Ucraina ar putea deveni “o trambulină” pentru un atac nuclear al SUA asupra Federației Ruse

52

Două bombardiere americane B-52, capabile să poarte arme nucleare, au executat un zbor în proximitatea Crimeii. Avioanele americane au mai apărut anterior deasupra Mării Negre, dar, pentru prima dată, s-au apropiat de Crimeea de pe uscat, de pe teritoriul Ucrainei. Experții sunt convinși că bombardierele din spațiul aerian ucrainean nu numai că au studiat teatrul potențial al unor acțiuni militare, dar au elaborat și tactica unui atac aerian.

Vineri, s-a aflat că două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au decolat de la baza aeriană britanică Fairford, au zburat peste Olanda, Germania și Polonia, apoi au intrat în spațiul aerian al Ucrainei și s-au îndreptat spre Crimeea. Acest fapt a fost menționat de agenția de presă rusă RIA Novosti, care a citat surse de monitorizare de aviație. Bombardierele s-au apropiat de peninsulă la o distanță de 53 de kilometri.

După cum a precizat una din aceste surse, Theaviationist, creată de ofițerul în retragere al Forțelor Aeriene italiene, David Chenciotti, bombardierele americane au survolat Ucraina cu transponderele pornite. Datorită acestui fapt, observatorii au aflat cu ușurință numerele lor de bord, 61-0034, 60-0005 și 60-0044, precum și indicativele de apel radio, Julia51, Julia52 și Julia53. În punctul final al traiectului de zbor, aeronava cu indicativul Julia53 a descris o buclă într-un pătrat deasupra autostrăzii care leagă Regiunea Kherson de Zaporozhye, apoi într-un pătrat la Genichesk (Regiunea Kherson) – Stepanovka Pervaya (Regiunea Zaporozhye), după care s-a îndreptat spre Kiev. Astfel, Julia53 s-a apropiat de teritoriul Federației Ruse la aproximativ 50 de kilometri, fapt înregistrat clar de radare.

“Forțele Aeriene americane au obiceiul de a nu activa sistemul de identificare amic-inamic în spațiul aerian al țărilor europene prietenoase cu Statele Unite”, a scris bloggerul (traducerea aparține ziarului Vzglyad). “Faptul că avioanele au zburat lângă Peninsula Crimeea cu sistemele pornite sugerează următoarele: toate cele trei aeronave Julia au vrut să fie văzute”, a precizat acesta.

Trebuie remarcat și faptul că, dinspre Marea Neagră, alte trei avioane de cercetare au zburat, în același timp, până la frontiera rusă. Este vorba despre un avion american de cercetare radioelectronică Boeing RC-135 Rivet Joint, un avion de patrulare antisubmarin Boeing P-8A Poseidon și un avion de cercetare britanic Bombardier Global Express Sentinel R.1.

Fostul locțiitor al comandantului Trupelor de Apărare Antiaeriană din cadrul Forțelor Terestre ale Federației Ruse, general locotenent în retragere, doctor în științe tehnice, Alexander Luzan, a amintit faptul că Pentagonul, încă din Iugoslavia, a elaborat o nouă tactică de atac aerian, care a fost denumită “grupuri de luptă de cercetare și atac”. Aceasta presupune abordarea obiectivelor în perechi, formate din avioane de cercetare și bombardiere.

“Este dreptul lor de a elabora planuri militare. Americanii nu au încălcat spațiul nostru aerian. După cum înțelegeți, este inutil să se facă reclamații la Kiev pentru că a lăsat avioanele militare americane în spațiul său aerian”, a explicat generalul pentru ziarul Vzglyad.

“S-a întâmplat ca, în anii 1950 – 1960, să mă aflu în serviciu în fosta RDG. Și atunci, un avion american de cercetare strategică a zburat de-a lungul frontierei țării, de trei ori pe zi, la o altitudine de 20 de kilometri. Ce puteam face? Un sistem de rachete antiaeriene îl însoțea, piloții de pe avioanele de vânătoare erau pregătiți să intervină. La fel este și aici. Acum Statele Unite se îndreaptă spre alegeri, așa că există multe forțe acolo interesate să provoace tensiuni cu Federația Rusă, pentru a distrage atenția alegătorilor de la problemele americane”, a spus generalul.

