Azerbaidjanul a blocat trecerea unui avion rusesc de tip A-50U prin spațiul său aerian din Marea Caspică

50

Potrivit canalului de telegrame „Hunter’s Notes”, care monitorizează în mod regulat zborurile Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, în Siria a avut loc rotația aeronavelor de tip AWACS ale grupului de aviație rus.

Astfel, un avion militar de transport de tip Il-76MD, cu numărul de înregistrare RF-76702, și o aeronavă AWACS de tip A-50U, cu numărul de înregistrare RF-93952 s-au întors în Federația Rusă pe un traiect de zbor de-a lungul rutei Siria – Irak – Iran – Marea Caspică, ce a fost rodat de-a lungul anilor.

Numai că, de acestă dată, autoritățile din Azerbaidjan nu le-au mai permis aeronavelor rusești să treacă prin spațiul aerian al țării lor.

51

Rușii au fost nevoiți să facă „ un ocol” prin spațiul aerian al Turkmenistanului învecinat, cerând suplimentar consimțământul autorităților de la Ashhabad pentru a trece frontiera aeriană peste Marea Caspică. Ulterior, avioanele au aterizat la baza aeriană Mozdok și apoi s-au îndreptat către aerodromul militar Ivanovo (Severny), unde se află aeronavele AWACS.

Comportamentul autorităților de la Baku poate fi asociat cu agravarea relațiilor dintre Azerbaidjan și Armenia, care face parte din OTSC. Prin urmare, armata azeră nu a putut permite trecerea aeronavelor ruse AWACS pe teritoriul lor, ținând seama de răcirea evidentă a relațiilor cu Moscova.

În legătură cu aceasta, există posibilitatea ca și alte aeronave ale Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse să fie nevoite în viitor să ocolească Azerbaidjanul și să zboare prin spațiul aerian al Turkmenistanului, până la restabilirea unor înțelegeri reciproce cu autoritățile de la Baku.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Ruta de zbor prin Marea Caspică este de o importanță crucială pentru Federația Rusă, în vederea susținerii trupelor dislocate în Siria.

Aceasta este folosită, în special, pentru avioanele de luptă ale Forțelor Aerocosmice ruse, care se deplasează către Baza Aeriană – Hmeimim și înapoi. În același timp, reprezintă o alternativă pentru avioanele militare de transport, în cazul unei eventuale tensionări a relațiilor cu Turcia și a interzicerii folosirii spațiului aerian turcesc.

Surse: topcor.ru, twitter.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s