Federația Rusă a livrat Serbiei primele două tancuri modernizate de tip T-72MS

1

După cum a informat agenția de știri Sputnik Srbija, primele două din cele 30 de tancuri modernizate  T-72MS „White Eagle” au fost livrate în Serbia pe 28 octombrie 2020. Acestea au fost donate de Rusia în cadrul acordului de cooperare tehnico-militară, încheiat între președinții Serbiei, Aleksandr Vucic, și Federației Ruse, Vladimir Putin.

Pe 22 decembrie 2016, premierul sârb (acum președinte) Aleksandr Vucic, în urma unei întâlniri la Moscova cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că Federația Rusă va acorda asistență tehnico-militară Serbiei. Astfel, În cadrul asistenței tehnico-militare către Serbia, Federația Rusă s-a angajat să doneze de la forțele sale armate către partea sârbă șase avioane de vânătoare MiG-29, treizeci de tancuri T-72 modernizate și treizeci de mașini de cercetare blindate modernizate BRDM-2MS.

Conform informațiilor cunoscute, primele două tancuri T-72MS au fost livrate în Serbia pe aerodromul pilot-colonel Milenko Pavlovich din Batainitsa, de către avioanele de transport Il-76TD ale companiei aeriene ruse Aviacon Tsitotrans, care în sine reprezintă un exemplu destul de rar de utilizare a avioanelor Il-76 pentru transportul tancurilor.

Serbia a devenit astfel a treia țară, după Nicaragua și Laos, destinatară a tancurilor modernizate T-72MS („Obiect 184-1MS”). Modernizarea tancurilor T-72B1 la versiunea T-72MS pentru clienții străini este realizată de „Întreprinderea 61 de reparații blindate” (Strelna, St. Petersburg).

Această versiune a modernizării tancurilor T-72 sub indexul „Obiect (produs) 184-1MS” a fost dezvoltată în cadrul companiei „Proryv-2G”, la începutul anilor 2010, în comun de către societățile „VNIITransmash” și „29 KTC” ale Ministerului Apărării din Rusia și „ Întreprinderea 61 de reparații blindate”, la comanda „Oboronservice”.

Un prototip al tancului T-72B1, modernizat conform acestei versiuni, a fost demonstrat pentru prima dată în iunie 2012 la cel de-al doilea forum internațional „Tehnologii în inginerie mecanică 2012”, desfășurat la Jukovski, după care a primit denumirea „Vulturul alb (White Eagle)” pentru culoarea sa albă neobișnuită.

În 2015, compania Rosoboronexport a semnat primul contract pentru furnizarea a 50 de tancuri T-72MS către Nicaragua, unde au fost livrate în 2016-2017. În 2018-2019, tancurile T-72MS au fost livrate în Laos.

În mod ironic, tancurile T-72MS modernizate sunt probabil cele mai avansate tancuri de tip T-72 modernizate în serie din Rusia.

Tancurile modernizate în conformitate cu această opțiune sunt echipate cu un vizor al navigatorului de tip PN-72 (Sosna-U fabricat de societatea OJSC Peleng din Republica Belarus), un sistem de ochire panoramic al comandantului PKP-72 (Falcon Eye produs tot de OJSC Peleng, cu utilizarea unei camere termice de luat vederi de generația a treia – aparent Thales Catherine XP), urmărire automată a țintei BARV.468939.001, sistem de informații și control al șasiului, sistem de navigație, nou stabilizator de tun, precum și instalație de mitralieră antiaeriană cu telecomandă. În același timp, vechea protecție dinamică a seriei Kontakt-1 a fost păstrată.

Ca parte a acordului din 2016, Rusia a predat anterior Serbiei șase avioane de vânătoare MiG-29 în 2017 și 30 de mașini BRDM-2MS în 2019.

Sursa: bmpd.livejournal.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s