SUA au retras bombardierele strategice de tip B-52H dislocate temporar în Marea Britanie

52

Agenția de presă rusă Interfax a informat, pe 27.09.2020, că grupul de bombardiere strategice americane B-52H Stratofortress, care s-a aflat, temporar, la o bază aeriană înaintată din Marea Britanie, s-a întors în SUA.

Potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Aeriene americane, citat de Interfax, “misiunea a fost îndeplinită”.

După cum a informat anterior agenția rusă, pe 22 august, șase bombardiere strategice americane de tip B-52H, capabile să poarte arme nucleare, au fost aduse la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie. În timpul staționării în Europa, acestea au efectuat peste 30 de zboruri de antrenament deasupra continentului european, inclusiv în proximitatea frontierelor vestice și sudice ale Federației Ruse.

Agenția de presă rusă a anunțat că din Marea Britanie au revenit la baza de dislocare permanentă Minot din Dakota de Nord doar cinci bombardiere B-52H. Cea de-a șasea aeronavă se află în reparații în cadrul Bazei Aeriene Fairford. După cum a informat mass-media britanică, după ultima misiune îndeplinită de către avioanele britanice în spațiul aerian al statelor baltice, aeronava cu numărul de înregistrare 60-0029 a avut probleme tehnice în timpul întoarcerii la bază. Timp de aproape o jumătate de oră, aceasta a survolat baza britanică, pentru a consuma combustibilul, înainte de aterizare.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Trebuie remarcat faptul că misiunea bombardierelor strategice americane B-52H în Europa s-a încheiat la numai o zi după finalizarea exercițiului de comandament și stat major la nivel strategic Caucaz-2020, care a fost executat în Federația Rusă, în perioada 21-26 septembrie.

Ca urmare, se poate aprecia că unul dintre obiectivele dislocării bombardierelor americane în Marea Britanie a constat în echilibrarea situației de securitate din Europa și descurajarea Federației Ruse de la întreprinderea unor acțiuni ostile în timpul exercițiului strategic. Probabil, baza planificării misiunii a fost reprezentată de ideea lansată de reprezentanții oficiali ucraineni în vara acestui an, potrivit căreia, în timpul exercițiului, Federația Rusă urmează să recurgă la o intervenție militară în sudul Ucrainei, pentru a debloca aprovizionarea cu apă a Peninsulei Crimeea.

Este posibil ca, în urma retragerii bombardierelor americane, situația de securitate din Regiunea Mării Negre să se detensioneze ușor. Probabil, în zonă vor continua misiunile îndeplinite cu avioane de cercetare americane și britanice, însă, frecvența acestora va fi mult mai redusă. 

Articolul a fost postat și pe site-ul Defence Romania, unde poate fi accesat la adresa:

https://www.defenseromania.ro/sua-au-retras-bombardierele-strategice-b-52h-dislocate-temporar-in-marea-britanie_605531.html.  

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s