Rusia și Belarusul au convenit asupra apărării comune a spațiului aerian de la frontierele externe ale statului unional

1

Ministerul Apărării al Republicii Belarus a anunțat, pe 27.10.2020, că, în cadrul ședinței comune a Colegiilor Ministerelor Apărării din Federația Rusă și Republica Belarus, au fost semnate o serie de documente privind întărirea  cooperării militare.

„Au fost semnate mai multe documente care vizează dezvoltarea și aprofundarea cooperării militare dintre Federația Rusă și Republica Belarus, precum și îmbunătățirea sistemelor militare întrunite”, se arată în comunicatul de presă al ministerului.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Apărării al Republicii Belarus, între altele, a fost semnat un acord privind protecția comună a frontierei externe a statului unional, în spațiul aerian, în cadrul sistemului regional unic de apărare antiaeriană.

De asemenea, în cadrul ședinței comune, a fost aprobat planul exercițiului strategic comun Vest-2021, care va avea loc anul viitor.

După cum a declarat marți ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, la ședința comună, situația de la granița statului unional rămâne turbulentă, din cauza acțiunilor NATO.

„La fel ca înainte, persistă o situație turbulentă la granițele vestice ale statului unional, unde NATO continuă să își consolideze prezența înaintată”, a spus Șoigu.

„Având în vedere situația politico-militară actuală din regiune, precum și noile provocări și amenințări, determinate, în primul rând, de terorismul internațional, Ministerul rus al Apărării consideră asigurarea securității militare a statului unional printre sarcinile sale prioritare”, a spus ministrul rus al apărării.

„Foarte recent, cu sprijinul politic și financiar al Occidentului, s-a încercat schimbarea guvernului în Republica Belarus. Printre altele, acest lucru a fost făcut cu scopul de a perturba procesul de integrare din statul unional și de a provoca o divizare a relațiilor ruso-bieloruse”, a precizat Șoigu.

„Condamnăm cu tărie astfel de acțiuni și considerăm ingerința în afacerile interne ale altor țări inacceptabilă”, a declarat ministrul.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Se pare că evenimentele recente produse în Republica Belarus, în urma alegerilor prezidențiale, provoacă un nou impuls în continuarea proceselor integraționiste cu Federația Rusă.

Probabil, președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, care înainte de alegeri ataca virulent regimul de la Moscova, a conștientizat faptul că, fără sprijinul decisiv al acestuia, nu ar fi reușit să facă față presiunilor atât de ordin intern, cât și internațional.

În acest context, este posibil ca Aleksandr Lukașenko să accepte un lucru, care, până de curând, i se părea de neimaginat, și anume prezența de baze militare rusești pe teritoriul Republicii Belarus.

În fond, semnarea documentului de asigurare a unei apărări comune a spațiului aerian de la frontierele externe ale statului unional, va presupune, între altele, dislocarea permanentă de avioane de vânătoare rusești pe teritoriul Republicii Belarus. În același timp, nu este exclusă nici aducerea din Federația Rusă a unor radare și a unor sisteme de apărare antiaeriană (posibil S-400 și chiar S-500). Toate aceste mijloace, vor trebui să fie integrate în cel puțin o bază aeriană dislocată pe unul dintre aerodromurile Republicii Belarus.

Trebuie precizat faptul că, până în prezent, la fel ca însuși statul unional, sistemul regional integrat de apărare antiaeriană a funcționat numai pe hârtie. Practic, fiecare dintre părți a pus la dispoziție, unități de aviație și apărare antiaeriană, care au funcționat normal din locurile de dislocare permanentă. Se poate spune că a fost vorba mai mult de un schimb de informații decât de un sistem integrat. Este foarte probabil ca, în condițiile actuale, întreaga concepție a unui sistem integrat de apărare antiaeriană să de schimbe și să se treacă efectiv la asigurarea de misiuni comune.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s