Lukașenko și-a adus aminte de Statul Unional. Acesta s-a asigurat că, în cazul unei agresiuni externe, va primi sprijin militar din partea Rusiei

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat, pe 15.08.2020, că, la prima solicitare, Federația Rusă va oferi asistență completă pentru  asigurarea securității țării, în cazul unei amenințări militare externe.

“În ceea ce privește cooperarea militară, avem un acord cu Federația Rusă în cadrul Statului Unional și OTSC. Prin urmare, astăzi am avut cu președintele rus o discuție lungă și detaliată despre această situație. Trebuie să spun că, am fost chiar oarecum surprins, că acesta este absolut dedicat față de ceea ce se întâmplă”, a precizat Lukașenko, citat de agenția de stat BelTA.

“Am convenit cu acesta ca, la prima solicitare, să fie acordat sprijin complet pentru asigurarea securității Republicii Belarus”, a spus Lukașenko.

În acest sens, șeful statului belarus a remarcat întărirea componentei militare în Polonia vecină și în Lituania, pe teritoriul cărora se desfășoară exerciții militare NATO.

“Sunt mai îngrijorat de situația existentă pe teritoriul statelor noastre vecine – în Polonia și Lituania. Acolo, după cum știți, se desfășoară exerciții militare ale trupelor NATO. Asta nu ar fi nimic, dar există o escaladare și o întărire a componentei militare din aceste teritorii. Bineînțeles că nu putem să nu vedem aceste lucruri și să nu le observăm cu calm. Iar în această dimineață, când am vorbit și am ascultat raportul șefului Statului Major General, am remarcat că și militarii noștri sunt îngrijorați de această problemă”, a menționat Lukașenko.

Serviciul de presă al Kremlinului a confirmat faptul că președinții Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko au avut sâmbătă o convorbire telefonică, în care au discutat despre evenimentele care au loc în Republica Belarus și și-au exprimat încrederea că toate problemele vor fi rezolvate în curând.

“Aleksandr Lukașenko a informat despre situația din Republica Belarus, care s-a complicat după alegerile prezidențiale. Ambele părți și-au exprimat convingerea că toate problemele apărute vor fi rezolvate în scurt timp. Important este ca de aceste probleme să nu profite forțele distructive, care se străduiesc să dăuneze cooperării reciproc avantajoase dintre cele două țări, în cadrul Statului Unional”, se arată într-un comunicat al Serviciului de presă al președintelui Federației Ruse.

În ceea ce privește revenirea în Federația Rusă, cu o zi înainte, a celor 32 de cetățeni reținuți anterior în Republica Belarus, partea rusă a evaluat pozitiv cooperarea strânsă pe această problemă între departamentele relevante.

“S-a convenit continuarea, periodică, a contactelor la diferite niveluri și s-a reconfirmat disponibilitatea de consolidare a relațiilor aliate, care răspund pe deplin intereselor fundamentale ale popoarelor frățești din Federația Rusă și Republica Belarus”, au precizat reprezentanții Serviciului de presă.

Începând din 09 august, în Republica Belarus, au loc acțiuni masive de protest legate de dezacordul populației față de rezultatele alegerilor prezidențiale din republică. Pe 14 august, a avut loc o reuniune a Comisiei Electorale Centrale din Republica Belarus,  care a evaluat rezultatele alegerilor prezidențiale. Conform rezultatelor aprobate, 80,1% dintre alegători au votat pentru Aleksandr Lukașenko, iar 10,12% pentru Svetlana Tikhanovskaya.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În ultima perioadă, relațiile dintre Federația Rusă și Republica Belarus au evoluat după un scenariu greu de anticipat. Între cele două părți, care au format un Stat Unional și derulează o serie de procese integraționiste, a apărut o criză de proporții, determinată, în principal, de reținerea, înainte de alegeri, pe teritoriul Republicii Belarus, a 32 de cetățeni ruși, suspectați că fac parte din grupul militar privat Wagner, considerat un apropiat al Kremlinului.

Acest lucru a determinat o reacție brutală împotriva Moscovei a președintelui Aleksandr Lukașenko, care a susținut independența Republicii Belarus și părea chiar hotărât să îndrepte țara spre Occident.

Pe acest fond, recunoașterea imediată a rezultatului alegerilor prezidențiale din Republica Belarus de către președintele rus, Vladimir Putin, a părut oarecum surprinzătoare.

În urma manifestațiilor recente din Republica Belarus, se pare că președintele Aleksandr Lukașenko a redescoperit Statul Unional cu Federația Rusă și solicită sprijinul Moscovei, în fața unor eventuale amenințări militare externe.

Indiferent de turbulențele înregistrate la nivel politic între cele două țări, trebuie spus faptul că Federația Rusă are interese majore în Republica Belarus și nu-și poate permite să piardă și ultimul aliat din fosta URSS. În aceste condiții, sprijinul acordat președintelui Lukașenko va fi unul total, cel puțin în relațiile internaționale.

Succesul unei revoluții portocalii în Republica Belarus trebuie privit cu prudență, iar balansarea statului către Occident este aproape imposibilă. Deși la nivel politic există anumite fricțiuni între conducerile celor două state, trebuie ținut cont de relațiile tradiționale frățești dintre cele două națiuni. Deși Statul Unional nu funcționează în practică și există doar pe hârtie, Republica Belarus este dependentă din punct de vedere economic și în primul rând energetic de Federația Rusă. Integrarea prevăzută în documentele bilaterale, deși este una lentă, pare ireversibilă.

Sursa: militarynews.ru

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s