Turcia intenționează să formeze un nou bloc militar pentru a contracara Federația Rusă

1

În ultima perioadă, în cercurile politice turcești se discută în mod activ un plan pentru o alianță militară între Turcia și o serie de state din Asia Centrală, în vederea formării așa-numitei „Armate Turan” – o forță militară puternică, în stare să se opună adversarilor comuni, sub conducerea Ankarei.

Ideea a apărut în rândul politologilor turci pe fondul escaladării ostilităților din Nagorno-Karabah, în timpul cărora Ankara oferă sprijin fără echivoc pentru autoritățile de la Baku. Acesta ar putea fi chiar primul pas în crearea „Armatei Turan” de către turci.

Poziții în favoarea unui stat pan-turcist au fost exprimate într-un fel sau altul de către politicieni încă de la sfârșitul secolului anterior. Creșterea acestor sentimente este asociată cu participarea Turciei la conflictul din Nagorno-Karabah de partea Azerbaidjanului. Între posibilii aliați ai turcilor din „Armata Turan” au fost indicați Uzbekistanul, Kazahstanul, Kârgâzstanul, Tadjikistanul, Turkmenistanul, precum și Republica Turcă a Ciprului de Nord, nerecunoscută de comunitatea internațională.

Având în vedere activitatea sporită a Ankarei în regiuni ale lumii care sunt sensibile pentru Kremlin, fie că este vorba de Siria, Libia sau Caucazul de Sud, nu există nicio îndoială că un astfel de bloc militar va fi antirus. De altfel, Turcia acționează de mult timp și în mod intenționat în opoziție cu Rusia și interesele sale.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s