Primul avion Su-57 a fost dislocat în sudul Rusiei și va fi folosit pentru testarea armamentelor hipersonice

1

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 25.12.2020, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că primul avion de vânătoare Su-57 din producția de serie va fi întrebuințat pentru testarea mijloacelor aeriene de distrugere hipersonice.

“Primul avion Su-57 din producția de serie a fost livrat, la sfârșitul lunii noiembrie, Centrului de Stat pentru Teste de Zbor din Akhtubinsk, pestru testarea armamentelor hipersonice”, a precizat sursa.

Dezvoltarea unor noi mijloace de aviație hipersonice este realizată în cadrul corporației “Armament tactic de rachete”.

În prezent, sunt purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal numai avioanele de vânătoare MiG-31K aflate în serviciul de luptă în Regiunea Militară Sud.

Anterior, agenția Tass anunțase că primul avion de vânătoare multirol de generația a cincea Su-57 a fost introdus în dotarea unuia dintre regimentele de aviație ale Regiunii Militare Sud. Potrivit sursei citate de agenție, în anul 2021, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse vor primi încă patru avioane de acest tip.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat recent că, până la sfârșitul anului 2024, trupele ruse vor primi 22 de avioane de tip Su-57. Contractul încheiat de minister în anul 2019 prevede achiziționarea a 76 de avioane Su-57 până în anul 2028. Începând din anul 2022, este așteptată livrarea avioanelor de tip Su-57 cu motorul pentru etapa a doua. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Partea rusă a schimbat în ultimul moment planurile referitoare la achiziționarea și întrebuințarea avioanelor de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57. Probabil, deciziile luate în privința acestora sunt influențate de evoluția situației internaționale de securitate și de noua cursă a înarmărilor declanșată în special în ceea ce privește armamentele hipersonice.

În primul rând, trebuie spus faptul că, potrivit planurilor inițiale, primele avioane Su-57 urmau să fie livrate Centrului 4 Instrucție pentru pregătirea personalului navigant din Lipetsk. În schimb, s-a decis aducerea primului avion de acest tip în sudul Rusiei, pe aerodromul din Astrakhan. Acesta aparține Centrului 929 pentru Teste de Stat al Ministerului Apărării și, în ultima perioadă a căpătat o importanță sporită datorită tehnicii de aviație dislocată în regiune. Pe aerodrom este dislocată escadrila formată din 10 avioane de vânătoare MiG-31K, cu rachete hipersonice Kinzhal, aflată în serviciul de luptă experimental, începând din luna decembrie 2017. De asemenea, de pe acest aerodrom au fost efectuate testele noilor avioane de vânătoare de generația a cincea Su-57, majoritatea prototipurilor acestora fiind dislocate la Astrakhan. În același timp, pe aerodromul din localitate se află și primul prototip al dronei grele de atac Okhotnik, aflat în plin proces de testare.    

În al doilea rând, se pare că a fost urgentat și calendarul de livrare a aeronavelor Su-57, deoarece, anterior, în anul 2021, era planificată livrarea a două avioane, în loc de patru cum se pare că se va întâmpla acum.

În al treilea rând, a fost scurtat cu un an și termenul de testare și introducere în dotare a noilor motoare, pentru etapa a doua, destinate aeronavelor Su-57. Acestea urmau să intre în producție în anul 2023, iar noul termen anunțat este pentru anul 2022.

1

Primul avion Su-57 din producția de serie are numărul de bord 01 albastru.

Deși sursa a precizat că avionul a fost livrat la sfîrșitul lunii noiembrie, acesta a fist adus la Akhtubinsk pe 25 decembrie. Aeronava a fost filmată pe aerodromul din Tolmachevo, probabil în timpul unei aterizări intermediare. Video

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s