Rusia a efectuat o nouă lansare-test a rachetei hipersonice cu bazare navală de tip Zircon

1

Departamentul pentru informare și comunicații în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat că, pe 26.11.2020, fregata Amiral Gorshkov a Flotei de Nord a efectuat o nouă lansare test a rachetei de crozieră hipersonice Zircon din acvatoriul Mării Albe, asupra unei ținte maritime complexe aflate în Marea Barents.

“Lansarea rachetei a avut loc în cadrul testării noilor tipuri de armamente. Potrivit datelor de control obiectiv, racheta hipersonică antinavă Zircon a lovit o țintă aflată la o distanță de peste 450 de kilometri. Viteza de deplasare a rachetei a fost de peste opt Mach”, se arată în comunicatul de presă al ministerului.

“Închiderea raionului în care a fost efectuată tragerea a fost asigurată de forțe ale Flotei de Nord, care acționează în Marea Barents, între care se află crucișătorul Mareșal Ustinov și fregata Amiral Kasatonov”, au precizat reprezentanții ruși.

Ultima lansare a unei rachete Zircon de pe fregata Amiral Gorshkov a avut loc pe 06 octombrie. Pe 07.10.2020, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Valeri Gherasimov, l-a informat despre acest lucru pe președintele Vladimir Putin, în cadrul unei videoconferințe.

 “Ieri, la ora 07.15, din acvatoriul Mării Albe, fregata Amiral Gorshkov a lansat, în cadrul testelor de zbor, o rachetă de croazieră hipersonică Zircon asupra unei ținte navale amplasate în Marea Barents”, a precizat Gherasimov.

Potrivit declarațiilor sale, misiunile stabilite pentru lansare au fost îndeplinite, racheta lovind cu precizie ținta. Distanța la care s-a efectuat lansarea a fost de 450 de kilometri, iar altitudinea maximă de zbor de 28 de kilometri. Racheta a atins o viteză de peste opt Mach.

Comentariu remnmilitaryblog.com: După cum se poate constata, parametri ultimelor două lansări sunt identici. Probabil că, lansările următoare vor arăta altfel în ceea ce privește țintele și distanța de tragere.

După lansarea din 06 octombrie, surse din cadrul Complexului Militar Industrial al Federației Ruse au declarat pentru agenția de presă TASS că, până la sfârșitul anului, vor mai fi efectuate trei lansări-test ale noii rachete hipersonice Zircon, inclusiv asupra unei ținte ce va imita un portavion al adversarului.

“În cadrul programului privind testele de zbor ale rachetei hipersonice Zircon, până la sfârșitul acestui an, de pe fregata Amiral Gorshkov, vor mai fi executate trei lansări. Următoarea lansare a rachetei va avea loc la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie”, a spus una dintre surse. Cea de-a doua sursă a confirmat aceste informații, precizând că “toate cele trei lansări vor fi efectuate cu distrugerea reală a unor ținte navale sau terestre, care vor imita portavioane sau obiective de importanță strategică ale adversarului convențional”.

Prima lansare a rachetei Zircon de la bordul fregatei Amiral Gorshkov a avut loc la începutul acestui an, din Marea Barents. Racheta hipersonică a zburat peste 500 de kilometri și a distrus o țintă terestră din zona de coastă.

Introducerea rachetei hipersonice Zircon în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse este planificată pentru anul 2022.

Astfel, reprezentanții ruși intenționează ca, în perioada 2020-2021, să efectueze 10 lansări-test ale noii rachete. Șapte sau opt dintre acestea sunt planificate de la bordul fregatei Amiral Gorshkov, Proiect 22350, și două sau trei de la bordul submarinului Severodvinsk, Proiect 885, clasa Yasen (cel puțin una din imersiune).

Deocamdată, nu se cunoaște cu exactitate dacă de la începutul anului 2020 de pe fregata Amiral Gorshkov au fost efectuate o lansare sau două ale rachetei hipersonice Zircon. Prima lansare a avut loc la începutul lunii ianuarie, în timp ce a doua era planificată pentru perioada aprilie-mai. Reprezentanții ruși au informat că fregata Amiral Gorshkov a ieșit în Marea Albă pentru efectuarea unei noi lansări, dar nu au mai anunțat dacă aceasta s-a produs sau nu. Ulterior, reprezentanții Ministerului Apărării au vorbit la plural despre lansările de rachete Zircon de pe fregata Amiral Gorshkov.

UPDATE!

Ministerul rus al Apărării a postat, pentru prima dată, pe canalul său de YouTube un scurt material video cu lansarea rachetei. Din acesta rezultă că lansarea s-a efectuat pe timp de noapte.

Фрегат «Адмирал Горшков» выполнил испытательную ракетную стрельбу в Белом море – YouTube

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s