Avertizare: În cursul săptămânii viitoare, Federația Rusă va executa un antrenament cu Forțele de Descurajare Strategică

1

Analiză remnmilitaryblog.com

În mod tradițional, în fiecare an, în cursul lunii octombrie, în Federația Rusă se desfășoară un antrenament de conducere a Forțelor de Descurajare Strategică. În acest an, activitățile, care sunt conduse personal de președintele Vladimir Putin, vor fi efectuate în cursul săptămânii viitoare, cel mai probabil vineri 30 octombrie.

Până în anul 2019, antrenamentele de acest tip au vizat strict Forțele Nucleare Strategice. Acestea au inclus verificarea sistemului de conducere a Forțelor Armate, precum și fiabilitatea transmiterii ordinelor de luptă și a semnalelor de-a lungul întregii verticale de conducere de la Centrul Național de Conducere a Apărării Federației Ruse până la punctele de comandă ale marilor unități și unități militare. În 2018, antrenamentul s-a desfășurat pe 11.10, iar în anii precedenți pe 31.10.

În 2019, activitatea a avut loc, în perioada 15-17.10, sub forma unui exercițiu de comandament și stat major la nivel strategic de conducere a Forțelor Armate, cu denumirea Grom-2019. Noutatea acestuia a constat în extinderea participanților de la Forțele Nucleare Strategice la Forțele de Descurajare Strategică. Astfel, pe lângă componentele terestră, aeriană și navală aparținând Forțelor Nucleare Strategice, la exercițiu au participat și alte categorii de forțe dotate cu armament de mare precizie, respectiv complexe Iskander cu bazare terestră și platforme navale purtătoare de rachete de croazieră Kalibr (nave de suprafață și submarine).

La exercițiul Grom-2019 au participat aproximativ 12.000 de militari, 213 instalații de lansare ale Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN), până la 105 aparate de zbor, între care cinci bombardiere strategice, până la 15 nave de luptă de suprafață și cinci submarine, precum și 310 unități de tehnică militară și specială. Între participanți s-au aflat grupe operative ale organelor centrale de conducere militară, marilor unități și unități militare ale RVSN, Aviației cu rază lungă de acțiune și Aviației militare de transport, precum și ale marilor unități și unități militare care asigură acțiunile forțelor de descurajare strategică și subunități cu destinație specială, în rolul forțelor adversarului convențional.

Exercițiului a inclus 16 lansări de rachete balistice și de croazieră, cu diferite tipuri de bazare, asupra unor ținte situate în poligoanele Pemboy, Cizha și Kura, care au fost efectuate pe 17 octombrie.

Este foarte probabil ca amploarea activităților să fie menținută și în acest an. În contextul tensiunilor din ultima perioadă cu SUA și NATO, Federația Rusă va dori să își demonstreze forța militară, în principal, în scopul descurajării unor posibile agresiuni.

Pe lângă rolul de descurajare, antrenamentele de acest tip sunt foarte importante pentru perfecționarea conducerii în secret a forțelor care dispun de armamente nucleare sau de rachete convenționale de mare precizie, cu rază mare de acțiune.

Probabil, ca în fiecare an, în Centrul Național de Conducere a Apărării Federației Ruse se vor afla președintele Vladimir Putin, ministrul apărării, general de armată Serghei Șoigu, precum și șeful Statului Major General al Forțelor Armate, general de armată Valeri Gherasimov. Ordinul de lansare a rachetelor balistice și de croazieră va fi dat în direct, în regim de videoconferință, de comandantul suprem al Forțelor Armate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s