Rusia a lovit cu rachete Iskander luptătorii pro-turci din nordul Siriei

1

În seara zilei de 23 octombrie 2020, explozii puternice au zguduit orașul Jub al-Qusa, care se află sub controlul militanților pro-turci. Acesta este situat între Jerablus și Manbij, în nordul Siriei, în provincia Aleppo, și reprezintă cea mai mare piață neagră pentru petrol și produse petroliere din regiune. De aici, materiile prime și produsele prelucrate au fost trimise în Turcia.

Pe Internet au apărut fotografii și videoclipuri cu depozite de combustibili și lubrifianți, precum și cu un număr imens de camioane cisternă în flăcări. Ulterior, utilizatorii au început să se întrebe cine ar putea acționa atât de neprietenos față de președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cărui familie controlează această afacere de la începutul războiului civil din Siria.

Există două versiuni principale ale celor întâmplate. Potrivit primei dintre acestea, atacul ar fi fost efectuat de avioane ale Forțelor Aeriene americane. Mai ales că, drone americane au fost observate în zonă cu o zi înainte. După a doua versiune, atacul ar fi fost efectuat de ruși. Se presupune că, cu ceva timp înainte de ceea ce s-a întâmplat, în zona bazei aeriene Khmeimim, locuitorii locali au observat lansarea de rachete Iskander-M.

Teritoriul în cauză a fost confiscat din Siria în timpul operației Scutul Eufratului desfășurată de Forțelor Armate turcești din august 2016 până în martie 2017. Apoi, trupele guvernamentale siriene, sprijinite de Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse, au eliberat orașul Alep și au început să se deplaseze spre nord. Turcii însă nu au putut permite ca piața de contrabandă cu produse petroliere să cadă în mâinile Damascului.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s