După cum se știe, avionul Boeing B-52H Stratofortress a fost produs, în perioada 1952-1962, ca un bombardier strategic capabil să furnizeze două bombe termonucleare cu putere mare în orice punct din fosta URSS. Astăzi, acesta rămâne principalul avion de luptă cu rază lungă de acțiune al Forțelor Aeriene americane.

“Destinația principală a bombardierelor americane B-52H Stratofortress constă în executarea de atacuri nucleare cu rachete de croazieră. Considerăm incidentul ca pe un studiu al Washingtonului asupra unui potențial teatru de acțiuni militare”, a declarat pentru ziarul Vzglyad expertul Igor Korotchenko, membru al Consiliului Public din cadrul Ministerului rus al Apărării.

“În plus, considerăm acest zbor ca un act ostil al Statelor Unite și Ucrainei, care și-a deschis spațiul aerian pentru bombardierele americane. Merită să amintim că Ucraina însăși nu are Forțe Aeriene ca forțe organizate. Kievul este un vasal al Washingtonului, iar americanii folosesc spațiul aerian ucrainean pentru a-și rezolva propriile misiuni militare”, a precizat Korotchenko.

“Crimeea este acoperită astăzi de sisteme de rachete antiaeriene cu rază mare de acțiune de tip S-400, iar cele mai importante obiective, precum podul peste Strâmtoarea Kerch, baza Flotei ruse din Marea Neagră de la Sevastopol și alte puncte importante administrative, industriale și de apărare, de către complexele de apărare antiaeriană Tor-M2. Acestea din urmă sunt denumite ultima redută și s-au comportat excelent în Siria, în timpul apărării bazei aeriene de la Hmeimim”, a spus expertul.

Tor-M2 garantează 100% distrugerea oricărei ținte de atac. Împreună cu S-400, acest complex asigură apărarea frontierei sudice a Federației Ruse și, în special, Crimeea. Cu toate acestea, sistemul de apărare antiaeriană din sud trebuie consolidat, ca să putem sta liniștiți”, a menționat Korotchenko. În opinia sa, misiunea unei astfel de întăriri a devenit acum extrem de urgentă.

La rândul său, Luzan a apreciat că nu crede că bombardierele americane au elaborat în mod concret un atac nuclear asupra Crimeei. “Avioanele au zburat de-a lungul frontierei. Și apoi, în Crimeea, nu există ținte pentru atacuri nucleare. Podul Crimeea? Acesta poate fi distrus cu armamente convenționale de mare precizie, nu este nevoie de focoase nucleare. Avioanele B-52 au la bord rachete aerobalistice cu o rază de acțiune de 300 de kilometri. Până unde pot ajunge acestea? În cel mai bun caz, până la Voronezh și Kursk”, a adăugat expertul.

“Desigur, americanii își îndeplinesc acum unele dintre misiunile lor militare, dar principalul lucru pentru ei a fost să arate că au dreptul să zboare, după 2014, și deasupra Ucrainei, satelitul lor. Prin urmare, ai noaștri ridică avioanele de vânătoare Su-27 pentru fiecare astfel de caz, pentru a le arăta ca răspuns: Vă vedem și nu vă vom lăsa să acționați așa cum doriț! Și cum știm noi să luptăm, am arătat bine în Siria – cu Kalibr, Tor și Buk”, a spus Luzan.

În opinia sa, tema Crimeea nu este atât pentru americani, cât pentru armata ucraineană. “Este necesar să protejăm Podul Crimeea în moduri netradiționale, deoarece acesta în sine este o structură neconvențională, de mare importanță”, a spus Luzan. Expertul militar a propus dotarea podului cu un sistem de protecție activ: “Punem sistemul Drozd pe tancuri și lăsăm Podul Crimeea sau centralele noastre nucleare numai sub protecția unui sistem comun de apărare antiaeriană, iar acest lucru este greșit”.

Potrivit declarațiilor sale, incidentul cu bombardierele ar trebui să devină “un semnal de alarmă”, care să ducă la crearea de sisteme de protecție activă a instalațiilor din Crimeea și, în primul rând, a podului peste Strâmtoarea Kerch.

Sursa: vz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s