În Federația Rusă, va începe construirea a două fregate, două portelicoptere și două submarine nucleare

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 14.07.2020, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, pe 16 iulie, în industria constructoare de nave din Federația Rusă, va fi organizată Ziua unică de începere a construirii de nave de suprafață și submarine.

“Pe 16 iulie, va începe construirea a două fregate modernizate din cadrul Proiectului 22350, a două submarine nucleare Proiect 885M, clasa Yasen-M și a două nave universale de desant Proiect 23900”, a spus sursa.

Fregatele modernizate Proiect 22350 vor fi construite la Șantierul Naval Nordic din Sankt Petersburg, parte a Corporației Întrunite Constructoare de Nave (OSK). Acestea vor fi denumite  Amiral Yumashev și Amiral Spiridonov. În prezent, în șantier se mai află, în diverse stadii de construcție, alte patru fregate ale Proiectului 22350 și Proiectului 22350 modernizat. Una dintre acestea, Amiral Kasatonov, se pregătește pentru predarea către flotă.

Submarinele nucleare multirol Proiect 885M, clasa Yasen-M, vor fi construite la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk, parte a OSK. Contractul pentru construirea acestora a fost încheiat în vara anului 2019, în cadrul forumului tehnico-militar internațional Armata-2019.

Navele universale de desant vor fi construite la Șantierul Naval Zaliv din Kerci. Inițial, începerea construirii acestora a fost planificată pentru 29 iunie, dar a fost amânată.

Comentariu remnmilitaryblog.com: După o perioadă de câteva luni în care a fost afectată de coronavirus, activitatea din industria constructoare de nave și submarine militare din Federația Rusă pare să se reia în forță.

Cele patru nave de suprafață și două submarine a căror construcție va începe pe 16 iulie vor întări în mod considerabil Forțele Navale ale Federației Ruse.

În ceea ce privește fregatele Proiect 22350 trebuie spus faptul că, în prezent, în dotarea Forțelor Navale se află o singură navă de acest tip, respectiv fregata Amiral Gorshkov a Flotei de Nord. Cea de-a doua fregată, Amiral Kasatonov, urmează să fie introdusă în dotarea Flotei de Nord în aceste zile. A treia fregată, Amiral Golovko, a fost lansată la apă pe 22.05.2020 și se pregătește pentru testele de marș. Aceasta este destinată tot Flotei de Nord. A patra fregată, Amiral Isakov, se află în construcție și va fi lansată la apă în anul 2021. Deși inițial era destinată Flotei de Nord, se pare că aceasta va fi introdusă în dotarea Flotei din Marea Neagră.

Fregatele cinci și șase, Amiral Amelko și Amiral Chichagov, a căror construcție a început pe 23.04.2019, fac parte deja din Proiectul 22350 parțial modernizat. Una dintre modificările principale este reprezentată de creșterea numărului de instalații de lansare ale complexului de rachete Kalibr-NK, de la 16 (două celule cu opt rachete) la 24 de rachete (trei celule). Acestea sunt destinate Flotei din Oceanul Pacific.

Fregatele șapte și opt, Amiral Yumashev și Amiral Spiridonov, a căror construcție va începe pe 16.07.2020, vor fi finalizate în anii 2025 și 2026. Inițial, acestea erau destinate Flotei din Oceanul Pacific. Acum însă există o serie de discuții în ceea ce privește viitorul acestora, luându-se în considerare livrarea fregatei Amiral Yumashev către Flota din Marea Neagră și a fregatei Amiral Spiridonov către Flota de Nord.

În paralel cu producerea fregatelor Proiect 22350 și Proiect 22350 parțial modernizate, au loc și activități de dezvoltare a unor noi fregate profund modernizate, Proiect 22350M. Prima navă de acest tip urmează să fie livrată Forțelor Navale până în anul 2027. Ministerul rus al Apărării intenționează să comande 12 nave Proiect 22350M.

Cele două submarine Proiect 885M, a căror construcție va începe pe 16 iulie, se vor numi Vladivostok și Voronezh, fiind destinate Flotei din Oceanul Pacific și Flotei de Nord.

Primul submarin Proiect 885, K-560 Severodvinsk, se află în serviciul de luptă al Flotei de Nord din anul 2014. Următorul submarin, K-561 Kazan, care este și primul submarin modernizat din cadrul Proiectului 885M, desfășoară testele de stat și va fi predat Flotei de Nord până la sfârșitul anului 2020. Al treilea submarin, K-573 Novosibirsk, a fost lansat la apă pe 25.12.2019 și va fi livrat Flotei din Oceanul Pacific în 2021. Alte patru submarine, K-571 Krasnoyarsk, K-564 Arkhanghelsk, Perm și Ulyanovsk, se află în construcție și vor fi lansate la apă, câte un submarine pe an, în perioada 2020-2023. Primul și al treilea submarin sunt destinate Flotei din Oceanul Pacific, iar al doilea și al patrulea Flotei de Nord.

În ceea ce privește cele două portelicoptere Proiect 23900, a căror construcție va începe pe 16 iulie la Șantierul Naval Zaliv trebuie spus faptul că vor fi lansate la apă în 2025 și 2026. Primul dintre acestea va fi destinat Flotei din Marea Neagră, iar cel de-al doilea Flotei din Oceanul Pacific. Inițial, reprezentanții ruși au stabilit ca navele să păstreze denumirile alocate portelicopterelor Mistral comandate în Franța, respectiv Sevastopol și Vladivostok. În prezent, denumirea Sevastopol este sigură pentru primul dintre portelicoptere, în timp ce al doilea se va numi Vladivostok sau Kerci.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s