Rusia își pregătește apărarea împotriva armelor hipersonice

1

La ultima conferință de presă din 17 decembrie, Vladimir Putin a anunțat că Rusia „lucrează activ” la un „antidot” pentru viitoarele arme hipersonice dezvoltate de alte țări. Președintele nu a precizat despre ce sisteme este vorba, însă informații despre unele dintre ele au apărut anterior în sursele deschise. Experții subliniază că protecția împotriva acestor arme este o misiune extrem de dificilă, dar realizabilă.

 Protejarea viitorului

Surse din cadrul Ministerului  rus al Apărării și Complexului Militar Industrial au declarat pentru cotidianul Izvestia că, în prezent, sunt în curs de desfășurare, simultan, mai multe lucrări de cercetare și dezvoltare privind mijloacele de protecție împotriva armelor hipersonice. Toate acestea sunt realizate în cadrul unui plan unic pentru crearea unei apărări eșalonate. Aceste mijloace se vor opune atât muniției în sine, cât și purtătorilor ei, precum și sistemelor de dirijare și ochire. Potrivit surselor, unele dintre ele au ajuns deja în faza de testare.

Unele informații despre lucrările în curs pot fi găsite în sursele deschise. Astfel, în 2019, „Întreprinderea Științifică și de Producție Delta” a brevetat în Rusia o metodă de luptă împotriva aparatelor de zbor hipersonice. Întreprinderea, care face parte din corporația de stat Rostec, a propus o schemă pentru distrugerea acestora cu un laser puternic, precum și o metodă de detectare pasivă, care nu necesită utilizarea unui radar.

Se știe că, în interesul Ministerului rus al Apărării, se dezvoltă, simultan, mai multe versiuni de arme laser. Începând din anul 2018, complexul mobil Peresvet se află în serviciul de luptă în Rusia. Armata nu a dezvăluit funcțiile acestuia, dar se crede că este conceput pentru a orbi sateliții de cercetare în spațiul apropiat. Serviciul de presă al Ministerului Apărării a informat că se lucrează la creșterea capacității acestuia și intenționează ca în viitor să fie instalat pe o aeronavă.

„Lupta împotriva armelor hipersonice reprezintă o misiune foarte dificilă. Această denumire colectivă include o mare varietate de sisteme, cu viteze și caracteristici diferite. Va trebui să te aperi împotriva lor în diferite moduri. Cele mai promițătoare evoluții străine au o viteză de cinci până la opt ori mai mare decât viteza sunetului. Modul de a le rezista este clar și există abordări în acest sens de mai mult timp. Este mult mai dificil să creezi mijloace împotriva rachetelor grele și puternice, care zboară de trei până la patru ori mai repede și care manevrează în zbor, cum ar fi Avangard-ul nostru”, a explicat pentru Izvestia expertul militar Vladislav Shurygin.

„Chiar și cel mai bun sistem de rachete antiaeriene pentru astfel de ținte cu viteză ultra mare va avea o rază de acțiune mult mai mică decât pentru avioanele convenționale. Va fi posibilă acoperirea unor obiective individuale, dar nu a întregului teritoriu. Prin urmare, problema hipersunetului trebuie rezolvată în mod complex, folosind atât metode de luptă directe cât și indirecte, precum și arme bazate pe noi principii fizice. Va necesita, de asemenea, mijloace de detectare timpurie și integrarea tuturor sistemelor de apărare antiaeriană și de apărare antirachetă într-o rețea unică, automatizată”, a spus expertul.

Pentru a face arma inamicului inofensivă, nu este necesară distrugerea ei fizică. Este suficientă suprimarea mijloacelor de dirijare a acesteia. Focosul „orbit” nu va mai putea atinge cu exactitate ținta. În acest scop, în Rusia sunt dezvoltate sisteme moderne de război electronic.

După cum a informat anterior Izvestia, un sistem multifuncțional de rachete de interceptare cu rază lungă de acțiune bazat pe luptătorul MiG-31 este, de asemenea, în curs de dezvoltare, pentru a distruge avioanele care poartă arme dirijate înainte de a le putea folosi.

