Două grupări navale desfășoară marșuri de lungă durată din nordul și estul Federației Ruse

Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a informat, pe 30.07.2020, că un detașament de nave de luptă și auxiliare aparținând grupării arctice a trecut la etapa pregătirilor directe pentru efectuarea celui de-al nouălea marș pe traseul rutei nordice.

Marșul se desfășoară sub conducerea locțiitorului comandantului Flotei de Nord, viceamiral Oleg Golubev. Acesta a mai comandat de câteva ori în anii trecuți marșuri similare, pe când ocupa funcția de comandant al Flotilei Kola a Forțelor Întrunite ale Flotei de Nord.

Gruparea va include, în mod tadițional, un distrugător și două nave de desant, precum și nave auxiliare. În total, din compunerea acesteia vor face parte opt nave de luptă și auxiliare. Statul major al marșului se va afla la bordul distrugătorului Severomorsk, care va deveni astfel nava amiral a detașamentului.

În prezent, detașamentul de nave de luptă și auxiliare se află în coordonare în Golful Kola, unde este dislocată Baza Navală Principală a Flotei de Nord din Severomorsk. Pe 29 iulie, navele au revenit în baza de dislocare permanentă din Marea Barents, unde au îndeplinit misiuni de manevrare comună și o serie de exerciții navale. Distrugătorul Severomorsk a asigurat activitatea piloților de bord și a ambarcat două elicoptere Ka-27.

Înaintea marșului arctic, marinarii din compunerea navelor de luptă și auxiliare, precum și conducerea detașamentului au efectuat vizita medicală corespunzătoare și testarea privind infecția cu noul coronavirus.

După cum a declarat comandantul Flotei de Nord, viceamiral Aleksandr Moiseev, în perioada august-octombrie, de-a lungul rutei nordului, navele vor desfășura exerciții comune cu forțe ale Flotei din Oceanul Pacific, Forțelor Aerocosmice, subunități cu destinație specială și componentei navale a Serviciului de Frontieră din cadrul FSB.

În cadrul unui interviu acordat jurnalului Apărarea Națională, Moseev a declarat că cele de-al nouălea marș al grupării arctice are o mare importanță. “Acesta este foarte important pentru pregătirea forțelor și trupelor flotei pentru desfășurarea de operațiuni în zona de gheață, pe insulele Oceanului Arctic, pe coasta continentală și de-a lungul traseului rutei de nord”, a spus Moiseev.

Pe timpul marșului arctic, marinarii Flotei de Nord vor executa o serie de exerciții tactice și speciale în Peninsula Taimyr, Chukotka și, de asemenea, în Yakutia. În același timp, vor fi elaborate diferite variante pentru cooperarea dintre flote.

Pe de altă parte, pe 01.08.2020, un detașament de nave al Flotei din Oceanul Pacific a părăsit Baza Navală – Vladivostok și a început executarea unui marș cu durata de peste două luni. În acest timp, echipajele navelor vor participa la activități comune cu marinarii Flotei de Nord, în cadrul unor exerciții pe traseul rutei de nord.

„În conformitate cu planul aprobat anterior, un detașament de nave de luptă aparținând Fltilei din Primorie a Forțelor Întrunite ale Flotei din Oceanul Pacific, format din distrugătoarele Amiral Tributs și Amiral Vinogradov, precum și petrolierul Boris Butoma a ieșit din Vladivostok pentru desfășurarea unui marș de lungă durată”, se arată într-un comunicat de presă al Flotei din Oceanul Pacific, preluat de agenția Interfax.

Navele vor îndeplini o serie de misiuni în Regiunea Asia-Pacific, unde sunt planificate diverse activități și escale într-o serie de porturi străine. În timpul marșului arctic, marinarii Flotei din Oceanul Pacific vor efectua o serie de exerciții speciale comune în Peninsula Taimyr, Chukotka și, de asemenea, în Yakutia.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Deși este vorba despre al nouălea marș de-a lungul rutei de nord este pentru prima dată când două grupări navale ale Flotei de Nord și Flotei din Oceanul Pacific vor îndeplini misiuni comune, cu participarea unor forțe de asemenea amploare (trei distrugătoare și două nave de desant). Acest lucru arată importanța deosebită pe care Federația Rusă o acordă rutei de nord.

În acest context, la sfârșitul anului 2019, în cadrul Armatei 45 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Flotei de Nord, a fost înființată Divizia 3 Apărare Antiaeriană.

Întărirea apărării antiaeriene în nordul Federației Ruse are în vedere îndeplinirea obiectivului de asigurare, până la sfârșitul anului 2020, a apărării rutei maritime nordice împotriva amenințărilor din aer. Pe arhipelagurile mărilor arctice, vor fi dislocate subunități radiotehnice suplimentare, precum și subunități de rachete antiaeriene, care vor fi dotate cu complexe de apărare antiaeriană S-400 și Pantsir-S. Flota de Nord va primi rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune 40M6 pentru complexele S-400 Triumf.

Lungimea rutei maritime de nord, de la granița cu Norvegia și până în Chukotka este de aproximativ 5.600 de kilometri. Apărarea acesteia va fi asigurată de Armata 45 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană, în structura căreia se află Divizia 1 Apărare Antiaeriană și Divizia 3 Apărare Antiaeriană. Unitățile militare ale acestora sunt dislocate nu numai pe continent, ci și pe arhipelagurile Novaya Zemlya, Severnaya Zemlya și Franz Josef.

În zona de responsabilitate a Diviziei 1 Apărare Antiaeriană se află Peninsula Kola și Regiunea Arkhanghelsk. În compunerea acesteia se află trei regimente de rachete antiaeriene și două regimente radiotehnice.

Divizia 3 Apărare Antiaeriană include Regimentul 33 Rachete Antiaeriene – Rogachevo de pe Novaya Zemlya, unități de radiolocație în avanposturi pe insule și pe uscat, precum și punctele de conducere a aviației, care vor acoperi ruta maritimă nordică de la Novaya Zemlya până la Insula Wranghelia.

Partea estică a rutei maritime de nord, până la Kurilele de Nord, va fi apărată de Divizia 53 Apărare Antiaeriană a Flotei din oceanul Pacific.

În concluzie, trebuie spus că misiunile de asigurare a apărării rutei maritime nordice împotriva amenințărilor din aer vor fi îndeplinite de forțe și mijloace din trei divizii de apărare antiaeriană. Este vorba despre Divizia 1 Apărare Antiaeriană și Divizia 3 Apărare Antiaeriană ale Flotei de Nord și Divizia 53 Apărare Antiaeriană a Flotei din Oceanul Pacific.

Astfel, Divizia 3 Apărare Antiaeriană nou înființată va acoperi zona mediană a rutei maritime nordice.

Surse: mil.ru, tvzvezda.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s