În Federația Rusă, se desfășoară teste privind conducerea vocală a roboților de luptă

În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Tass, șeful Centrului național pentru dezvoltarea tehnologiilor și elementelor de bază ale roboticii din cadrul Fondului pentru Cercetări Avansate (FPI) din Federația Rusă, Oleg Martyanov, a declarat, pe 29.06.2020, că experții ruși efectuează teste privind conducerea vocală a roboților de atac. Astfel, comandantul va da ordine  complexului robotizat în același mod ca și soldaților.

Potrivit declarațiilor sale, inițial, conducerea complexelor robotizate s-a făcut cu ajutorul unei tablete electronice. “Ulterior am încercat tehnologia controlului vocal. În acest fel, comandantul unității dă comenzi atât subordonaților săi, cât și roboților. Acum dezvoltăm această tehnologie”, a spus Martyanov.

Acesta a precizat că noile soluții în domeniul conducerii roboților sunt dezvoltate pe baza platformei robotizate Marker.

“Complexul Marker învață, ca și persoanele, să perceapă comanda primită și să înceapă să acționeze”, a menționat Martyanov.

Potrivit acestui, în prezent, se lucrează și la creșterea autonomiei roboților, deoarece astăzi domeniul de control al operatorului pe teren nu depășește doi la cinci kilometri. “Misiunea noastră este să învățăm platforma Marker să îndeplinească misiuni în mod independent la o distanță mai mare față de operator”, a explicat specialistul.

Acesta a precizat că, în modul de funcționare autonom, la o distanță considerabilă față de operator, complexul Marker își va putea stabili traseul și locația țintelor ridicând în aer drona de cercetare aflată la bord. Autonomia platformei Marker va fi de aproximativ 500 de kilometri.

Platforma robotizată Marker reprezintă un proiect comun al Centrului național pentru dezvoltarea tehnologiilor și elementelor de bază ale roboticii și societății Tehnologia Anrdoid (dezvoltatorul robotului Fedor). Se presupune că acest robot de luptă va deveni baza pentru dezvoltarea interacțiunii roboților de la sol, a aeronavelor fără pilot și a forțelor speciale. Marker este poziționat ca bază pentru crearea de modele de război în viitor.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Platforma experimentală Marker a fost prezentată pentru prima dată publicului, în luna octombrie 2019, la poligonul din Magnitogorsk pentru sisteme și complexe robotizate.

Până în anul 2025, Federația Rusă intenționează să formeze grupuri de roboți multifuncționali, capabili să îndeplinească misiuni de luptă. Cu un ajutor minimal al operatorilor, vor putea să acționeze, în mod autonom, până la cinci mașini. Fiecare robot dintr-un astfel de grup își va îndeplini misiunile specifice, urmând să aibă o autonomie ridicată.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s