Radarul rusesc Rezonans-NE va fi utilizat într-un eventual atac al SUA și Israelului împotriva Iranului  

1

Potrivit Military Watch, creșterea tensiunilor dintre Statele Unite și Israel, pe de o parte, și Iran, pe de altă parte, ar putea duce la izbucnirea unui conflict militar. În pofida forțelor militare americane neobișnuit de mari desfășurate în regiunea Golfului Persic, Iranul are ceva de răspuns la o posibilă escaladare a conflictului.

Iranul, care este considerat la Washington ca fiind unul dintre principalii adversari ai Statelor Unite, nu dispune de forțe de descurajare precum Rusia, China și Coreea de Nord. De asemenea, Teheranul este singurul dintre „cele patru amenințări americane” care nu deține arme nucleare. În plus, Forțele Armate ale Iranului sunt cele mai slabe dintre adversarii menționați anterior ai Statelor Unite.

Cu toate acestea, în pofida sancțiunilor, țara a reușit să creeze un sistem de apărare antiaeriană destul de puternic, bazat pe tehnologiile rusești, precum și pe tehnologiile proprii. Armata este dotată cu sisteme de rachete antiaeriene rusești cu rază lungă de acțiune S-300PMU-2 și S-200, precum și cu sisteme Bavar-373 și Khordad-15. Există informații potrivit cărora, la începutul anului 2020, Rusia a livrat cele mai recente rachete pentru sistemele S-300, sporind astfel capacitățile de luptă ale acestora.

În plus, apărarea antiaeriană iraniană se bazează pe stațiile radar rusești „Rezonans-NE”, care vor detecta un eventual atac americano-israelian asupra Iranului. Acest complex pe unde metrice permite detectarea și recunoașterea țintelor, inclusiv a celor cu expunere redusă, la o distanță de 1.100 de kilometri. Sistemul a fost creat pentru a funcționa în cele mai severe condiții, fiind capabil să îndeplinească misiuni la temperaturi de la -70 până la +70 de grade Celsius, vânt puternic de până la 50 de metri pe secundă și să reziste eficient la războiul electronic. În același timp, „Resonance-NE” este complet mobil. Acesta ocupă o suprafață pătrată de 100×100 de metri și poate fi desfășurat, în câteva ore, de către un singur echipaj.

În luna ianuarie a acestui an, un radar iranian „Rezonans-NE” a descoperit și a însoțit avioanele de vânătoare americane de tip F-35, care au zburat în apropierea  granițelor republicii, după o serie de atacuri cu rachete iraniene asupra bazelor militare americane din Irak.

Publicația menționează că, după ridicarea embargoului asupra armelor, Iranul ar putea achiziționa sisteme de apărare antiaeriană și radare mai avansate. În acest caz, se va acorda întâietate tot producătorilor ruși și chinezi.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s