și industriale, precum și a grupărilor de trupe împotriva atacurilor mijloacelor aeriene contemporane și de perspectivă. Sistemul este capabil să distrugă ținte aeriene la o distanță de peste 120 de kilometri și la o altitudine de peste 30 de kilometri. Timpul de aducere a complexului în stare de luptă din marș nu depășește cinci minute. Testele de stat ale sistemului S-350 Vitiaz au fost încheiate anul trecut.

S-400 este un sistem de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune. Acesta este destinat pentru distrugerea avioanelor aviației strategice și tactice, a rachetelor balistice, țintelor hipersonice și altor mijloace de atac aerian, în condiții de contracțiune radioelectronică sau de altă natură. Sistemul este capabil să distrugă ținte aerodinamice la distanța de 400 de kilometri, precum și ținte balistice la distanța de 60 de kilometri, care zboară cu viteze de până la 4,8 kilometri pe secundă, la altitudini cuprinse între câțiva metri și câteva zeci de kilometri.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În ultimii ani, concernul aerocosmic Almaz-Antey a livrat Ministerului rus al Apărării câte patru regimente de rachete antiaeriene S-400 pe an.

În total, începând din anul 2007, Forțele Armate ale Federației Ruse au primit 65 de divizioane de rachete antiaeriene S-400. În prezent, complexele de rachete S-400 se află în dotarea a 27 de regimente de rachete antiaeriene, inclusiv regimentul de rachete antiaeriene al Grupului 555 Aviație din Siria, și a două centre de instrucție.

În acest an, Ministerul rus al Apărării a primit, în avans, pe 12 martie, primul regiment de rachete antiaeriene S-400 Triumf.

După cum au anunțat reprezentanții ruși, în anul 2020, sistemele de rachete antiaeriene S-400 vor fi dislocate în Regiunea Militară Centru și în Arctica.

În centrul Federației Ruse este planificată reînzestrarea Regimentului 185 Rachete Antiaeriene – Berezovsky (Ekaterinburg) și a Regimentului 568 Rachete Antiaeriene – Samara. Ambele regimente fac parte din structura Diviziei 76 Apărare Antiaeriană – Samara a Armatei 14 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană – Ekaterinburg. În prezent, acestea sunt structurate în două divizioane de rachete S-300PS (16 instalații de lansare) și vor primi câte două divizioane de rachete antiaeriene S-400.

La sfârșitul anului 2019, a fost dotat cu sisteme S-400 Triumf Regimentul 1490 Rachete Antiaeriene – Ulyanovka (Raionul Tosnensky, Regiunea Leningrad) din cadrul Diviziei 2 Apărare Antiaeriană a Armatei 6 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană. Regimentul, care a intrat în serviciul de luptă pe 15 februarie 2020, a primit în înzestrare patru divizioane de rachete antiaeriene S-400.

Trebuie remarcat faptul că, în ceea ce privește sistemele de apărare antiaeriană S-400, Ministerul rus al Apărării va trece de la un ritm de patru regimente pe an, la trei regimente în următorii trei ani (probabil, un regiment pe an). Acest lucru înseamnă că nevoile de dotare a Forțelor Aerocosmice cu sisteme de acest tip sunt asigurate aproape integral și se poate trece la dotarea cu sisteme de rachete antiaeriene S-500. Implicit, înseamnă că va crește potențialul pentru exportul sistemelor S-400, urmând să fie încheiate și onorate mai multe contracte cu statele interesate de achziționarea acestora.

În ceea ce privește sistemul de apărare antiaeriană S-350 Vitiaz trebuie spus faptul că acesta se află la începutul perioadei de introducere în înzestrare. Astfel, în luna decembrie 2019, Serviciul de presă al concernului Almaz-Antey a anunțat predarea către Forțele Armate a primului complet de astfel de sisteme. La începutul anului 2020, acesta a intrat în dotarea Centrului de instrucție al Trupelor de Rachete Antiaeriene din cadrul Academiei Militare a Apărării Aerocosmice mareșal G.K Zhukov, unde are loc pregătirea și dezvoltarea bazei materiale pentru instruirea specialiștilor militari.

Cotidianul rus Krasnaya Zvezda a informat, pe 20.04.2020, că prin introducerea în înzestrarea Forțelor Aerocosmice și a Forțelor Navale ale Federației Ruse a noilor sisteme de rachete antiaeriene S-350 va fi crescută de patru ori eficiența apărării statului împotriva rachetelor de croazieră.

După cum a declarat recent comandantul Academiei Militare a Apărării Aerocosmice, general locotenent Vladimir Liaporov, în perioada 2021-2027, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse vor primi 12 divizioane dotate cu noile sisteme de rachete antiaeriene S-350. Acestea vor înlocui sistemele actuale de rachete antiaeriene S-300PM și complexele Buk-M1-2.

Sistemul de rachete antiaeriene S-350 Vitiaz întrebuințează rachete cu rază medie de acțiune 9M96 și rachete cu rază scurtă de acțiune 9M100. Acesta depășeste de câteva ori posibilitățile complexului S-300, ținând cont de faptul că o instalație de lansare include 12 rachete, față de patru la complexele vechi. De asemenea, acesta dispune de mai multe canale-țintă, ceea ce îi permite să lovească mai multe ținte simultan.

Sistemul S-350 va interacționa cu sistemele de rachete antiaeriene S-300, S-400, S-500 și Pantsir pentru apărarea marilor unități militare, centre industriale și politice din Federația Rusă.

Surse: militarynews.ru, tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s