Distrugătorul american Donald Cook a ieșit din Marea Neagră și se îndreaptă spre Marea Mediterană

1

Analiză remnmilitaryblog.com

Surse locale turcești, care monitorizează tranzitul navelor de luptă prin Strâmtorile Bosfor și Dardanele, au informat pe Twitter că, pe 02.12.2020, distrugătorul USS Donald Cook (DDG75) a trecut prin Strâmtoarea Bosfor, în direcția Mării Mediterane.

Nava și-a încheiat misiunea în Marea Neagră, unde a desfășurat operațiuni pentru asigurarea securității maritime, în cooperare cu statele aliate și partenere NATO din regiune.

Distrugătorul a intrat în Marea Neagră pe 23 noiembrie. În seara aceleeași zile, acesta a participat la un exercițiu aero-naval, executat în comun cu avioane de vânătoare canadiene CF-188 dislocate în România, un avion NATO E3A AWACS și un avion american P-8A, sub conducerea Centrului de Operațiuni Aeriene Combinate (CAOC) din Torrejon.

De asemenea, pe 24.11.2020, avioane de luptă rusești dislocate în Peninsula Crimeea au simulat executarea unui atac aerian asupra distrugătorului, aflat într-un raion maritim situat la sud-est de Constanța. La activități au participat două avioane de vânătoare Su-27, două avioane de vânătoare multirol Su-30SM și două avioane de bombardament Su-24M.

Este surprinzător faptul că distrugătorul Donald Cook a părărsit Marea Neagră după numai nouă zile petrecute în regiune. Potrivit Convenției de la Montreux din anul 1936, care reglezentează tranzitarea strâmtorilor Bosfor și Dardanele, acesta putea rămâne în Marea Neagră 21 de zile. De regulă, navele SUA și NATO care intră în Marea Neagră folosesc aproape la maximum acest interval.  

Sursa: twitter.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s