Primele drone grele de asalt Okhotnik vor fi livrate Ministerului rus al Apărării în anul 2024

Șeful Corporației Întrunite Cornstructoare de Avioane (OAK), Yuri Slyusar, a declarat, pe 03.08.2020, în cadrul unei întâniri cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, că dezvoltarea dronei de asalt Okhotnik va fi urgentată, în așa fel încât livrările către Ministerul rus al Apărării să înceapă în anul 2024.

“Am primit de la Ministerul Apărării sarcina de a accelera lucrările de dezvoltare cât de mult posibil, pentru ca livrările să înceapă deja în anul 2014. Prin urmare, acum lucrăm împreună cu colegii la această problemă”, a spus Slyusar la întâlnirea cu Vladimir Putin.

Okhotnik este drona noastră grea de asalt, care are posibilități fără precedent, dispunând de cea mai mare rază de acțiune și de cea mai extinsă nomenclatură de armamente”, a menționat Slyusar, precizând că, “în prezent, drone similare sunt proiectate și produse doar în două state: SUA și China”.

Compania Sukhoi, parte a OAK, a dezvoltat prima dronă grea de asalt din Federația Rusă, cu rază lungă de acțiune, Okhotnik. Aceasta a efectuat primul zbor pe 03 august 2019.

De la cabinetul vicepremierului Yuri Borisov s-a anunțat că volumul principal al testelor de zbor pentru drona Okhotnik este planificat în perioada 2023-2024, inclusiv în versiunea de asalt cu diverse mijloace de distrugere aeriană, iar în anul 2025 ar trebui să înceapă livrările din producția de serie pentru militarii ruși.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul rus al Apărării, drona Okhotnik va fi dotată cu aparatură de cercetare opto-electronică, radiotehnică, precum și pentru alte tipuri de cercetare. Drona a fost dezvoltată pe baza schemei aripii zburătoare, cu întrebuințarea de materiale și învelișuri speciale, care o fac, practice, invizibilă pentru mijloacele de cercetare prin radiolocație.

La forumul MAKS-2019, președintele rus, Vladimir Putin, l-a informat pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdoğan, despre caracteristicile dronei. “Încărcătura de luptă este de șase tone, iar amprenta radio este chiar mai mică decât la modelul Su-57”, a spus Putin, precizând că autonomia dronei este de 6.000 de kilometri, iar plafonul de zbor de 18 kilometri.

Înainte de aceasta, nu au fost dezvăluite caracteristicile dronei Okhotnik, fiind  cunoscute doar dimensiunile sale: lungimea de 19 metri și anvergura aripilor de 14 metri, ceea ce este comparabil cu parametrii avionului de vânătoare Su-57.

Potrivit surselor deschise, greutatea la decolare a acesteia este de 20 de tone, ceea ce face ca drona să fie cea mai grea dintre aparatele de zbor fără pilot dezvoltate până în prezent.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Drona grea de asalt S-70 Okhotnik a fost dezvoltată, la cererea Ministerului rus al Apărării, începând cu anul 2012.

Primul prototip al acesteia a fost dezvoltat de compania Sukhoi și produs la Întreprinderea de aviație V.P. Chkalov din Novosibirsk. Începând din luna noiembrie 2018, acesta a fost testat în poziție statică pe aerodromul companiei. La sfârșitul lunii ianuarie 2019 a fost transferat la Zhukovsky, lângă Moscova, iar în luna mai a fost mutat pe aerodromul din Akhtubinsk (Regiunea Astrakhan) al Centrului de Stat 929 pentru teste de zbor al Ministerului Apărării. Pe 14 mai, drona i-a fost prezentată președintelului Federației Ruse, Vladimir Putin. Se estimează că testele de uzină de pe aerodromul din Akhtubinsk vor dura cel puțin doi ani.

Drona va dispune de sisteme de armament puternice, inclusiv de rachete de croazieră și de bombe dirijate. Forma constructivă a dronei permite, de asemenea, dotarea acesteia cu armamente din clasa aer-aer, datorită cărora va putea să devină un vânător ieftin și eficient al avioanelor adversarului.

Conducerea militară rusă intenționează dotarea cu drone Okhotnik în primul rând a unor structuri aparținând Regiunilor Militare Sud și Vest. Ministerul rus al Apărării a luat decizia formării în cadrul acestora, până în anul 2024, a unor detașamente de aviație, care vor primi în înzestrare noile drone.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s