Sistemele rusești S-400 și S-500 vor avea funcții pentru lupta împotriva rachetelor hipersonice

Agenția de presă RIA Novosti a informat, pe 15.06.2020, preluând o serie de declarații ale unor specialiști militari ruși intervievați de postul de televiziune RT, că versiunea modificată a sistemului de rachete antiaeriene S-400 Triumf va dispune de capabilități pentru contracararea rachetelor hipersonice.

Potrivit declarațiilor directorului Muzeului de Apărare Antiaeriană din Balashikha, Iuri Knutov, de astfel de capabilități vor mai dispune și sistemul de apărare antiaeriană S-500, precum și sistemul laser Peresvet, în versiunea modernizată.

Opinia acestuia a fost susținută și de fondatorul portalului Military Russia, Dmitri Kornev, care a adăugat că, în timpul modernizării, capabilități de contracarare a rachetelor hipersonice vor apărea și la alte tipuri de armamente, create pe principii fizice noi și care întrebuințează energie direcționată.

“La sistemul de rachete antiaeriene S-500 s-a stabilit încă de la început funcția de distrugere a țintelor hipersonice, în special a celor cu focoase balistice, dar, cu unele adaptări, și alte sisteme de apărare antiaeriană, precum S-400 și Buk-M3, pot să doboare astfel de rachete. În viitor, armele cu laser și cu microunde vor avea aceleași proprietăți”, a spus Kornev.

El a adăugat că interceptarea rachetelor hipersonice reprezintă o misiune complexă, care necesită o stație radar puternică, un sistem de procesare digitală a semnalului, echipamente de calcul performante, rachete de mare viteză și un complex de înaltă calitate cu ținte false.

În plus, potrivit lui Knutov, Forțele Armate ale Federației Ruse au deja în dotare mijloace care pot detecta și distruge ținte hipersonice individuale, în special radarul Protivnik-GE și rachetele de interceptare din arsenalul sistemului de apărare antirachetă A-135 din Moscova.

Anterior, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că, până când alte state vor avea rachete de atac hipersonice, Federația Rusă va dispune deja de mijloace de luptă împotriva acestora.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Decalajul tehnologic existent între Federația Rusă și alte puteri militare, între care SUA și China, în domeniul dezvoltării și întrebuințării rachetelor hipersonice, cu viteze de peste cinci Mach, le permite autorităților de la Moscova să-și adapteze sistemele defensive pentru distrugerea rachetelor de mare viteză ale unui adversar potențial.

Federația Rusă a devenit prima țară din lume care a introdus în dotarea Forțelor Armate rachetele hipersonice. Este vorba despre complexul de aviație H-47M2 Kinzhal, lansat de pe avionul de vânătoare MiG-31, precum și de blocul de luptă Avangard destinat pentru instalarea pe rachetele balistice intercontinentale, inclusiv pe cele de tip RS-28 Sarmat.

În proces de dezvoltare se mai află aparatul cu rază lungă de acțiune Anchar-RV, în timp ce Forțele Navale testează deja racheta 3M22 Zircon, capabilă să dezvolte o viteză de nouă Mach.

Pe lângă Federația Rusă, o serie de alte țări dezvoltă, în prezent, armamente hipersonice. Este vorba despre China, Marea Britanie, Japonia și Statele Unite.

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s