Lecții învățate în Karabah: Rusia trimite în sud-vestul țării noi mijloace de război electronic pentru combaterea dronelor

palantin

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 24.11.2020, că Regiunea Militară Sud va fi dotată cu una dintre cele mai eficiente și multifuncționale stații de război electronic. Cel mai nou complex Palantin este capabil să suprime nu numai comunicațiile radio și celulare, ci și canalele pentru controlul dronelor. Complexul poate, de asemenea, să combine alte echipamente de război electronic într-o singură rețea, făcându-le mai eficiente.

Pe direcția strategică

După cum au declarat pentru Izvestia surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, a fost luată deja decizia de dotare a tuturor batalioanelor de război electronic ale Forțelor Terestre din Regiunea Militară Sud cu noile complexe Palantin. Acestea sunt concepute pentru a suprima comunicațiile radio militare și a combate dronele, inclusiv cele de dimensiuni mici. Versatilitatea lor le permite, de asemenea, să blocheze stațiile radio releu și terminalele de la sol ale comunicațiilor prin satelit.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului rus al Apărării, complexul Palantin a fost testat, pentru prima dată, în urmă cu un an, în timpul unui exercițiu desfășurat lângă Voronej. Cu ajutorul său, grupul tactic de război electronic al batalionului s-a antrenat pentru a suprima comunicațiile într-o zonă de până la 1.000 de kilometri și pentru a proteja trupele împotriva utilizării armelor de înaltă precizie de către un adversar convențional.

Așa cum a informat Izvestia anterior, în Regiunea Militară Sud vor fi livrate și alte sisteme moderne de război electronic. Astfel, în viitorul apropiat este planificată furnizarea de elicoptere suplimentare de război electronic Mi-8MTPR-1, cu sistemul Rychag-AV. Acestea sunt proiectate pentru a acoperi avioanele împotriva radarelor adversarului și pentru a le proteja în fața rachetelor antiaeriene și de aviație.

„Nu este un secret faptul că sistemul Palantin a fost creat, în primul rând, pentru a face față celor mai recente sisteme de comunicații militare ale NATO”, a declarat pentru Izvestia analistul militar Vladislav Shurigin. Dar, complexul s-a dovedit a fi atât de versatil, încât poate îndeplini și alte misiuni. Abilitatea sa de a bloca dronele de orice clasă va fi în special solicitată.

„Nu trebuie să fim surprinși de saturarea Regiunii Militare Sud cu cele mai noi echipamente de război electronic. Aici se află majoritatea punctelor de coliziune a intereselor Rusiei cu Occidentul, precum și cu statele post-sovietice. Este suficient să menționăm Crimeea, Abhazia și Osetia de Sud. În același timp, mijloacele de război electronic sunt arme defensive și nu reprezintă o amenințare imediată”, a spus expertul.

Mijloc de suprimare inteligent

Noile complexe Palantin au fost livrate la trupe începând din anul 2018. Complexul mobil este amplasat pe mai multe camioane de transport cu patru axe de tip KamAZ. Acesta poate fi desfășurat din marș în poziție de luptă într-o jumătate de oră.

Conform datelor prezentate de dezvoltatori, complexul este capabil să blocheze canalele de comunicații celulare și comunicațiile radio la nivel tactic ale adversarului, în gamele de unde ultrascurte și scurte. Cea mai importantă caracteristică a complexului constă în capacitatea acestuia de a acționa eficient împotriva stațiilor radio moderne și de perspectivă, care sunt capabile să-și schimbe în mod flexibil frecvențele și algoritmii de lucru. Sistemele de război electronic mai vechi nu le pot contracara în mod eficient.

Echipamentele și noul software al complexelor Palantin permit primirea și integrarea informațiilor de la diverse mijloace de război electronic și de la cercetarea radio și comunicarea acestora la statele majore ale eșaloanelor superioare. Ca urmare, ele pot monitoriza situația radio online și pot decide cu privire la utilizarea sincronizată a diferitelor mașini de război electronic.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul rus al Apărării, complexul poate funcționa atât în ​​regim de bandă largă, dar poate efectua și bruiaj țintit pe direcții concrete și caracteristici ale semnalului radio, ceea ce îi permite să funcționeze într-o varietate de condiții. Acesta poate suprima o zonă întreagă sau poate contracara un anumit emițător sau receptor.

Complexul îmbină funcțiile de cercetare radiotehnică și suprimare radio. De exemplu, analizând transmisia radio, acesta nu numai că poate detecta prezența unei drone din apropiere, dar poate să și calculeze coordonatele aproximative ale operatorului acesteia și apoi suprimă semnalul de control dintre el și dronă, făcând dispozitivul inutil.

În primul rând, complexele prezentate în anul 2016 au fost primite la Centrul intercategorii de pregătire și întrebuințare în luptă a mijloacelor de război electronic din Tambov. În anul 2019, acestea au intrat în dotarea Batalionului 24 Război Electronic al Regiunii Militare Vest, care a devenit pilot în dezvoltarea lor. De asemenea, au fost anunțate planurile de echipare cu complexe Palantin, până la sfârșitul acestui an, a uneia dintre unitățile de război electronic din Regiunea Militară Est din Transbaikal.

Drone mici, probleme mari

„Echipamentele de război electronic cu capacitățile complexului Palantin reprezintă un element important de protecție împotriva dronelor”, a declarat istoricul militar Dmitry Boltenkov. Potrivit acestuia, războiul din Karabah a adus problema combaterii lor la un nou nivel. În prezent, chiar și cele mai înapoiate țări în dotarea cu echipamente militare pot dispune de o flotă cu cele mai periculoase drone de atac și drone mici kamikaze. Este dificil, dacă nu chiar imposibil, să le contracarezi cu arme învechite.

„Însă, modelele militare nu sunt singurul pericol acum. Dronele vândute la prețuri mici în magazine sau asamblate din piese disponibile s-au dovedit deja a fi o armă periculoasă. În Irak și Siria, gruparea teroristă ISIS a folosit pe scară largă zeci de quadrocoptere ieftine fabricate în China pentru a arunca bombe mici. Acest lucru a fost suficient pentru rănirea și uciderea militarilor și, în unele cazuri, pentru dezactivarea vehiculelor blindate”, a spus expertul.

În luna octombrie 2017, în Siria, aruncând simultan bombe de pe mai multe drone, teroriștii au reușit să provoace un incendiu, care a distrus un depozit de muniții de mari dimensiuni al forțelor guvernamentale. Atacul a fost organizat de trupele care avansau în zona stadionului de fotbal de lângă Deir ez-Zor.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a informat că, din ianuarie 2018, militanții cu drone de casă au încercat în mod regulat să pătrundă în Siria către bazele ruse de la Khmeimim și Tartus și să atace avioanele și navele dislocate acolo. Cel mai masiv atac, executat cu 13 drone, a fost respins în urma unor acțiuni comune ale sistemelor de apărare antiaeriană și de război electronic. Șapte dintre acestea au fost doborâte de rachetele complexului Pantsir, iar restul au fost aterizate forțat de către specialiști în război electronic. Epavele acestor drone au fost arătate de Ministerul rus al Apărării la un briefing special.

În conflictul recent din Karabah, atât Armenia, cât și Azerbaidjanul au folosit multicoptere cu explozivi suspendați pe post de drone kamikaze pentru a ataca forțele de infanterie. Încă de anul trecut, departamentul rus al apărării a anunțat că mașinile complexelor Palantin practicau, în timpul unor exerciții, inclusiv scenariul de suprimare a țintelor de acest tip.

Sursa: iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s