Încă de pe acum

În Rusia, au fost puse deja în funcțiune unele sisteme concepute pentru a detecta și distruge armele supersonice la nivel tactic și operativ-tactic. Începând de anul trecut, echipajele sistemelor de rachete antiaeriene S-400 Triumph s-au antrenat în mod regulat în poligoane pentru a intercepta cele mai recente rachete-țintă Favorit-RM, care imită aeronave hipersonice de perspectivă din SUA, țările UE și China. Construite pe baza unei rachete modificate a complexului S-300, acestea accelerează până la 1.900 de metri pe secundă și sunt capabile să manevreze în zbor.

Noile sisteme S-300V4, care sunt furnizate Forțelor Terestre, au, de asemenea, capacități similare cu Triumful de a distruge ținte hipersonice. Și S-500 „Prometheus”, care se află în etapa finală de dezvoltare, va avea o rază de distrugere crescută a armelor hipersonice și va acoperi un teritoriu mai mare împotriva acestora.

„Ne aflăm deja în stadiul unei noi curse a înarmărilor hipersonice. Deocamdată, Forțele Aeriene ale SUA vor atașa cele mai noi rachete la bombardierele B-52H. Acestea sunt perfect cunoscute sistemelor de apărare antiaeriană ale URSS și acum ale Rusiei. Acestea sunt avioane vechi, cu mișcare lentă și bine vizibile pe radar. Cu acestea trebuie să te lupți înainte de a-și folosi încărcătura de luptă”, a spus istoricul militar Dmitri Boltenkov.

Dar, potrivit expertului, în deceniul următor, rachetele hipersonice pot apărea pe alți transportatori, inclusiv lansatoare de la sol, nave și submarine. Iar cu acestea va fi mult mai dificil de luptat.

„Într-o astfel de situație, vor trebui să funcționeze instrumentele aflate deja în curs de dezvoltare și testare. Un inevitabil atac de răspuns, atât hipersonic, cât și nuclear, va proteja împotriva folosirii armelor hipersonice de către inamic. Pentru aceasta, este necesar să se mențină în ordine propriile arme de înaltă tehnologie și forțele strategice, precum și mijloacele de detectare în timp util a atacurilor”, a precizat Dmitry Boltenkov.

Cu un an în urmă, Ministerul Apărării și-a anunțat planurile de a crea un câmp radar continuu împotriva țintelor aerodinamice, inclusiv a celor hipersonice. Prima stație de descoperire dincolo de linia orizontului de tip „Kontainer” a fost deja pusă în funcțiune în decembrie 2019. Aceasta este capabilă să avertizeze asupra apropierii avioanelor purtătoare de frontierele țării cu mult înainte de a ajunge la limita de lansare a rachetelor de croazieră hipersonice sau convenționale.

Este planificată construirea mai multor stații radar de acest fel. Următoarea va trebui să urmărească Arctica. Această zonă este considerată, în mod tradițional, cea mai vulnerabilă la o lovitură cu rachete de către Aviația Strategică americană.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul rus al Apărării, în acest an, stația Kontainer amplasată în Mordovia a urmărit aproximativ 10.000 de obiective aeriene pe zi, la o distanță de până la 2.000 de kilometri de granițele rusești din Europa de Vest, Orientul Mijlociu, Golful Persic și Marea Mediterană. Vara și toamna, a fost folosit cu succes pentru detectarea zborurilor bombardierelor americane B-52 peste Marea Neagră și Marea Baltică.

Radarele mobile „Nebo-M” se află, de asemenea, între mijloacele capabile să detecteze obiecte hipersonice. Acestea detectează ținte aeriene la o distanță de peste 600 de kilometri, iar pentru rachetele balistice în spațiul apropiat, raza de detectare atinge 1.800 de kilometri. Astfel de radare sunt deja furnizate în mod activ tuturor regiunilor militare.

În viitor, aparatele cosmice se vor alătura, de asemenea, acestei misiuni de monitorizare a lansărilor de rachete hipersonice. Toate informațiile de la radare și alte mijloace de detectare vor fi incluse într-o rețea unică de conducere automatizată, ceea ce va face posibilă construirea unui sistem de avertizare timpurie, similar cu cel creat pentru detectarea lansărilor de rachete balistice intercontinentale.

Sursa: iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s