Rusia produce, simultan, pentru teste mai multe prototipuri ale unui bombardier strategic de perspectivă

3

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 24.12.2020, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că în Federația Rusă se află în curs de producere, simultan, mai multe prototipuri ale noului bombardier strategic de perspectivă al Aviației cu rază lungă de acțiune (PAK DA), care vor fi întrebuințate, în paralel, pentru teste statice și de zbor.

“Două sau trei prototipuri au fost lansate deja în producție pentru desfășurarea testelor statice și de zbor”, a precizat sursa, referindu-se la progresele înregistrate în dezvoltarea PAK DA.

Potrivit acesteia, diferența în ceea ce privește finalizarea prototipurilor va fi de numai câteva luni. “Prototipurile se realizează deja, în conformitate cu documentația de proiectare. Anumite componente au fost deja produse integral”, a spus sursa.

Interlocutorul agenției nu a indicat un termen precis pentru asanblarea finală a primului prototip, dar a menționat că acest proces se desfășoară în cadrul Întreprinderii de aviație S.P. Gorbunov din Kazan.

În același timp, acesta a confirmat informația potrivit căreia cabinele noilor aeronave sunt produse la Întreprinderea de aviație V.P. Chkalov din Novosibirsk. Da, este adevărat, vom face mai multe cabine acolo, a spus interlocutorul, care a precizat că unele dintre acestea sunt destinate pentru testarea catapultării scaunelor piloților la standul de la sol.

În luna decembrie 2019, adjunctul ministrului rus al apărării, Aleksei Krivoruchko, a declarat, în cadrul unui interviu acordat jurnalului Krasnaya Zvezda, că proiectul preliminary al PAK DA a fost aprobat, iar compania Tupolev a trecut la elaborarea documentației de lucru. În luna mai 2020, o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial a declarat pentru agenția Tass că a început producerea primului prototip al noului bombardier strategic.

PAK DA a fost proiectat pe baza schemei aripii zburătoare. La proiectarea aeronavei au fost utilizate la scară largă tehnologiile și materialele care reduc expunerea acesteia. Aeronava va fi capabilă să transporte rachete de croazieră strategice existente și de prespectivă, bombe de precizie și armamente hipersonice. Aceasta va avea o viteză subsonică și va fi dotată cu echipamente moderne de comunicații și război electronic. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Potrivit planurilor curente ale Ministrului rus al Apărării, bombardierul strategic de perspectivă va fi produs în serie începând din anul 2027. Testarea preliminară a acestuia este planificată să înceapă în aprilie 2023, iar testele de stat în februarie 2026.

Bombardierul strategic PAK DA va fi un avion fundamental nou, dezvoltat pe baza unor soluții tehnice moderne, care va deveni reprezentantul generației a șasea.

Aeronava va avea caracteristici stealth sporite, un sistem de pilotare îmbunătățit și capacități extinse de luptă.

Bombardierul va fi dotat cu rachete cu bătaie de până la 7.000 de kilometri, care vor fi capabile să analizeze situația aeriană și de radiolocație. Se presupune că acestea vor putea să-și aleagă singure țintele în timpul zborului și să schimbe în mod independent traiectoria, în scopul evitării radarelor. Armamentele avionului vor fi amplasate într-un compartiment intern.

Anterior în Federația Rusă a fost dezvoltat proiectul Complexului de aviație de perspectivă al Aviației de front (PAK FA), devenit T-50 și respectiv Su-57. De asemenea, se mai află în curs de dezvoltare proiectul Complexului de aviație de interceptare la distanță (PAK DP), respectiv MiG-41.  

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s