Federația Rusă a efectuat o nouă lansare-test a unei rachete de interceptare pentru Sistemul de apărare antirachetă

1

Departamentul pentru informare și comunicații în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat că, pe 28.10.2020, militarii ruși au efectuat, dintr-un poligon din Kazahstan, o nouă lansare a unei rachete de interceptare pentru Sistemul de apărare antirachetă (PRO).

“În poligonul Sary-Shagan din Republica Kazahstan, un echipaj de luptă al Trupelor de Apărare Antiaeriană și Antirachetă ale Forțelor Aerocosmice a lansat cu succes o nouă rachetă a sistemului PRO”, se arată în comunicatul de presă.

“Noua antirachetă a sistemului, după o serie de teste, și-a confirmat în mod fiabil caracteristicile, iar echipajele de luptă au finalizat cu succes misiunea, lovind cu precizie o țintă convențională”, a declarat comandantul marii unități de apărare antirachetă a Forțelor Aerocosmice, general maior Serghei Grabchuk.

În luna aprilie, șeful Comandamentului Cosmic al SUA, John Raymond, a declarat că testele rachetelor rusești reprezintă o provocare pentru interesele SUA în spațiul apropiat de Pământ. Potrivit acestuia, sistemul rusesc este capabil să distrugă sateliții pe orbita joasă.

Anterior, în luna ianuarie, generalul Grabchuk anunțase că sistemul de apărare antirachetă din Moscova este în curs de modernizare și că este planificată extinderea capacităților sale. Potrivit generalului, se lucrează cu succes la rachete interceptoare promițătoare, având loc o tranziție la o bază modernă de elemente și fiind puse în funcțiune facilități de calcul electronice specializate de înaltă performanță.

Apărarea antirachetă a Moscovei este asigurată de un sistem de generația a doua, care este în serviciu din 1995.

În prezent, sistemul este capabil să respingă un atac limitat cu rachete balistice intercontinentale și cu rază medie de acțiune.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În poligonul Sary-Shagan din Kazahstan, are loc testarea rachetei modernizate de interceptare apropiată PRS-1M. Aceasta va intra în dotarea sistemului de apărare antirachetă al Regiunii Moscova A-135 “Amur”, pentru a înlocui racheta veche PRS-1 (53T6), care a fost testată pentru prima dată în anul 1979.

Lansările-test anterioare ale noii rachete au avut loc pe 24 noiembrie 2017, 12 februarie, 02 aprilie, 20 iulie, 30 august, 01 decembrie 2018, 04 iunie  și 02 iulie 2019.

Aproape toate informațiile privind racheta modernizată sunt ținute de către militari în cel mai strict secret. Din surse publice se cunoaște faptul că aceasta este capabilă să accelereze în aer până la o viteză impresionantă de patru kilometri pe secundă (14.500 de kilometri pe oră, deci este supersonică). Anterior, presa a informat că racheta PRS-1M va fi capabilă să intercepteze ogivele rachetelor balistice intercontinentale la o distanță de peste 100 de kilometri și la altitudini cuprinse între cinci și 50 de kilometri.

Produsul modernizat păstrează dimensiunile și greutatea originalului, ceea ce înseamnă că lungimea interceptorului va fi de 10-12 metri, diametrul de 1-1,5 metri, iar greutatea puțin peste 9,5 tone.

În ceea ce privește ogiva rachetei nu s-a aflat aproape nimic. Judecând după o înregistrare video prezentată în luna iulie 2018 de Ministerul Apărării, prototipul PRS-1M a lovit ținta cu o încărcătură explozivă sau explozivă cu fragmentație. În același timp, PRS-1 original este echipat cu o ogivă nucleară cu o capacitate de 10 kilotone.

Pe lângă rachetele de interceptare cu rază scurtă de acțiune, sistemul de apărare antirachetă al Federației Ruse a avut și interceptori cu rază lungă de acțiune 51T6 “Azov”, capabili să lovească ținte la o distanță de până la 670 de kilometri și la o altitudine de aproximativ 70 de kilometri, adică în spațiul apropiat. Cu toate acestea, conform datelor oficiale, au fost retrase din serviciu la jumătatea anilor 2000, la sfârșitul duratei lor de viață.

Sistemul de apărare antirachetă A-135 “Amur” a fost trecut în exploatare experimentală în anul 1990 și a intrat în serviciul de luptă cinci ani mai târziu. În prezent, acesta face parte din Divizia 9 Apărare Antirachetă a Armatei 1 Apărare Antiaeriană și Antirachetă și aparține Trupelor de Apărare Antiaeriană și Antirachetă ale Forțelor Aerocosmice. Sistemul a fost modernizat de mai multe ori. Cu toate acestea A-135 este învechit fizic și moral. În consecință, sistemul va fi înlocuit cu sistemul de perspectivă de nouă generație A-235. Se știe că acesta va avea bătaie mai mare și va fi mai precis, având în înzestrare rachete cu rază mare, medie și mică de acțiune. Este posibil ca acestea din urmă să fie chiar rachetele modernizate PRS-1M.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s