„Erdogan consideră Peninsula Crimeea turcă”: Ce crede Turcia cu adevărat despre soarta peninsulei

1

După întâlnirea recentă dintre Zelensky și Erdogan de la Istanbul și pe fondul conflictului din Nagorno-Karabah, în Turcia au apărut discuții pe subiectul Peninsulei Crimeea.

În pofida asigurărilor date de președintele turc în sprijinul integrității teritoriale a Ucrainei și a respingerii anexării Crimeii de către Rusia, în Turcia însăși, și mai ales în rândul naționaliștilor și al elitelor conducătoare, o opinie divergentă este larg răspândită cu privire la soarta peninsulei.

Aceștia consideră Crimeea nici ucraineană, nici rusă, ci … turcă. Așa cum peninsula a făcut parte din Imperiul Otoman, până la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Luată pe nedrept din Imperiul Otoman

Un articol referitor la relațiile cu Rusia a apărut pe portalul de știri turcice pro-guvernamental Haberler.

Un citat din acesta a fost difuzat pe scară largă în mass-media ucraineană și rusă ca text al autorului de pe acest site: „Erdogan cu siguranță nu consideră Crimeea rusă. Dar, în același timp, nici nu o consideră deloc ucraineană. În ochii lui Erdogan, Crimeea este un teritoriu care a fost preluat pe nedrept de Rusia în 1783 din Imperiul Otoman și ar trebui înapoiat moștenitorului acestui imperiu – Turcia modernă”.

De fapt, acestea nu sunt informații produse de Haberler. Publicația în acest caz citează un extras dintr-un articol apărut în Moskovsky Komsomolets, al cărui autor își exprimă opinia cu privire la strategia Turciei în spațiul post-sovietic (adică nu este un citat din Erdogan, ci o declarație a unui jurnalist fără referire la nicio sursă).

Haberler a preluat acest citat și l-a prezentat ca un indicator al îngrijorării Rusiei cu privire la acțiunile Turciei.

„Acțiunile Turciei în fosta Uniune Sovietică au provocat îngrijorare în presa rusă”, a comentat Haberler. Erdogan însuși nu a vorbit niciodată cu voce tare despre „Crimeea turcească”. Și niciunul dintre oficialii turci nu a ridicat problema în acest mod.

În același timp, după cum spun experții, acest subiect este discutat din când în când la nivel neoficial.

După cum a declarat pentru publicația Strana analistul politic turc independent Mustafa Karachay însuși faptul că un site web apropiat de Erdogan citează un astfel de articol înseamnă aprobarea de către autorități a acestei tendințe.

„Această formulare a problemei se potrivește bine cu pretențiile Ankarei de a restabili influența pe teritoriul întregului fost Imperiu Otoman, care ajută autoritățile să-și mențină și chiar să-și crească electoratul. Cu toate acestea, până acum totul este doar în culise, iar Turcia nu este pregătită pentru un conflict deschis cu Rusia sau Ucraina. Însă, pe viitor, cartea Crimeii poate fi jucată, în funcție de relațiile cu Rusia”, a spus Karachay.

În drumul spre Crimeea, turcii ar putea să piardă Istanbulul

„Mulți turci consideră că Peninsula Crimeea este o țară turcească, iar toate declarațiile lui Erdogan sunt populism pur. Astăzi spune un lucru, mâine altul”, a declarat pentru Strana jurnalistul de opoziție turc Yunus Erdogdu, care locuiește în Ucraina.

