Fregata rusă Amiral Gorshkov va efectua o nouă lansare-test a unei rachete hipersonice Zircon

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 27.06.2020, citând două surse din cadrul Complexului Militar Industrial, că prima fregată Proiect 22350, Amiral Gorshkov, a ieșit pe mare pentru efectuarea celei de-a doua lansări a noii rachete hipersonice Zircon.

“Sâmbătă, fregata Amiral Gorshkov a ieșit pe mare din Baza Navală Belomorsk, pentru efectuarea celei de-a doua lansări a rachetei Zircon”, a declarat una dintre surse. A doua sursă a menționat că al doilea test al rachetei va avea loc în următoarele două săptămâni.

Sursele agenției au informat că, inițial, în anul 2020 era planificat un program mai larg de teste ale rachetei Zircon de la bordul fregatei Amiral Gorshkov, nava urmând să execute un număr de până la șapte lansări. “A doua lansare trebuia să fie realizată la jumătatea primăverii, dar termenele s-au modificat subsatnțial”, a precizat una dintre surse.

La începutul lunii aprilie 2020, fregata Amiral Gorshkov a intrat în Baza Navală Belomorsk, pentru încărcarea și pregătirea rachetei Zircon, în vederea efectuarii următoarei lansări-test. Se estima ca a doua lansare să aibă loc de pe navă în perioada aprilie-mai.

Prima întrebuințare a rachetei hipersonice Zircon de pe o platformă purtătoare navală a avut loc la începutul lunii ianuarie 2020 (după alte surse la sfîrșitul lunii decembrie 2019). Fregata Amiral Gorshkov a lansat racheta din Marea Barents asupra unei ținte de coastă, aflate la o distanță de peste 500 de kilometri. Anterior, lansările-test au fost efectuate de la un satnd terestru sau de pe pontoane special amenajate.

Pentru lansarea rachetei Zircon se întrebuințează o instalație de lansare navală universală de tip 3S-14. În prezent, sunt dotate cu astfel de instalații de lansare fregatele Proiect 22350, corvetele Proiect 20380 sau submarinele multirol din clasa Yasen.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Reprezentanții ruși intenționează ca, în perioada 2020-2021, să efectueze aproximativ 10 lansări ale noii rachete hipersonice Zircon. Șapte sau opt lansări vor fi efectuate asupra unor ținte terestre de la bordul fregatei Amiral Gorshkov a Flotei de Nord, iar alte două sau trei de la bordul submarinului Severodvinsk (Proiect 885, clasa Yasen), din care cel puțin una din imersiune.

Introducerea în înzestrare a rachetei hipersonice Zircon este planificată pentru anul 2022. Aceasta atinge o viteză de aproximativ nouă Mach și poate distruge ținte aflate la distanțe de peste 1.000 de kilometri.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s