Rusia a efectuat o nouă lansare-test a unei rachete de interceptare dintr-un poligon din Kazahstan

1

Departamentul pentru informare și comunicații în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat, pe 26.11.2020, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au efectuat o nouă lansare, cu succes, a noii rachete a sistemului de apărare antirachetă (PRO) din poligonul Sary-Shagan din Kazahstan.

După cum a remarcat comandantul Armatei 1 Apărare Antiaeriană și Antirachetă cu destinație specială din cadrul Forțelor Aerocosmice, general locotenent Andrey Demin, „noul sistem de apărare antirachetă, după o serie de teste, și-a confirmat în mod fiabil caracteristicile, iar echipajele de luptă și-au indeplinit cu succes misiunile, lovind ținta cu precizie”.

Ultima lansare a noii rachete de interceptare din cadrul sistemului de apărare antirachetă a fost anunțată de Ministerul rus al Apărării la sfârșitul lunii octombrie. Testele au avut loc tot în poligonul Sary-Shagan, racheta lovind și atunci cu succes ținta.

Sistemul de apărare antirachetă este în funcțiune la Forțele Aerocosmice și este conceput pentru apărarea împotriva atacurilor mijloacelor aerocosmice.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În poligonul Sary-Shagan din Kazahstan, are loc testarea rachetei modernizate de interceptare apropiată PRS-1M. Aceasta va intra în dotarea sistemului de apărare antirachetă al Regiunii Moscova A-135 “Amur”, pentru a înlocui racheta veche PRS-1 (53T6), care a fost testată pentru prima dată în anul 1979. Lansările-test anterioare ale noii rachete au avut loc pe 24 noiembrie 2017, 12 februarie 2018, 02 aprilie 2018, 20 iulie 2018, 30 august 2018, 01 decembrie 2018, 04 iunie 2019, 02 iulie 2019 și 28 octombrie 2020.

Aproape toate informațiile privind racheta modernizată sunt ținute de către militari în cel mai strict secret. Din surse publice se cunoaște faptul că aceasta este capabilă să accelereze în aer până la o viteză impresionantă de patru kilometri pe secundă (14.500 de kilometri pe oră, deci este supersonică). Anterior, presa a informat că racheta PRS-1M va fi capabilă să intercepteze ogivele rachetelor balistice intercontinentale la o distanță de peste 100 de kilometri și la altitudini cuprinse între cinci și 50 de kilometri.

Produsul modernizat păstrează dimensiunile și greutatea originalului, ceea ce înseamnă că lungimea interceptorului va fi de 10-12 metri, diametrul de 1-1,5 metri, iar greutatea puțin peste 9,5 tone.

În ceea ce privește ogiva rachetei nu s-a aflat aproape nimic. Judecând după o înregistrare video prezentată în luna iulie 2018 de Ministerul Apărării, prototipul PRS-1M a lovit ținta cu o încărcătură explozivă sau explozivă cu fragmentație. În același timp, PRS-1 original este echipat cu o ogivă nucleară cu o capacitate de 10 kilotone.

Pe lângă rachetele de interceptare cu rază scurtă de acțiune, sistemul de apărare antirachetă al Federației Ruse a avut și interceptori cu rază lungă de acțiune 51T6 “Azov”, capabili să lovească ținte la o distanță de până la 670 de kilometri și la o altitudine de aproximativ 70 de kilometri, adică în spațiul apropiat. Cu toate acestea, conform datelor oficiale, au fost retrase din serviciu la jumătatea anilor 2000, la sfârșitul duratei lor de viață.

Sistemul de apărare antirachetă A-135 “Amur” a fost trecut în exploatare experimentală în anul 1990 și a intrat în serviciul de luptă cinci ani mai târziu. În prezent, acesta face parte din Divizia 9 Apărare Antirachetă a Armatei 1 Apărare Antiaeriană și Antirachetă și aparține Trupelor de Apărare Antiaeriană și Antirachetă ale Forțelor Aerocosmice. Sistemul a fost modernizat de mai multe ori. Cu toate acestea A-135 este învechit fizic și moral. În consecință, sistemul va fi înlocuit cu sistemul de perspectivă de nouă generație A-235. Se știe că acesta va avea bătaie mai mare și va fi mai precis, având în înzestrare rachete cu rază mare, medie și mică de acțiune. Este posibil ca acestea din urmă să fie chiar rachetele modernizate PRS-1M.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s