„De fapt, autoritățile au o strategie pentru Crimeea, dar aceasta nu a fost dezvăluită. Erdogan, bineînțeles, ar dori să înșele Crimeea, precum și pe turcii naționaliști cu care cochetează. Între timp, președintele încearcă să manevreze între Ucraina și Rusia, apărându-și propriile interese în regiune. Oficial, Erdogan repetă în mod constant că Turcia nu recunoaște anexarea Crimeii. Și ce sancțiuni specifice a impus Rusiei? De ce să nu închidem Bosforul pentru navele militare și comerciale rusești? Închiderea strâmtorilor vitale pentru Rusia ar putea readuce Crimeea în Ucraina într-o săptămână. Dar Erdogan nu a făcut acest lucru, pentru că Rusia este foarte puternică, inclusiv în domeniul militar și al serviciilor de informații, în primul rând în Turcia. Unii turci cred că pot călări pe cal și pot lua Moscova, dar autoritățile înțeleg că ar putea pierde Istanbulul pe drumul spre Crimeea. Și cine are nevoie de un război între Rusia și Turcia, cine trebuie să epuizeze ambele țări cu bătălii, mai ales având în vedere tensiunea dintre ele și Occident? Aici sunt implicate interese geopolitice”, a spus Erdogdu.

După cum observă în articolul „Rusia în politica globală” scris pentru canalul Telegram de redactorul-șef al acestuia, Fyodor Lukyanov, în ciuda unui antagonism evident în multe domenii, Rusia și Turcia preferă să evite relațiile deschis ostile.

„Dimpotrivă, în aproape fiecare dintre focare (Caucazul de Sud este încă o excepție), cele două țări continuă negocieri intense la diferite niveluri, și chiar dacă nu vor fi de acord, cel puțin vor separa interesele, pentru a evita o confruntare frontală”, a scris Lukyanov.

Potrivit lui Erdogdu, tema Crimeii este acum răspândită de naționaliștii turci, care cer revenirea peninsulei la „patria mamă”.

Să salvăm Crimeea, patria noastră istorică!

În rândul naționaliștilor, se discută ideile așa-numitului turanism, mișcarea politică pentru unificarea popoarelor turcice.

„Vom lucra atâta timp cât conștiința noastră funcționează și atât timp cât vom rămâne suficient de puternici pentru a salva triburile Ural și Crimeea”, a citat un utilizator sub denumirea de Asparuh un articol al unuia dintre naționaliști.

„Desigur, vom salva toate țările înrobite, care sunt patria noastră istorică”, a comentat utilizatorul Hakan Karayilan.

În Turcia, în comentariile de pe site-urile web ale principalelor publicații locale, de fapt, unii consideră că Peninsula Crimeea este turcă, iar unii turci îl critică pe Erdogan pentru o poziție ambivalentă cu privire la această problemă.

„La întâlnirea cu Putin: Prosperitatea Crimeei. La întâlnirea cu președintele ucrainean: Nu recunosc anexarea Crimeei”, a scris utilizatorul Serkan.

Unii cred că, prin exprimarea împotriva anexării rusești a Crimeii, Erdogan vrea să încurajeze Rusia să nu-l mai sprijine pe Assad în Siria, unde Ankara are propriile interese.

„Astfel de declarații pot fi un răspuns la acțiunile Rusiei în Siria”, a spus utilizatorul Exstrophy.

Crimeea aparține turcilor din vremuri imemoriale

Adesea, se regăsesc în comentarii și turcii care sprijină Crimeea.

„Lăsați armata turcă să-și stabilească o bază în Ucraina. Îi vom expulza pe invadatorii ruși din Crimeea, care aparține turcilor din vremuri imemoriale”, a scris cititorul Selim într-un comentariu pe site-ul ziarului En Son Haber.

Comentatorul politic turc Oguz Celikkol a declarat pentru Strana că este important ca Erdogan să arate sprijin pentru tătarii din Crimeea, care sunt a doua cea mai mare minoritate națională din Turcia după kurzi. În același timp, potrivit lui, acțiunile Ankarei contează și vizează să nu strice relațiile cu Rusia.

„Erdogan este implicat simultan în problemele tătarilor din Crimeea și achiziționarea sistemelor de apărare antiaeriană S-400 din Rusia. În același timp, Rusia rămâne, de asemenea, cel mai mare importator de bunuri turcești și construiește o centrală nucleară, iar gazoductul Turkish Stream a fost dat în exploatare ocolind Ucraina. Pe lângă declarațiile de susținere, Ankara nu a intervenit în conflictul din Ucraina, deoarece Erdogan are destule probleme proprii cu minoritatea kurdă”, a spus Celikoll.

Sursa: diana-mihailova.livejournal.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s