Trei avioane americane P-8A Poseidon nu au reușit să găsească un submarin rusesc în Marea Mediterană

Potrivit sursei, în cursul săptămânii trecute, în Marea Mediterană, a avut loc “o confruntare navală” între SUA și Federația Rusă. Datorită tehnologiilor moderne, se pare că aceasta a fost câștigată de partea rusă.

Inițial, un avion american de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon a decolat de la o bază aeriană dislocată pe teritoriul Italiei și s-a îndreptat către coastele Siriei, cu scopul de a urmări contingentele rusești de la bazele Tartus și Khmeimim. Cu această ocazie, a fost constatată lipsa din portul Tartus a unui submarin Proiect 636.3, clasa Vasrshavyanka, denumit în presa occidentală “gaura neagră”. Apoi, a început căutarea submarinului, care a confirmat renumele acestuia, datorat nivelului scăzut de zgomot și a vizibilității reduse.

Judecând după zona de căutare situată în apropierea insulei Cipru, s-a presupus că submarinul rusesc a plecat în recunoaștere către acea regiune, unde se află baza aeriană Akrotiri, întrebuințată de Forțele Aeriene ale Marii Britanii. Însă, în cele din urmă submarinul tot nu a fost găsit, cu toate că în aer s-au aflat, simultan, trei avioane P-8A Poseidon.

Avionul de tip P-8A reprezintă baza dotării Aviației Antisubmarin din cadrul Forțelor Navale ale SUA. Avionul de patrulare multirol a fost dezvoltat pe baza avionului de linie Boeing 737-800. Acesta este destinat pentru îndeplinirea misiunilor de cercetare, patrulare și distrugere a submarinelor adversarului. La bordul acestuia pot fi ambarcate până la nouă tone de armamente, inclusiv rachete antinavă, torpile, mine marine sau bombe de aviație. În exploatare se află deja 100 de astfel de avioane, iar alte 22 au mai fost comandate. Căutarea submarinelor se realizează cu ajutorul geamandurilor ADAR ANSSQ-125 MAC, AN / SSQ-62D / E și AN / SSQ-101B, pe care armata americană le consideră „cele mai bune din lume”.

Cu toate acestea, ele nu au funcționat împotriva submarinului Varshavianka. Submarinele Proiect 636.3 au fost special concepute pentru a asigura o deplasare în secret maxim. În timpul deplasării cu viteză mică, acestea emit un zgomot nu mai mare de 30-35 de decibeli. În condiții ideale, un astfel de submarin poate fi descoperit la o distanță de șase-șapte kilometri. În realitate însă, astfel de condiții nu există: navele fac zgomot, iar căutarea poate fi complicată de topografia fundului mării. Acustica și noul complex de navigație inerțială permit submarinelor din clasa Varshavianka să descopere navele adversarului de la distanță mare, să se strecoare lângă ele și să execute primele atacuri cu rachete.

Trebuie adăugat faptul că acum submarinele rusești sunt dotate cu rachete de croazieră de tip Kalibr, care le permit să distrugă atât ținte navale, cât și ținte terestre, ca de exemplu bazele aeriene ale adversarului. În anul 2015, submarinul B-237 Rostov pe Don a axecutat, cu succes, atacuri cu rachete de croazieră Kalibr asupra teroriștilor din Siria. În aceste condiții este de înțeles de ce americanii au trimis trei avioane Poseidon ca să caute un submarin diesel-electric. Este destul de neplăcut pentru ei și aliații lor britanici să știe că nu au reușit să-l găsească. În același timp, este destul de incomod să realizezi că undeva în apropiere există un submarin echipat cu rachete de croazieră.

În dotarea Flotei ruse din Marea Neagră se află în prezent șase submarine din clasa Varshavianka, care rămân destul de mult în Marea Mediterană, fapt ce a iritat deja Pentagonul. Alte șase submarine de acest tip se construiesc pentru Flota din Oceanul Pacific, de care se vor bucura partnerii asiatici ai Federației Ruse.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În prezent, cele șase submarine Proiect 636.3 ale Flotei ruse din Marea Neagră sunt dispersate câte două în Marea Neagră, Marea Mediterană și Marea Baltică.

În Marea Neagră se află submarinele Veliky Novgorod și Kolpino, în Marea Mediterană Novorossiysk și Rostov pe Don, iar în Marea Baltică Stary Oskol și Krasnodar.

Submarinele din Marea Mediterană sunt staționate în portul Tartus din Siria, unde se află dislocat un punct de asigurare tehnico-materială al Forțelor Navale ale Federației Ruse. Acestea desfășoară, prin rotație, serviciul de luptă în estul Mării Mediterane.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s