Distrugătorul american Donald Cook a executat un exercițiu comun cu avioane ale NATO în Marea Neagră

1

În seara zilei de 23 noiembrie 2020, distrugătorul USS Donald Cook, a desfășurat, în acvatoriul Mării Negre, o misiune aero-navală în comun cu avioane de vânătoare canadiene CF-188 dislocate în România, un avion NATO E3A AWACS și un avion american P-8A, sub conducerea Centrului de Operațiuni Aeriene Combinate (CAOC) din Torrejon.

Misiunea a făcut parte din integrarea continuă a unităților aeriene și maritime în Marea Neagră. Scopul final este de a perfecționa procedurile comune de apărare antiaeriană și de a permite libertatea de navigație în toate spațiile aeriene și maritime internaționale. Supravegheat de CAOC Torrejon din Spania, exercițiul a inclus operațiuni coordonate ale capacităților aeriene și navale și integrarea platformelor pe mai multe domenii.

„Acest exercițiu se referă la promovarea interoperabilității NATO. El oferă piloților noștri posibilitatea de a lucra cu controlorii tactici ai marinei la bordul unei nave americane. Acest tip de integrare este esențial pentru capacitatea noastră de a desfășura operațiuni viitoare cu NATO. Efectuarea muncii asigură acum succesul viitorului și este întotdeauna minunat să lucrezi și să înveți de la aliații noștri într-un mediu atât de dinamic”, a declarat comandantul Air Task Force din România, locotenent colonel David McLeod.

Donald Cook a început recent cea de-a unsprezecea misiune de patrulare a Flotei a 6-a a SUA în zona de responsabilitate. Nava acționează, de obicei, în mod independent, dar lucrează în mod regulat alături de aliații și partenerii NATO din regiune, ca în cazul exercițiului live din 23 noiembrie cu colegii lor din forțele aeriene aliate.

„Operațiunea din Marea Neagră confirmă angajamentul nostru față de partenerii și aliații din regiune”, a declarat comandantul navei, Kelley Jones.

Detașamentul canadian întărit desfășoară misiuni de poliție aeriană de aproape trei luni, contribuind la apărarea Alianței și la descurajarea atacurilor asupra acesteia. În afara rolului lor de poliție aeriană, piloții canadieni au participat, de asemenea, la o serie de exerciții cu aliații din regiune. Acest lucru s-a bazat pe relațiile deja puternice stabilite cu România și alături de alți aliați NATO, care ajută la susținerea stabilității regionale.

Donald Cook este unul dintre cele patru distrugătoare ale marinei americane cu sediul în Rota, Spania și repartizate comandantului Task Force 65, în sprijinul arhitecturii NATO de apărare antiaeriană și antirachetă. Centrul de operațiuni de apărare împotriva rachetelor balistice de la Comandamentul Aerian Aliat reprezintă nucleul aceastei capacități a Alianței și coordonează arhitectura și activele din întreaga Europă, pentru a proteja populațiile, teritoriile și forțele împotriva întregului spectru de amenințări reprezentate de rachete.

Surse: twitter.com, ac.nato.int.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s