Federația Rusă a anunțat condițiile în care vor fi întrebuințate armele nucleare

Statul Major General (SMG) al Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că statul rus își va folosi potențialul nuclear ca răspuns la orice atac cu rachetă îndreptat asupra teritoriului său.

“Orice rachetă care se îndreaptă către teritoriul Federației Ruse va fi considerată o rachetă nucleară. Informațiile despre lansarea rachetei vor fi transmise în regim automatizat către conducerea politico-militară a statului rus, care, în funcție de situație, va decide o reacție masivă de răspuns a forțelor nucleare”, se arată într-un studiu al reprezentanților SMG, care a fost publicat, pe 07.08.2020, de cotidianul Krasnaya Zvezda.

Autorii studiului sunt șeful Direcției Principale Operații din cadrul SMG, general maior Andrei Steplin, și șeful consilierilor științifici ai Centrului pentru Cercetări Militare Strategice din cadrul Academiei Militare a SMG, Aleksandr Khriapin.

Aceștia consideră că “în ceea ce privește condițiile privind întrebuințarea de către adversar a armelor nucleare ​​și a altor tipuri de arme de distrugere în masă, impactul asupra țintelor critice rusești sau agresiunea cu utilizarea armelor convenționale nu ar trebui să existe semne de întrebare din partea experților”.

“La întrebarea ce obiectiv a fost stabilit pentru agresiunea împotriva Federației Ruse, care deține un important potențial nuclear, poate fi dat un răspuns concret: distrugerea Federației Ruse ca stat”, se arată în studiu.

Autorii constată că în Principiile politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare, statul rus a trasat liniile roșii pe care nimeni nu trebuie să le treacă. “Dacă un potențial adversar decide să facă acest lucru, răspunsul va fi, fără îndoială, copleșitor”, se arată în studiu.

Reprezentanții SMG au remarcat faptul că, după publicarea Principiilor politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare, în luna iunie a acestui an, au fost anunțate în spațiul public, pentru prima dată, condiții care determină posibilitatea întrebuințării armelor nucleare de către Federația Rusă.

“Prima condiție este legată de primirea unor informații credibile privind lansarea de rachete balistice care atacă teritoriul Federației Ruse și (sau) al aliaților săi. Lansarea rachetei va fi semnalată de sistemul de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachetă. În acel moment nu va putea fi posibilă stabilirea încărcăturii sale (nucleare sau nenucleare) ”, se arată în studiu.

În consecință, autorii arată că orice rachetă lansată va fi considerată o rachetă nucleară.

“În același timp, concretizarea acțiunilor de răspuns (unde, când, cât de mult) va fi stabilită de conducerea politico-militară a Federației Ruse, în funcție de situație”, notează autorii.

În perioada 27-30 iulie, la Viena, în cadrul dialogului strategic bilateral dintre Federația Rusă și SUA, au fost realizate consultări privind problemele actuale, referitoare la interacțiunea celor două țări în domeniul consolidării securității internaționale și controlului armamentelor.

Întâlnirea a avut loc sub forma unor discuții succesive ale grupurilor de lucru de experți privind doctrinele și capabilitățile, transparența și verificarea, precum și securitatea spațială.

Autorii articolului din Krasnaya Zvezda au precizat că în Principiile politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare, pe 02 iunie 2020, au fost publicate opiniile oficiale ale reprezentanților Federației Ruse cu privire la descurajarea nucleară, în condițiile moderne. “Trebuie menționat faptul că apariția unui document de acest nivel în spațiul public a avut loc pentru prima dată în întreaga istorie a Uniunii Sovietice și a Federației Ruse, ca succesor legal al acesteia”, au notat autorii.

Aceștia au remarcat faptul că, fiind un document de planificare strategică în domeniul securității militare, Principiile politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare “definesc pericolele și amenințările pentru neutralizarea cărora este folosită descurajarea nucleară, principiile de bază și subiectele descurajării și, cel mai important, condițiile pentru o posibilă tranziție la utilizarea armelor nucleare”.

Articolul menționează că publicarea Principiilor politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare a provocat o rezonanță largă în mass-media internă și străină și a fost neașteptată pentru majoritatea experților în domeniul armelor nucleare, ale căror opinii cu privire la o serie de dispoziții cheie ale acestui document au fost împărțite.

“De exemplu, mass-media din Statele Unite și aliații săi NATO a subliniat  agresivitatea politicii Federației Ruse, dorința sa de a justifica crearea noilor sale arme strategice, de a coborî pragul de utilizare a armelor nucleare și a împărțit rândurile blocului militar. Și pentru a-și intimida aliații din cadrul NATO, în special pe cei de pe flancul estic, Statele Unite atribuie Federației Ruse un concept inexistent de escaladare pentru deescaladare”, au scris autorii studiului.

Aceștia au remarcat că “publicațiile mai echilibrate ale specialiștilor neutri au vorbit despre dorința Federației Ruse de a da legitimitate internațională inițiativelor rusești în domeniul descurajării nucleare în fața demersurilor americane agresive pentru construirea armelor de atac și ruperea sistemului de tratate internaționale în domeniul controlului armamentelor”.

“În același timp, o serie de experți occidentali și majoritatea experților autohtoni au remarcat apariția la timp a documentului și dorința Federației Ruse de a stopa cursa înarmărilor dezlănțuite de Statele Unite, militarizarea spațiului, modernizarea apărării antirachetă americane și demolarea sistemului de securitate internațional. Iar anunțarea condițiilor pentru o posibilă tranziție la utilizarea armelor nucleare este considerată ca un avertisment privind inutilitatea presiunii prin forță asupra Federației Ruse și disponibilitatea acesteia pentru apărarea armată a intereselor sale naționale”, au afirmat autorii studiului.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s