În Ucraina, se discută despre o eventuală mobilizare generală pentru un război cu Federația Rusă  

1

În cadrul unui interviu acordat jurnaliștilor de la publicația locală Focus.ua, pe 25.12.2020, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat că, în cazul unei agresiuni rusești dinspre Crimeea, Kievul va anunța mobilizarea generală, iar bărbații și femeile vor merge să lupte împotriva rușilor.

Zelensky a precizat însă că o astfel de dezvoltare a evenimentelor ar fi catastrofală și că “nici nu ar vrea să se gândească la așa ceva”. “Resping acest lucru și sper ca el să nu se întâmple niciodată”, a menționat șeful statului ucrainean. Cu toate acestea, potrivit precizărilor sale, autoritățile ucrainene sunt gata să mobilizeze toată populația țării capabilă să țină arma în mână, pentru a respinge inamicul.

“Vom lupta cu toții, toată lumea va fi mobilizată – atât bărbații, cât și femeile. Va fi rău pentru populația ucraineană. Și cred că Rusia înțelege foarte bine acest lucru”, a spus Zelensky.

La numai o zi după declarațiile președintelui Zelensky, pe 26 decembrie, generalul ucrainean Serghei Krivonos a precizat că efectuarea mobilizării generale în Ucraina pentru un conflict armat cu Federația Rusă va fi greu de realizat.

În opinia lui Krivonos, care ocupă funcția de adjunct al secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare (SNBO), declarațiile președintelui Volodymyr Zelensky despre mobilizarea generală a bărbaților și femeilor pentru un război cu Federația Rusă sunt departe de realitate. Acesta consideră că majoritatea ucrainenilor, care nu și-au legat viața de armată nu sunt instruiți să țină arma în mâini și nu vor să lupte.

“Chiar dacă, teoretic, putem mobiliza bărbații și femeile, sunt instruiți acești oameni să țină o armă în mână? Nu. Vor acești oameni să facă acest lucru? Nu”, a spus Krivonos.

“Anul 2014 a arătat că un număr imens de oameni mobilizați au plecat la luptă, dar un număr și mai mare a fugit de la mobilizare. Au scăpat. Și în 2018, când a fost introdusă legea marțială, s-a demonstrat, de asemenea, că un număr imens de oameni au fugit de la mobilizare”, și-a amintit Krivonos.

După cum a adăugat secretarul adjunct al SNBO, în Ucraina, patriotismul nu este susținut la nivel de stat. “Cu toate acestea, ar trebui să educăm ideologic rezerva de mobilizare, precum și să învățăm cetățenii obișnuiți elementele de bază ale problemelor militare. Această sarcină însă va dura mult timp”, a declarat Krivonos.

Din când în când, experții politici ucraineni vorbesc despre un posibil atac al Federație Ruse. Apogeul acestei pasiuni a fost atins în vara anului 2020, când mulți au crezut în probabilitatea unui atac rusesc de pe teritoriul Crimeii, pentru capturarea barajului din Kherson, în vederea rezolvării „problemei apei” din peninsulă. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar acum se insistă în legătură cu un alt subiect privind posibila desfășurare a armelor nucleare rusești în Crimeea. În special, acest lucru a fost declarat de șeful departamentului de apărare al Ucrainei, Andriy Taran, într-un interviu pentru mass-media turcești.

Surse: topcor.ru, politros.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s